Linkuri accesibilitate

Noile măsuri pentru școala online: Cum vor fi ajutați copiii fără acces la internet


Monica Anisie, la deschiderea anului școlar
Monica Anisie, la deschiderea anului școlar

Eliminarea tezelor, organizarea unor webinarii pentru profesori și posibilitatea primirii acasă a materialelor didactice de către copiii care nu au acces la internet se numără printre măsurile anunțate de ministrul Educației, Monica Anisie, în contextul în care de luni toate școlile trec la învățământ online.

„Mulți contestatari ai acestor măsuri vorbesc despre rata scăzută a infectărilor în școală, venind cu exemplul altor țări din Europa, unde învățământul continuă în varianta clasică. Această abordare este una extrem de periculoasă, pentru că prezintă incomplet realitatea! Potrivit specialiștilor, mare parte dintre copii sunt potențiali transmițători asimptomatici ai virusului. Prin urmare, cifrele referitoare la rata infectării în rândul elevilor nu prezintă o imagine elocventă a situației”, motivează Monica Anisie trecerea la școala online, într-o postare pe Facebook.

Oficialul a prezentat o serie de măsuri luate la minister pentru trecerea totală la învățământ online. Conform acesteia, toți profesorii care au nevoie de îndrumare pentru învățarea online vor beneficia, începând de marți, de webinarii, pentru fiecare materie, coordonate de experți din minister.

De asemenea, ea a anunțat că săptămâna viitoare vor fi distribuite în țară încă 18.000 de tablete, iar copiii fără acces la internet vor primi acasă materiale didactice.

„Copiii care nu au acces la Internet vor primi acasă, de la profesori, materiale didactice pentru a asigura continuitatea învățării. Avem exemple de bune practici excepționale în fiecare județ, de la cadre didactice dedicate, pe care le voi face publice, începând cu săptămâna viitoare, pentru că merită să devină exemplu”, a scris ministrul Educației pe Facebook.

Până în prezent au fost livrate 64.000 de tablete, iar săptămâna viitoare vor fi livrate încă 18.000.

„Atât ministerul, cât și operatorii care au câștigat licitațiile organizate de ONAC fac toate eforturile ca toate cele 250.000 de tablete să ajungă la copii până în decembrie. Situația la nivel mondial este una extrem de nefericită. Nevoia este mare peste tot în lume. Vă asigur că facem toate eforturile!", dă asigurări oficialul.

Anisie a anunțat eliminarea tezelor și înlocuirea lor cu evaluări sumative.

„Fac un apel către toți inspectorii să verifice realizarea orelor online conform orarului și programei și îi rog pe directorii de unități de învățământ să acționeze în consecință în cazul în care un cadru didactic refuză să își țină orele. La Vrancea și Dâmbovița s-au luat deja astfel de măsuri. Îi rog și pe părinți să semnaleze școlii dacă observă astfel de situații”, a mai scris Monica Anisie.

Ea a mai anunțat că de săptămâna viitoare va fi pus la dispoziție, la nivel de județ, un telverde pentru profesori, elevi și părinți, unde vor fi răspunsuri și soluții la probleme punctuale.

Începând de luni, toate școlile din România, indiferent de scenariul în care se află localitatea unde se află, se mută în online, în ciuda recomandărilor OMS ca școlile să rămână deschise și în contradicție cu măsurile luate în multe state europene.

În România, președintele Klaus Iohannis a anunțat că printre măsurile de carantinare parțială este și închiderea tuturor școlilor la nivel național și trecerea la învățământul online, cel puțin pentru următoarele 30 de zile. Anunțul președintelui, dublat ulterior de o hotărâre de guvern, a stârnit un val de nemulțumiri. Aproape jumătate dintre părinți consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, iar 45,2% dintre ei cred această decizie ca fiind una necesară, conform unui sondaj al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP).

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat, vineri, că after school-urile și creșele rămân deschise, chiar dacă școlile trec în sistem online.

XS
SM
MD
LG