Linkuri accesibilitate

one2one | Primarul Nicușor Dan, optimist că Dreapta îl va sprijini pentru un nou mandat. Ce spune despre „azilele groazei” și Gabriela Firea


Ce spune primarul Nicușor Dan despre „azilele groazei”, Gabriela Firea și despre un nou mandat la Primăria Capitalei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:43 0:00

Primarul Nicușor Dan, despre „azilele groazei”, Gabriela Firea și despre un nou mandat la Primăria Capitalei

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, vorbește la one2one despre subiectul azilelor din Ilfov și toleranța României la ilegalitate și corupție, dar și despre susținerea pe care ar mai putea-o primi din partea PNL „Sunt optimist că vom avea o soluție fericită pentru electoratul de dreapta.”

Ce ar face Nicușor Dan în momentul în care ar ajunge la el o asemenea informație, cum este cea privind abuzurile la care erau supuse persoanele vârstnice în azilele din județul Ilfov?

„Când ești într-o poziție de răspundere, ești bombardat cu informații, ai cel puțin 50 de informații noi pe zi, care sunt din toate zonele”, spune edilul.

„Cele de tipul acesta nu sunt comune. În momentul în care afli de așa ceva, într-adevăr trebuie să-ți pui o întrebare și să acționezi, chiar dacă nu ești responsabil direct”, continuă edilul.

O crede Nicușor Dan pe Gabriela Firea atunci când aceasta spune că nu știa nimic și că n-are nicio legătură cu acest subiect?

„Nu vreau să răspund la întrebarea asta. O să lăsăm organele de anchetă să răspundă la toate întrebările, sunt multe legate de cazul ăsta.”

Dă, însă, exemple clare de corupție, atunci când „instituțiile de control ale statului român nu funcționează”.

„În România, dacă vrei să îți iei concediu medical, am funcționari pe care vreau să-i duc în comisia de disciplină, vei găsi un doctor care să-ți dea concediu medical. Dacă vrei un specialist care să ateste că investiția ta nu afectează mediul, vei găsi zeci de specialiști. Tot furându-ne căciula unii altora nu o să ajungem prea departe.”

Cele mai importante declarații

 • despre azilele din Ilfov

„Este cutremurător. E o chestiune de neconceput într-o țară civilizată. Există o mare toleranță în România la ilegalitate și la corupție, toleranță pe care o vedem la politicieni, la părți din media, la cetățeni. Să încercăm să schimbăm această mentalitate.”

 • despre sprijinul PNL

„A existat o experiență nefericită în 2016, când Dreapta și-a împărțit voturile și au câștigat PSD și Gabriela Firea. A existat o experiență fericită în 2020, rezonabilă, care a venit după zeci de ore de negocieri. Sunt optimist că, în 2024, din nou, vom avea o soluție fericită pentru electoratul de Dreapta.”

 • despre Codul Urbanismului

„Vorbim de o legalizare a ilegalității. Ducem o luptă surdă cu speculatorii imobiliari. Sunt șocat că trecem cu vederea acest uriaș act de corupție. Statul e slab și e cumpărat de ban. E frustrant că Inspectoratul de Stat în Construcții sau prefectul ne pun bețe-n roate. Nu există o puternică voință a societății de a duce lucrurile către legalitate.”

 • despre traficul din București

„Nu se poate ca toată lumea să circule cu mașina proprietate personală și traficul să fie bine în București. Trebuie să ajungem să avem un transport public eficient. Le mulțumesc bucureștenilor care au început să folosească transportul public. Avem pe cifre 25% mai mulți utilizatori decât acum un an pe vremea asta.”

 • despre un nou mandat

„Am scos din faliment o primărie. Am deschis șantierele de investiții. Avem o direcție, după ani de zile în care orașul a bâjbâit. Știm unde vrem să ajungem. O parte din aceste lucruri încă nu se văd. Chiar cu o presă nu tocmai favorabilă mie, oamenii înțeleg că sunt lucruri mari care trebuie începute și sigur o să le terminăm.”

Cine o susține pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei

De ce PNL nu-i cere demisia Gabrielei Firea? O susține pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei și de aceea nu-i cere demisia?

Nicușor Dan spune că toată lumea așteaptă un rezultat oficial al anchetelor privind azilele din Ilfov și este încă devreme pentru fiecare dintre partide să declare ce vor face la alegerile pentru București din toamna anului viitor.

„Eu cred că PNL e un partid serios, cu o istorie în democrația din România. PNL are mai multe scenarii și se uită la sondaje care traduc ce vor oamenii de la ei. Nu i-am chestionat pe strategiile lor politice. Cred că decizia o să fie luată spre sfârșitul acestui an”, explică edilul.

Cât privește cele 10 puncte trasate de PNL și pe care ar trebui să le finalizeze până pe 31 iulie, pentru a mai primi spijinul, Nicușor Dan susține că este optimist, iar raportul pe care îl va preda va fi unul „consistent”.

„Organizația București se va întruni și va decide ce face mai departe, dacă stabilim alte obiective. Suntem oameni, am colaborat, o să discutăm pe baza acestui document. În Consiliul General, în toți acești aproape 3 ani, colaborarea a fost foarte bună, atât cu PNL, cât și cu USR și PMP. Fără să anticipez ce-o să spună conducerea PNL București, sunt optimist că la nivel administrativ vom continua să mergem în direcția în care am mers”, spune Nicușor Dan.

Vede o altă alianță de Dreapta, în afară de cea în care ar fi și PNL, care să aibă forța să îl ajute să câștige un nou mandat? „În spațiul public, deja au început discuțiile între aceste trei partide de dreapta, USR, PMP, Forța Dreptei. Până în septembrie anul viitor mai este și se vor întâmpla lucruri. Am o relație foarte bună cu fiecare dintre aceste partide, cu USR, PMP și Forța Dreptei.”

Puteți urmări interviul one2one cu Nicușor Dan și pe pagina noastră de YouTube:

Termoficare | Cum e să n-ai apă caldă și să te speli în lighean?

Cel mai prost lucru care s-a întâmplat în termia din București a fost în decembrie 2020, explică edilul, atunci când, „două săptămâni, chiar trei, înainte de Crăciun, două sectoare din București, sectoarele 2 și 3 nu au avut căldură. Asta este ceva ce nu trebuie să se întâmple. În 2021, a fost mai bine. În 2022, a fost mai bine. Chiar în februarie anul ăsta am avut zile în care n-au fost probleme, ceea ce de mult timp nu s-a mai întâmplat.”

Pentru ca iarna aceasta să fie bine, lucrările trebuie să continue și „să acționăm acum”.

„Trebuie să ne asumăm că vara aceasta pentru câteva zeci de blocuri, timp de 5 zile, 10 zile, 12 zile, 14 zile uneori, n-o să fie apă caldă deloc. Acum, suntem undeva la 5% din 8.000 blocuri. Asta înseamnă 400 blocuri afectate.”

Admiteți că trebuie să fie dificil să te speli in lighean?

„Fără discuție, da”, spune Nicușor Dan, dar le cere bucureștenilor înțelegere și răbdare.

„Din păcate, asta este consecința multor, multor ani în care problema asta a fost neglijată. Când lași un sistem să se degradeze, până-l aduci la parametri, durează.”

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
 • 16x9 Image

  Adriana Nedelea

  Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

  A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG