Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan a câștigat definitiv procesul împotriva Agenției Naționale de Integritate


Nicușor Dan a câștigat pe 9 iunie 2024 al doilea mandat de primar general al Bucureștiului.
Nicușor Dan a câștigat pe 9 iunie 2024 al doilea mandat de primar general al Bucureștiului.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. ANI îl declarase în conflict de interese și în incompatibilitate, iar în septembrie 2023 Dan a câștigat procesul la Curtea de Apel. Pe 22 octombrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv recursul ANI.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, recursul Agenţiei Naţionale de Integritate la procesul intentat primarului general Nicuşor Dan pe care-l declarase incompatibil şi în conflict de interese.

Decizia a fost luată cu majoritatea de voturi, opinia judecătoarei Veronica Dumitrescu fiind contrară.

Decizia ICCJ:

„Cu unanimitate: Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională, ca nefondată. Respinge excepţia lipsei de interes a recursului incident, ca nefondată.

Cu majoritate: Respinge recursul principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat.

Respinge recursul incident declarat de recurentul-reclamant Dan Nicuşor Daniel împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat.”

Decizia magistraţilor de la ICCJ este definitivă, relatează News.ro.

Instanţa precizează cu privire la opinia separată a judecătoarei Veronica Dumitrache, „în sensul admiterii recursului principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, casării în parte a sentinţei recurate şi respingerii cererii de chemare în judecată formulate iniţial, ca nefondată”.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, în septembrie 2023, că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate care reţinea că ar fi incompatibil şi în conflict de interese.

„Instituţiile de control trebuie să controleze, dar să fie echilibrate în evaluări. Faptul că o instituţie a statului a spus că primarul Bucureştiului e incompatibil şi în conflict de interese e o chestiune pe care partenerii externi ai municipalităţii o iau foarte în serios. Imaginea municipalităţii a fost afectată”, declara Nicuşor Dan toamna trecută.

ANI l-a acuzat pe primarul general al Capitalei, în februarie 2023, de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Potrivit agenției, Nicușor Dan ar fi avut și alte funcții de conducere în instituţii sau servicii publice în timp ce era și primar general.

În apărarea sa, primarul general a spus în permanență că ANI a avut o interpretare eronată a legii în întocmirea raportului său.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG