Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: Suspendarea PUZ-urilor nu înseamnă oprirea construcțiilor


Romania - Nicușor Dan, mayor of Bucharest
Romania - Nicușor Dan, mayor of Bucharest

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a infirmat luni speculațiile potrivit cărora nu se va mai construi în București câtă vreme sunt suspendate planurile de urbanism zonal de la sectoare. Se va construi, spune Nicușor Dan, dar în baza Planului Urbanistic General, care ține cont și de nevoia de spațiu verde și de o dezvoltare firească a unei capitale europene.

Pentru a risipi confuziile și a combate diverse dezinformări în contextul deciziei CGMB de suspendare a aplicării PUZ-urilor pentru următoarele 12 luni, vreau să precizez două lucruri:

Mai întâi, e fals că nu se va mai construi deloc în București. Se poate construi în continuare, dar pe baza Planului Urbanistic General, un document echilibrat (și care urmează să fie actualizat), ce ține cont atât de nevoia de spațiu verde, cât și de dezvoltarea urbană firească pentru o capitală europeană.

În al doilea rând, e fals că se opresc construcțiile în derulare sau că se sistează construcțiile deja aprobate. Orice proiecte care se află în derulare continuă, inclusiv cele pentru ridicarea de blocuri de locuințe, astfel încât cei care au plătit deja avansuri pentru achiziția de apartamente nu vor pierde banii”, a explicat primarul general Nicușor Dan, luni, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Hotărârea Consiliului General al Municipiului București, luată vineri, de suspendare a celor 5 PUZ-uri de sector operează pentru viitor, adică începând cu data de 1 martie 2021, pentru o durată de 12 luni de zile.

Primarul general al Capitalei a cerut Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să suspende documentațiile pentru PUZ-uri pentru următorii trei ani, după ce acestea au fost aprobate de majoritatea PSD-ALDE în administrația Firea și permit betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea unor blocuri între case.

Cu titlu general: urbanismul din ultimii ani din București a fost o golănie. Cele 5 PUZ-uri au fost apogeul. Bucureștenii stau de ani de zile în trafic din cauza acestui tip de urbanism, cartiere întregi nu au școli din aceeași cauză, un oraș cu un potențial turistic uriaș e prezentat în reviste drept cea mai urâtă capitală, sunt zeci de mii de oameni care și-au pus toată agoniseala de-o viață într-o casă și s-au trezit cu un bloc la ferească.

Cele mai nocive lucruri din aceste PUZ-uri: E absolut scandalos ca în situația în care avem o poluare a aerului, zeci de mii de copii cu boli respiratorii din această cauză, zeci de mii de bătrâni cu boli cardio-vasculare din această cauză sute de hectare de spațiu verde, prin aceste PUZ-uri, urmează să devină spații construibile. E inadmisibil!”
, a declarat Nicușor Dan miercuri, într-o conferință de presă.

Primii care sunt afectați de acest stil de urbanism sunt locuitorii Bucureștiului, arată primarul general.

În fiecare weekend avem sute de mii de bucureșteni care fug din orașul ăsta, se duc la mare, la munte, că e un oraș în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem 30 km de mal de lac în nordul Bucureștiului care poate să devină un loc în care să te duci cu copilul, în care să găsești terenuri de sport, bazine de înot, locuri de promenadă, piste de bicicletă. Iar PUZ-urile prevăd construcția de blocuri de 14 etaje până în malul apei", a completat Nicușor Dan.

Până la decizia de vineri a CGMB, PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat recent de instanță de cetățeni, dar decizia poate fi atacată cu recurs. PUZ-ul Sectorului 6 a fost anulat anul trecut în prima instanță, tot la cererea cetățenilor, dar primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și APM au făcut recurs. Pentru restul există plângeri prealabile pentru anulare, potrivit Hotnews. Pentru Sectorul 1 un astfel de document nu a fost aprobat.

Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire / desființare emise de Primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București vor respecta prevederile documentațiilor de urbanism anterioare. Prevederile de suspendare se aplică inclusiv certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire / desființare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârilor, prevăd proiectele de hotărâre.

Inițial, liberalii au invocat aspecte de neconstituționalitate pe care le-ar putea genera o suspendare a PUZ-urilor din cele cinci sectoare ale Capitalei, susținând că cei care au obținut deja certificatul de urbanism ar trebui lăsați să-și ducă proiectele la capăt, pentru că nu se pot impune retroactiv decizii ale Primăriei și există riscul provocării unor litigii în instanță.

Ulterior, liberalii și-au arătat sprijinul pentru inițiativa primarului reducând termenul de la doi ani la trei luni și apoi votând alături de USR PLUS pentru suspendarea PUZ-urilor timp de un an.

Nicușor Dan a declarat că Bucureștiul trebuie să respecte Planul Urbanistic General (PUG) din 2000 și să construiască locuri pentru locuit, activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi, pentru care există fonduri europene. El de asemenea a spus că dezvoltarea de tip “blocuri între blocuri” trebuie să înceteze.

Declarațiile sale i-au nemulțumit și pe primarii de sector și pe dezvoltatorii imobiliari.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG