Linkuri accesibilitate

Victorii uşoare pentru Trump şi Biden în Super Tuesday. Republicana Nikky Haley se va retrage din cursă


Donald Trump şi Joe Biden şi-au adjudecat în Super Tuesday majoritatea covârşitoare a delegaţilor din formaţiunile pe care le reprezintă: Partidul Republican, respectiv cel al Demoraţilor.
Donald Trump şi Joe Biden şi-au adjudecat în Super Tuesday majoritatea covârşitoare a delegaţilor din formaţiunile pe care le reprezintă: Partidul Republican, respectiv cel al Demoraţilor.

Fostul preşedinte Donald Trump şi actualul lider al SUA, Joe Biden, şi-au asigurat victorii lejere în alegerile primare din 15 state americane, în cursa de nominalizare de către republicani, respectiv democraţi, a candidaţilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Contracandidata lui Donald Trump, republicana Nikki Haley, urmează să îşi anunţe retragerea din cursa pentru nominalizarea republicanilor la prezidenţiale, după înfrângerea categorică în faţa lui Donald Trump, scriu Associated Press, Wall Street Journal și alte publicații americane.

Agenţia de presă AP citează trei persoane apropiate echipei lui Haley, neautorizaţi însă să ofere detalii, anunţul oficial urmând să fie făcut miercuri.

O nouă confruntare între republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden în cursa pentru Casa Albă este iminentă, în noiembrie 2024, după cum confirmă rezultatele provizorii ale alegerilor primare ale celor două formaţiuni organizate în Super Tuesday, conform agenţiilor de presă şi publicaţiilor americane.

Alegătorii Partidului Republican, respectiv cei ai Partidului Democrat din 15 state de pe teritoriul SUA, plus teritoriul Samoa, au avut de decis marţi, prin vot, atribuirea a aproximativ o treime din delegaţii care pot nominaliza, în august, candidaţii fiecărei formaţiuni la alegerile prezidenţiale din 2024.

Donald Trump şi-a asigurat majoritatea covârşitoare a celor peste 900 de delegaţi din Super Tuesday, cu victorii la distanţă faţă de contracandidata sa, Nikki Haley, în 14 din cele 15 state.

În cazul lui Joe Biden lucrurile au fost şi mai simple, întrucât în rândul democraţilor nu a existat practic un contracandidat.

Donald Trump a sărbătorit ceea ce a descris drept „o noapte uimitoare” în timp ce s-a apropiat şi mai tare de nominalizarea republicană la președinție, notează Agenţia France Presse (AFP).

Texas și California s-au numărat printre victoriile majore ale lui Trump în fața lui Nikki Haley, obţinând sprijinul din partea mai multor tipologii de state, de la cele mai conservatoare din sud la cele mai liberale, precum Virginia.

Fostul preşedinte nu a reuşit însă o victorie în unanimitate la nivelul celor 15 state, Haley obţinând o victorie strânsă în statul Vermont, din nord-estul SUA.

Donald Trump le-a transmis totuşi susţinătorilor că au fost martori la „o noapte uimitoare și o zi uimitoare”, pe fondul victoriei sale în 14 dintre state, conform mass-media americane, citate de AFP.

„I se spune «Super Tuesday» dintr-un motiv”, a transmis Trump mulţimii reunite la clubul său de plajă Mar-a-Lago din Florida.

„E ceva mare. Mi-au spus expertii si alţii că nu a existat niciodată asa ceva, niciodată ceva atât de concludent", a adăugat el.

Super Tuesday-ul din acest an a fost unul lipsit de entuziasm, remarcă agenţia de presă, întrucât atât Trump cât şi (mai ales) Biden şi-au asigurat drumul spre nominalizarea finală din august şi alegerile efective din noiembrie, cu mult înainte de ziua de marţi.

Fostul ambasador al SUA la ONU, Nikki Halley, a început cu stângul campania, terminând în ianuarie abia pe locul 3 votul din primul stat unde au avut loc alegeri primare, Iowa.

Până la Super Tuesday, Trump avea deja 247 de delegaţi asiguraţi, în timp ce Haley avea doar 43.

Pentru a obţine nominalizarea la Convenţia Partidului Republican din luna august, Trump are nevoie de 1.215 de delegaţi, dintr-un total de 2.429.

În ciuda faptului că a pierdut la o diferenţă de aproximativ 7 milioane de voturi alegerile din 2020, a fost pus sub acuzare de două ori şi se confruntă cu peste 90 de acuzaţii în patru dosare, Donald Trump este pe cale să îşi asigure o nouă candidatură pentru şefia Casei Albe, mai transmite AFP.

Preşedintele în funcţie, Joe Biden, s-a impus cu şi mai mare uşurinţă în Super Tuesday, pierzând cursa doar în micuţa insulă Samoa Pacifică.

Biden nu a oferit un discurs, dar a transmis un comunicat în care spune că americanilor le rămâne o singură alegere, făcând referire la realizările mandatului său după ce l-a învins pe Trump în 2020.

„Dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, toate aceste progrese sunt în pericol”, a spus Joe Biden. „El este condus de nemulțumire și escrocherii, concentrat pe propria răzbunare şi nu pe poporul american.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG