Linkuri accesibilitate

Cum răspunde premierul Ciucă acuzațiilor Moscovei privind ajutarea Ucrainei cu armament


Prim-ministrul Nicolae Ciucă a vorbit luni, după ceremonia de începere a noului an școlar de la Colegiul Militar Național Tudor Vladimirescu din Craiova, despre acuzațiile Kremlinului la adresa României.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a vorbit luni, după ceremonia de începere a noului an școlar de la Colegiul Militar Național Tudor Vladimirescu din Craiova, despre acuzațiile Kremlinului la adresa României.

Premierul Nicolae Ciucă a avut luni prima reacție la acuzațiile Kremlinului, potrivit căror sprijinul umanitar acordat Ucrainei ar fi de fapt armament militar.

„În ceea ce privește criticile altora, eu vreau să vă spun atât: noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetățeanul român și ați văzut cât de frumos și cât de bine au reacționat cetățenii României atunci când a fost început conflictul în Ucraina”, a răspuns Nicolae Ciucă, la întrebarea unui jurnalist, aflat la Craiova la deschiderea anului școlar.

Prim-ministrul român a adăugat că „în acest moment, pentru noi toți, cel mai important lucru este să continuăm să ne menținem această empatie și spiritul de solidaritate” cu Ucraina.

„Sunt convins că tot ceea ce vom face de aici înainte, prin măsurile pe care le luăm, astfel încât cetățenii să fie protejați, economia să fie protejată, și să avem toate măsurile luate, astfel încât să ne asigurăm partea de securitate și siguranță a cetățeanului... este ceea ce cred că poate să conteze mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Răspunsul premierul român vine după ce, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a vorbit pe larg despre presupusele livrări de arme ale României pentru Ucraina.

Oficial, România nu a ajutat cu armament statul vecin invadat – fapt care i-a adus critici în ultimele luni – însă Moscova crede că, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa.

Zaharova a invocat o discuție telefonică dintre ministrul român al Apărării și cel al Ucrainei - care nu a fost anunțată însă de niciuna dintre părți - și a susținut că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul 'umanitar' acordat Ucrainei”.

„Este clar acum ce înseamnă 'umanitar'. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște 'dezvăluiri' despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a continuat ea.

România se află pe locul 34 când vine vorba de angajamentele totale acordate Ucrainei, cu 10 milioane de dolari, și pe locul 36 ca proporție a ajutorului raportat la PIB, adică 0,004%, arată datele Institutului Kiel.

Președintele Klaus Iohannis declara la începutul lunii iulie că România preferă să nu anunțe public ce și cât oferă Ucrainei.

„Suntem în război, nu suntem într-o situație pe care o povestim în liniște, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi. Este înțelept, în timpul unui război, să nu dai adversarului informații vitale. Drept pentru care noi declarăm public că ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”, a spus el, într-o conferință de presă.

XS
SM
MD
LG