Armata sud-coreeană a declarat că a trimis circa 80 de avioane de vânătoare după ce a detectat vineri, timp de patru ore, aproximativ 180 de zboruri militare nord-coreene la nord de granița dintre cele două țări.
Avioanele nord-coreene au zburat pe lângă așa-numita linie de acțiune tactică, la nord de linia de demarcație militară dintre cele două Corei.
Manevrele au avut loc după ce Coreea de Nord a tras peste 80 de focuri de artilerie în mare, în cursul nopții, și după ce joi a lansat mai multe rachete în mare, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) eșuată, scrie Reuters.
Noi tensiuni
Relațiile dintre cele două țări sunt complicate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când Peninsula Coreeană a fost împărțită în două, de-a lungul paralelei de 38 de grade.
Cele două țări au început din acel moment să dezvolte politici complet diferite. Corea de Nord a devenit o dictatură absolută sub conducerea primului său lider, Kim Ir-Sen, iar Coreea de Sud o democrație aliată cu vestul, în special cu Statele Unite.
Un război sângeros dintre cele două s-a încheiat în 1953 cu un armistițu, însă nu a existat vreodată un tratat sau o declarație de pace. Din aceste motive, de-a lungul timpului au existat numeroase momente de tensiune între cele două țări. Ambele vor să dovedească celeilalte că propriul sistem de guvernare și propria armată sunt cele mai puternice.
Până în momentul de față, Coreea de Nord a efectuat șase teste cu arme nucleare pentru a dovedi atât lumii, cât și propriului popor, că are capacitatea necesară și că nu îi este frică să acționeze când ceva necesar. Dar ultimele luni dau impresia celei mai grave situații din ultimii ani.
Luna trecută, guvernul de la Phenian a lansat o rachetă care a trecut pe deasupra Japoniei, declanșând starea de alertă, iar guvernul japonez i-a avertizat pe locuitorii insulei Hokkaido să rămână la adăpost pe timpul zborului rachetei.
La o zi după aceea, ca replică la decizia guvernului din Nord, Statele Unite si Coreea de Sud au lansat la rândul lor rachete în largul Coreei de Nord. Acesta a fost al doilea exercițiu militar pe care cele două state le-au ținut împreună, care au scopul de a dovedi alianța și pregătirea militară.
Săptămâna aceasta, Nordul a lansat mai multe rachete, ceea ce a determinat în schimb prelungirea exercițiilor militare dintre SUA si guvernul din Sud. Deocamdată este neclar care vor fi următoarele decizii ale guvernelor implicate.
Plan pe 5 ani
Anul trecut, liderul de la Phenian, Kim Jong Un, prezenta un plan conform căruia, pe o perioadă de cinci ani, Coreea de Nord va dezvolta arme noi.
Planul include rachete cu rază scurtă și un tip de armă nucleară mai mică, ce poate fi transportată de rachete balistice intercontinentale (ICBM).
Este foarte probabil ca acțiunile Phenianului să demonstreze că acest plan a fost pus în aplicare.