Linkuri accesibilitate

Rectorii s-au întâlnit cu Nicolae Ciucă dar nu au fost curioși dacă premierul a plagiat. „Ce legătură are una cu alta?”


Premierul Nicolae Ciucă i-a primit, marți, la Palatul Victoria, pe reprezentanții a 10 universități românești care fac parte din consorții europene
Premierul Nicolae Ciucă i-a primit, marți, la Palatul Victoria, pe reprezentanții a 10 universități românești care fac parte din consorții europene

Rectorii și reprezentanții a 10 universități de stat care fac parte din rețeaua Ro European Universities s-au întâlnit cu Nicolae Ciucă. Interpelați de Europa Liberă, universitarii spun că nu era locul și momentul să îl întrebe pe premier dacă acesta a plagiat sau nu.

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, în luna ianuarie, că premierul Ciucă ar fi copiat o bună parte a tezei sale de doctorat. Ulterior, jurnalista a precizat public că autoritățile au încercat să o compromită, iar Poliția Română ar încerca să mușamalizeze cazul.

Potrivit unui comunicat al guvernului, la întâlnirea de la Palatul Victoria s-a discutat despre „rolul și implicarea activă ale universităților românești în alianțele din care fac parte, dar și asumarea unor inițiative care să ducă la crearea unui cadru legislativ modern în domeniile educației și cercetării în România”.

Europa Liberă i-a întrebat pe câțiva dintre rectorii prezenți la Palatul Victoria dacă au abordat și problema acuzațiilor de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă și despre intimidarea jurnalistei care a făcut dezvăluirea.

Vizibil deranjați de această întrebare, rectorii au spus că nu era cazul să abordeze o astfel de problemă, iar presa nu vrea decât să facă scandal și să insinueze.

Membru al PNL și deputat de Timiș, Marilen Pirtea, rector la Universitatea de Vest din Timișoara, spune că rectorii au discutat strict probleme legate de prezența universităților românești în consorții europene.

Rectorul Marilen Pirtea este membru PNL și consilier onorific al premierului pe probleme de universități europene.
Rectorul Marilen Pirtea este membru PNL și consilier onorific al premierului pe probleme de universități europene.

„Am discutat problemele legate de cele 10 universități membre în cele 42 de consorții europene finanțate de Comisia Europeană, despre ce înseamnă învățământul european și despre cum ar trebui ca, într-o nouă lege a educației, universitățile europene să creeze cadrele de susținere într-o astfel de competiție internațională, care să ne permită racordarea la aceste consorții universitare. Am discutat și de resurse, de modul de implementare, prin Ministerul Educației, a unor cadre de a crea diplome duble, doctorate în cotutelă, de soldurile universităților ca să nu îngroașe deficitul”.

Întrebat dacă a discutat și despre acuzațiile de plagiat care planează asupra premierului, rectorul de la Timișoara a spus că nu presa face agenda.

„Am înțeles că dumneavostră căutați scandalul din toată chestia asta. Eu vă mulțumesc frumos. Nu am vorbit nimic altceva decât aceste probleme. Nu a fost abordat de fel acest subiect”, a spus rectorul Marilen Pirtea, care este și consilier onorific pe universități europene al premierului.

Marian Preda, rectorul Universității din București, a participat la întâlnirea cu premierul, dar înainte a scris pe Facebook că se solidarizează cu jurnalista Emilia Șercan, care îi e colegă de universitate.

Rectorul arată că întâlnirea fusese programată cu mult înainte să apară acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă.

Marian Preda, rector of University of Bucharest
Marian Preda, rector of University of Bucharest

„Și ce legătură are una cu alta? Acolo am mers pentru că era o chestiune planificată cu două săptămâni înainte și pentru că ține de rețele universitare. Dincolo (n.r. pe Facebook) am luat poziție, și a fost foarte clar, ca cetățean, individ și coleg. Nu e o opoziție din partea Universității din București pentru că nu e vorba despre universitatea noastră în genere”, a spus rectorul de la București

Rectorul Sorin Mihai Radu, de la Universitatea din Petroșani, nu este la curent cu privire la scandalul plagiatului premierului. Spune că a discutat numai de problemele de cooperare din cadrul universităților europene.

„Nici nu am fost atent la acest scandal, nici nu eram la curent cu acest subiect. Acum aud acest lucru și nici nu m-am documentat și n-aș putea să vă răspund cine are dreptate și cine nu are dreptate”, a spus Sorin Mihai Radu.

Romania: Radu Sorin Mihai, rector Universitatea din Petrosani
Romania: Radu Sorin Mihai, rector Universitatea din Petrosani

Rectorul spune că specialiștii trebuie să se pronunțe asupra plagiatelor.

„Noi, la universitate, căutăm ca această problemă de etică să se predea la masterat, doctorat, verificăm toate lucrările antiplagiat Acum avem niște mijloace să le verificăm pe cele din 1990 până în 2016. Sunt comisii de specialitate care analizează dacă o lucrare este plagiată sau nu. Sunt specialiști pe domenii, eu nu sunt specialist decât în mine și petrol și gaze”, a completat Sorin Mihai Radu.

Rectorul de Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca, Vasile Țopa, arată că timpul a fost foarte scurt, iar rectorii abia au avut timp să-și spună „păsurile” privind problemele legislative cu care se confruntă universitățile europene.

„Totul era planificat să fie la ora 14, dar programul a fost decalat pentru ora 16, iar la 18 aveam avion cei din Cluj și Timișoara. A fost totul contracronometru. Într-o agendă în care ai avut un timp de... chiar nu am reușit să ridicăm toate problemele”, a spus Vasile Țopa.

Romania: Vasile Țopa, rector Universitatea Tehnică Cluj Napoca
Romania: Vasile Țopa, rector Universitatea Tehnică Cluj Napoca

Rectorul susține că problemele legate de integritatea academică vor fi discutate la conferința națională a rectorilor, care va începe joi.

„În primul rând, haideți să luăm lucrurile așa cum sunt. Eu nu am văzut nimic oficial. Există un for numit CNATDCU, ei au calitatea conform legii să dea un verdict. Eu nu mă pot pronunța că nici nu sunt de specialitate, eu sunt în inginerie. Atât timp cât nu ai o sentință definitivă și irevocabilă, restul sunt speculații”, a spus rectorul Vasile Țopa.

Un alt rector prezent la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă este Radu Văcăreanu de la Universitatea Tehnică de Construcții din București. Acesta spune că discuțiile au fost punctuale.

„A fost o discuție pe baza unui punctaj și ne-am referit doar la această problemă a universităților europene. Am discutat despre modul în care România poate susține aceste universități care sunt membre în consorțiile europene și despre ce bariere legale trebuie să fie înlăturate. Am mai discutat și lucruri legate de finanțare”, a spus rectorul Radu Văcăreanu.

Rectorul Remus Pricopie de la SNSPA a refuzat să facă vreo declarație despre întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, dar a spus că a scris despre plagiat acum două săptămâni pe pagina oficială de Facebook.

Din rețeaua universităților europene fac parte:

  • Universitatea Tehnică de Construcții București,
  • Universitatea București,
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca,
  • Universitatea din Petroșani,
  • Universitatea Politehnică Timișoara,
  • Universitatea Politehnică București,
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,
  • Universitatea de Vest din Timișoara,
  • Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA)

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG