Linkuri accesibilitate

Analiză | De ce o menajează PSD și premierul pe Gabriela Firea în scandalul „azilelor groazei”?


Marcel Ciolacu și Gabriela Firea nu sunt în cele mai bune relații. Premierul și șeful PSD ar putea avea interesul s-o demită din funcție, dar Firea are suficientă susținere în partid.
Marcel Ciolacu și Gabriela Firea nu sunt în cele mai bune relații. Premierul și șeful PSD ar putea avea interesul s-o demită din funcție, dar Firea are suficientă susținere în partid.

Dezvăluirile presei despre grozăviile petrecute în căminele pentru bătrâni au zguduit scena politică, nu însă suficient pentru a avea demisii la nivel înalt. Premierul Ciolacu și PSD fac zid în jurul miniștrilor Firea și Budăi. De ministra Familiei nu pare a avea nimeni curajul să se atingă. De ce?

Cazul azilelor groazei este despre corupție, clientelism politic și lipsă de responsabilitate a instituțiilor statului, probleme despre care Europa Liberă a scris în repetate rânduri.

„Un eșec al statului”, cum spunea mai demult președintele Klaus Iohannis. Mai este însă vorba și despre dezumanizare și cinism.

Chiar dacă premierul Marcel Ciolacu tună și fulgeră, se arată cutremurat de cazul bătrânilor maltratați în cămine și ordonă controale, realitatea este că nimeni la nivel înalt nu a răspuns politic până acum și nu și-a asumat vreo vinovăție, fie ea și morală.

Singurii demiși sunt șefii unor instituții care ar fi trebuit să controleze căminele respective. Miniștrii, adică superiorii lor pe linie instituțională și de partid, au rămas bine înfipți în scaune.

Așa cum spun analiștii consultați de Europa Liberă, în orice țară democratică, într-o astfel de situație, miniștrii Gabriela Firea și Marius Budăi ar fi fost deja plecați din funcție.

Firea se victimizeză și amenință

Cel mai flagrant este cazul Gabrielei Firea, ministru al Familiei și soția primarului din Voluntari, Florentin Pandele, oraș considerat fieful acestora.

Ambii neagă orice implicare, susțin că habar n-aveau ce se întâmpla în acele azile, deși investigațiile făcute de Buletin de București și Centrul de Investigații Media și documentele procurorilor îi contrazic: locuitori ai orașului reclamaseră la poliție și la instituțiile locale responsabile situația bătrânilor, ba chiar dăduseră în judecată Primăria Voluntari.

Gabriela Firea susține sus și tare că nu știa nimic despre acele cămine, care nu intrau în atribuțiile ministerului pe care îl conducea, deși sora ei a fost șefă la Asistența Socială din Voluntari exact în perioada când au avut loc abuzurile și maltratarea bătrânilor, iar consiliera ei, care-i era ca o „a doua soră”, a fost vicepresedintă în asociația care administra centrele pentru bătrâni.

Toate legăturile dintre apropiații Gabrielei Firea și acele cămine apar pe larg în referatul procurorilor.

Apărarea pe care și-a construit-o Firea se bazează pe victimizare și teoria conspirației - cei care o atacă vor să o scoată din politică și să o împiedice să candideze la primăria Capitalei.

Merge până acolo încât amenință cu procese publicațiile care au scris despre legăturile dintre ea și ororile petrecute în azilele din orașul pe care soțul ei îl păstorește de 23 de ani.

Nu a avut rețineri în a-l persifla pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortoxe Române, care a catalogat drept „abject” și „cinic” comportamentul ei.

Firea căută vinovații pentru ceea ce i se întâmplă în USR, partid pe care l-a acuzat într-o lungă și veninoasă postare pe Facebook că „se cațără iarăși pe drama unor oameni”.

Miza USR, spune Firea, e „să-și susțină primarul general care trimite bilețele scrise de mână la Urbanism și incită la fals în documente, uzurpare de calități oficiale, care este declarat incompatibil și multe altele. A pierdut și ocazia de a tăcea pe un subiect tragic și care nu-l privea în niciun fel”.

Din toate reacțiile de până acum ale Gabrielei Firea se vede clar că nu intenționează să-și asume vreo responsabilitate în acest caz, să-și dea demisia din funcția de ministru sau să renunțe la a mai candida la primăria generală din București.

Gabriela Firea și buna sa prietenă Ligia Enache.
Gabriela Firea și buna sa prietenă Ligia Enache.

De ce nu se atinge Ciolacu de Firea. Analist: Are sprijin în partid

Nici Marcel Ciolacu nu s-a pronunțat împotriva Gabrielei Firea, vorbind la modul general despre „ticăloșii”, un „sistem corupt și inert”, ca și cum nu oameni din PSD erau parte a sistemului cu pricina.

Reacția lui Ciolacu este însă explicabilă, spun analiștii. Chiar dacă relațiile dintre cei doi nu sunt dintre cele mai bune și șeful partidului ar fi mulțumit să o treacă pe Firea pe linie moartă, are motive suficiente să nu treacă la acțiune, spune analistul și sociologul Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.

„Firea îi stă ca un ghimpe în coaste de mai multă vreme, totuși Firea mai are sprijin în partid, gruparea Stănescu (Paul Stănescu, senator PSD), sunt niște rețele de interese care o sprijină și atunci Ciolacu nu-și permite să-și facă dușmani mai ales că se apropie campania.

În al doilea rând, îi este foarte greu să lase pe unul să cadă pentru că se creează un precedent. În momentul acela, ceilalți își pun întrebarea când le vine și lor rândul. Așa funcționează partidele de baroni”, spune Ovidiu Voicu.

Ciolacu nu controlează partidul și nu-și poate permite un asemenea gest nici măcar împotriva lui Marius Budăi, darămite împotriva lui Firea, spune și analistul Cristian Pârvulescu.

Cei doi au susținere importantă în partid, mai ales Gabriela Firea, iar Ciolacu este obligat să „navigheze între diferitele grupări din partid care sunt în genere grupări de putere locală și care profită de slăbiciunile lui”, mai spune Pârvulescu.

Iohannis spune că e „ o rușine națională, dar nu cere demisiile miniștrilor

La cinci zile de la declanșarea scandalului, președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații pe tema azilelor groazei.

În timp ce afirmațiile sale au fost dure și tranșante la adresa vinovaților, cele referitoare la culpele de la vârful puterii și eventuale demisii au fost mult mai reținute.

Nu stiu cine se face vinovat politic, sper ca cei care sunt în pozitie să ia măsuri politice să o facă.
Președintele Klaus Iohannis

„Este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulți vinovați. Dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea și un tratament uman. Dar mai sunt și alții”, a spus președintele.

Acesta consideră că „vinovați” sunt toți cei care au știut și n-au făcut nimic, n-au sesizat, n-au intervenit. „Cred că trebuie să fie găsiți toți vinovații, indiferent dacă vorbim despre o vinovăție în exercițiul funcției sau o vinovăție politică sau morală”.

PSD, zid în jurul lui Firea și Budăi

În PSD, subiectul candidaturii lui Firea este unul tabu. Poziția celor cu care Europa Liberă a discutat este că ministerul Famililei nu avea nicio atribuție în ce privește căminele de bătrâni și că procurorii nu au formulat nicio acuzație directă împotriva acesteia.

„La finalizarea anchetei DIICOT vom ști cine e vinovat, cine nu e vinovat, oamenii politici trebuie să aștepte finalizarea anchetei, pe emoție și speculație politică se poate spune orice”, ne spune Afred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.

Cu mici variațiuni, aceasta este și poziția celorlalți membri PSD contactați de Europa Liberă. Toți speră ca scandalul să se stingă cât mai repede, așa încât partidul să nu fie obligat să ia decizii tranșante.

În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, „chestiunile sunt circumstanțiale” și nu are niciun fel de responsabilitate morală, pentru că, spun sursele noastre din PSD, nu a știut ce se întâmplă în acele cămine pentru vârstnici.

Tot ca strategie de partid, se merge pe ideea că este o culpă generală, a întregii clase politice. Chiar dacă PSD este la putere de aproape doi ani, vinovăția este direcționată către USR, partidul care a cerut demisia celor doi miniștri.

„Întreaga clasă politică, și putere, și opoziție are o responsabilitate morală pentru ceea ce s-a întâmplat acolo, cei care astăzi strigă ca din gură de șarpe au fost la guvernare acum un an de zile”, spune pentru Europa Liberă o sursă din PSD.

Sub aspectul acuzării USR, social-democrații merg în siajul discursului Gabrielei Firea, despre care analiștii consultați de Europa Liberă spun că este o „diversiune”.

PNL așteaptă ca PSD să-și frângă gîtul

Mesajele venite de la PNL sunt asemănătoare cu cele ale PSD și pun accentul pe faptul că abuzurile trebuie pedepsite „exemplar”, sistemul de asistență socială trebuie „curățat de astfel de practici”, iar pedepsele să fie „dure”.

„Legea trebuie să li se aplice la maxim” celor care au condus aceste abuzuri, se spune în punctajul de partid, dezvăluit de Libertatea.

PNL lasă ca lucrurile să-și facă simțite efectele, bănuiesc că este și o sugestie venită dinspre palatul Cotroceni, ca lucrurile să fie lasate să curga natural, pentru că modul în care se așează nu avantajează în niciun caz PSD.
Profesorul și analistul Cristian Pârvulescu

PNL lasă ca lucrurile să-și facă simțite efectele, bănuiesc că este și o sugestie venită dinspre Palatul Cotroceni, ca lucrurile să fie lasate să curgă natural pentru că modul în care se așează nu avantajează în niciun caz PSD.

Oficial, liberalii nu pun problema demisiei celor doi miniștri și nici nu cer sancțiuni, dar în partid se discută intens că în situația în care scandalul nu se calmează, ministrul Budăi ar trebui să plece. Nu și Gabriela Firea, de care se pare că nici PNL nu îndrăznește să se atingă.

„Ciolacu nu se va atinge de Firea și nici în PNL nu sunt mulți amatori să-i ceară demisia, nu vor să intre în conflict cu ea, fie din cauză că are canale tv care o susțin, fie din interese de tot felul. Dacă e să cerem să fie sacrificat cineva, vom merge pe Budăi. Deocamdată, așteptăm să vedem încotro se îndreaptă scandalul și ancheta procurorilor”, spune pentru Europa Liberă o sursă din PNL.

Din punctul de vedere al analistului Ovidiu Voicu, în PNL este „consemnul e să-i lase pe pesediști să-și frângă gâtul singuri. Strategic, asta ar fi cel mai simplu, de ce să se expună?”.

În același timp, mai spune analistul, „în PNL a câștigat aripa care este subordonată PSD. „Dl. Ciucă este prieten cu dl Ciolacu și nu vrea să-l supere”.

Ovidiu Voicu susține că PNL tace și pentru că nu știe dacă ancheta nu se va extinde și în alte locuri și ar putea fi vizați și liberali.

Un exemplu elocvent este președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, în subordinea căruia se aflau unele din instituțiile cu rol de verificare a căminelor pentru bătrâni.

Stolojan, singurul care cere demisii

Teodor Stolojan, fost premier și eurodeputat, a declarat pentru Europa Liberă că ambii miniștri au probleme de ordin moral și că le va cere demisia în ședința de marți a partidului.

„Pentru amândoi problema e morală. Dar la Budăi, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare-ministerul său are responsabilități directe-ar trebui să-și dea demisia. La Firea sunt legăturile acestea sulfuroase din Voluntari și din jurul ei.

Mai întreb: ce face acest minister al Familiei, nu ar trebui să se ocupe de familie, deci și de bătrâni? [...] E un exemplu de stat eșuat pe direcția asta”, ne spune Teodor Stolojan.

Lupta pentru candidatura la primărie

Gabriela Firea se consideră o victimă, scopul dezvăluirilor de presă fiind să o împiedice să candideze la Primăria Generală din partea PSD.

„Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului București. Nu vor reuși, pentru că adevărul va ieși la lumină, iar oamenii nu se vor lăsa păcăliți de această denigrare și intimidare a mea”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Firea are motive să fie supărată - în sondaje este cotată cu cca. 36%, dar asocierea sa cu abuzurile petrecute în azilele din Voluntari, îi afectează imaginea. Se vede asta din comentariile majoritar negative de pe diverse site-uri. (Firea a blocat comentariile pe Facebookul personal).

„Firea și-a redus în mod evident șansele la primăria generală. A ieșit chiar mai prost decât Budăi, care avea responsabilitate directă”, spune pentru Europa Liberă sociologul și analistul Ovidiu Voicu.

Și în PSD sunt voci care spun că șansele lui Firea au scăzut semnificativ după acest scandal, dar mizează pe faptul că până la alegerile locale mai este un an de zile și electoratul ar putea uita.

Nu este însă sigur că Firea va rămâne în cursa pentru primărie dacă investigațiile procurorilor s-ar apropia de ea sau de soțul său, Florin Pandele, primarul din Voluntari.

„Dacă totuși rămâne în cursă în condițiile date va avea probleme să câștige la București pentru că este unul din orașele în care opinia publică este sensibilă la scandalurile mediatice.

Pe de altă parte, un eșec la alegerile locale la primaria Bucuresti nu ar fi cel mai rău lucru pentru Ciolacu, pentru că își va stabiliza poziția de presedinte”, spune pentru Europa Liberă profesorul Cristian Pârvulescu.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

XS
SM
MD
LG