Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan n-ar mai interveni în cazul Parcul Copiilor dacă s-ar da timpul înapoi


România, Nicușor Dan - candidatul PNL și al USR PLUS la Primăria Capitalei

Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR- PLUS la Primăria Capitalei, spune că, dacă ar putea da timpul înapoi, s-ar gândi de două ori, în perspectiva experienței avute între timp, dacă ar mai interveni în cazul demolării din Parcul Copiilor.

Dan nu contestă principiul în baza căruia a intervenit - împotriva abuzului făcut de autorități, la care instanța i-a și dat dreptate - dar spune că, deși acțiunea lui a fost una corectă, văzând care sunt consecințele mediatice plătite în campania electorală, s-ar gândi de două ori dacă ar mai face-o.

„Probabil că văzând consecințele mediatice, m-aș gândi de două ori. Din punct de vedere al principiului am acționat corect”, a spus el într-un interviu acordat Hotnews.ro.

El a spus că se așteaptă și la alte atacuri până la alegerile din 27 septembrie.

Mai mulți parlamentari PSD au făcut denunț penal împotriva sa, iar Nicușor Dan a glumit la aflarea veștii, spunând că le-a trebuit mult curaj să meargă la DNA, acolo unde „mulți pesediști intră, puțini ies”.

„Înțeleg din presă că șoferul lui Cătălin Voicu, senatorul Șerban Nicolae, și câțiva colegi parlamentari de-ai săi din PSD au fost la DNA să depună un denunț împotriva mea. Aș spune că le-a luat ceva curaj să intre în clădirea aia. Nu de altceva, dar acolo, așa cum bine știm, mulți pesediști intră, puțini ies”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Ce susțin denunțătorii și ce propune Marcel Ciolacu

Denunțătorii susțin că asociația condusă de Nicușor Dan a inițiat mai multe demersuri în instanță împotriva „autorităților statului, a autorităților administrației publice și a unor dezvoltatori imobiliari” și că, sub aparența unor inițiative dezinteresate Nicușor Dan ar avea interese financiare.

„În spatele acestor inițiative aparent dezinteresate se află în realitate interesele financiare ale deputatului Nicușor Dan, care blochează proiectele imobiliare ale mai multor investitori, pentru ca ulterior să-și retragă acțiunile, în schimbul unor sume de bani care intră în patrimoniul acestuia cu titlu de donație”, se spune în plângerea la DNA citată de Ziare.com.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat marți seară, la un post de televiziune, că mai mulți parlamentari ai partidului, în frunte cu Șerban Nicolae, au făcut plângere penală la DNA împotriva lui Nicușor Dan, după apariția în spațiul public a unei înregistrări audio în care candidatul PNL și USR PLUS la Primăria Capitalei este abordat de un consilier PSD la sectorul 4 care încearcă să-l facă să se incrimineze cu privire la presupuse interese împotriva unei demolări din Parcul Copiilor, respinsă între timp chiar de instanță, care a declarat-o ilegală.

Ciolacu și-a exprimat convingerea că, de fapt, procurorii anticorupție s-au autosesizat înainte de sesizarea făcută de PSD, susținând, cu subînțeles, că au fost persoane condamnate la închisoare „pentru mult mai puțin”.

El i-a sugerat președintelui PNL, premierul Ludovic Orban, să-l retragă pe Nicușor Dan din cursa pentru Primăria Capitalei.

Nicușor Dan o cheamă pe Gabriela Firea în instanță, dar și la confruntare televizată

Nicușor Dan, candidatul PNL și USR PLUS la Primăria Capitalei, a anunțat marți că o va da în judecată pe Gabriela Firea pentru calomnie după ce actualul primar PSD al Capitalei, candidată la încă un mandat, a declarat că Nicușor Dan ar fi luat bani pentru a sprijini anumiți cetățeni.

„Eu știu că ea nu poate să conceapă ca cineva să își dedice 15 ani pentru a apăra cetățenii și nu poate să înțeleagă pentru că nu e în sistemul ei de valori, dar când faci afirmații mincinoase, trebuie să plătești”, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută marți, în care a oferit detalii cu privire la scandalul declanșat în urmă cu o zi de stilista Dana Budeanu care a dat publicității o înregistrare menită a acredita ideea unei complicități între candidatul dreptei și interlopi.

Voi intenta proces civil pentru calomnie, pentru afirmații calomnioase ale primarului PSD în funcție, Gabriela Firea, care a spus despre mine că am luat bani pentru a ajuta cetățeni. Este o afirmație mincinoasă, pentru care va trebui să răspundă”, a spus Nicușor Dan.

Câteva ore mai târziu el a confirmat participarea la o confruntare televizată, la care a fost invitat de Realitatea Plus pentru data de 23 septembrie și și-a exprimat speranța că Gabriela Firea, contracandidata sa, nu va refuza și această confruntare.

Cronologia intervenției în cazul demolării din Parcul Copiilor făcută de Nicușor Dan

 • Un cetățean din scetorul 4 a fost abuzat de primărie, care i-a demolat ilegal proprietatea. Acest fapt a fost constatat prin decizie definitivă de Curtea de Apel București;
 • În ce a constat abuzul: (construcția - n.r.) a fost demolată fără niciun act, fără niciun proiect, era o proprietate construită în baza unei autorizații date de Primărie;
 • Cetățeanul a apelat la mine, parlamentar de București și m-a rugat să îl ajut;
 • Am mers mai întâi împreună la Avocatul Poporului. Apoi m-am adresat Primăriei sector 4, inclusiv cu 2 materiale scrise, în care i-am atras atenția că vor săvârși un abuz. Nu au răspuns;
 • Atunci am intervenit în litigiu, alături de Asociația Salvați Bucureștiul. Instanța ne-a dat dreptate și a constatat că Primăria a demolat abuziv;
 • Este obligația mea de parlamentar de a rezolva problemele cetățenilor din circumpscripție. Ce sens ar mai avea audiențele la cabinetul parlamentar?
 • Mă autodenunț, nu am făcut doar acest gest. Am rezolvat problemele multor cetățeni care au venit la mine de-a lungul timpului.
 • Am intervenit când primăria refuza RADET-ul, când au vrut să betoneze parcul Cișmigiu.
 • Am mers în instanță de alte zeci de ori cu Asociația.

 • Sunt acuzat că am apărat un interlop. Niciodată la miile de oameni care au venit la noi, nu am făcut investigații cine sunt oamenii care ne cer ajutorul. Ne-am uitat doar dacă oamenii au sau nu dreptate.
 • Se spune că acea clădire era oricum ilegală. Așa cum am spus, clădirea avea o autorizație emisă de Primărie în 2013 și în orice sistem de drept o autorizație naște un drept de proprietate. Doar sistemul comunist nu a respectat dreptul de proprietate. Primăria sectorului 4 s-a comportat ca statul comunist”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan, candidatul PNL și al USR PLUS la Primăria Capitalei, a reacționat luni seară, după ce în spațiul public a apărut o înregistrare care încearcă să acrediteze ideea unei complicități între el și un interlop, deținător al unei construcții din Parcul Copiilor din Capitală, și a spus că înregistrarea se încadrează în seria mijloacelor „murdare” prin care „mafia PSD” încearcă să împiedice îndepărtarea oamenilor săi „de la butoane”.

Înregistrarea audio a fost lansată de o persoană cunoscută în lumea mondenă, Dana Budeanu, prietenă a Gabrielei Firea, actualul primar general al Capitalei, care candidează pentru un nou mandat împotriva lui Nicușor Dan.

Gabriela Firea a preluat și ea mesajul pe pagina sa de Facebook, sub forma mai multor postări în care traduce înțelesul înregistrării audio, susținând că Nicușor Dan ar fi negociat de fapt în beneficiul unui interlop.

În replica dată luni seara, Nicușor Dan spune că înregistrarea, în care consilierul sectorului 4 „încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare” din partea sa, nu arată decât că a făcut „toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale”.

„Mafia din PSD și urmașii lui Dragnea folosesc aceleași mijloace murdare cu care ne-au obișnuit pentru a încerca să oprească îndepărtarea de la butoane a lor și a administrației corupte, condusă de Gabriela Firea. Înregistrarea pesedistă, în care consilierul primarului sectorului 4 încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare din partea mea, nu arată nimic altceva decât că am realizat toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale.”

Nicușor Dan face și un preambul al demersurilor sale care să contextualizeze discuția dată publicității de Dana Budeanu.

„În primăvară, informasem, în scris, Avocatul Poporului și Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită. La momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluție amiabilă.

Ca parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul, le-am cerut celor două părți să se întâlnească, împreună cu avocații lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat și justiția ne-a dat câștig de cauză, fapt care arată că acțiunea noastră a fost una legitimă.

Asociația Salvați Bucureștiul acceptă cazuri în care există premise serioase în privința săvârșirii unor abuzuri din partea autorităților. Până acum, ASB are 175 de procese câștigate în instanță în chestiuni de mediu, urbanism, construcții și patrimoniu.

Îi informez pe primarul licitațiilor trucate și pe primarul interlopilor că, indiferent câte manipulări încearcă să instrumenteze, nu vor reuși să acopere abuzul și corupția pe care le patronează. O aștept la dezbatere pe candidata PSD la Primăria Capitalei, să discutăm inclusiv despre cazul din sectorul 4. Curaj, Gabriela Firea!”. scrie Nicușor Dan pe contul său de Facebook.

În octombrie trecut, Gabriela Firea a distribuit pe contul personal de Facebook o postare a Danei Budeanu în care stilista le batjocorea pe Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, două activiste care construiesc, exclusiv din donaţii, primul Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică de stat din România. Limbajul folosit de Budeanu a dus trivialul la cote inacceptabile într-un discurs public.

Ulterior, Firea şi-a asumat preluarea postării şi și-a justificat demersul, invitată la televiziunea Digi 24, prin faptul că cele două activiste ar fi, de fapt, doar „o interfaţă“, fiind „împinse“ de un ONG în spatele căruia ar sta fostul ministru al sănătăţii din guvernul Cioloş, Vlad Voiculescu.

În urma acestei postări, Dana Budeanu a pierdut colaborarea cu Pro TV.

Firea nu s-a dezis în niciuna dintre aceste ocazii de prietena sa din lumea mondenă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG