Linkuri accesibilitate

Norica Nicolai, ieșire violentă împotriva liderilor ALDE și PPE: Destul! M-am săturat de dublul vostru standard!


Norica Nicolai, prima pe listele ALDE la europarlamentare, îl atacă pe liderul ALDe european
Norica Nicolai, prima pe listele ALDE la europarlamentare, îl atacă pe liderul ALDe european

Supărarea Noricăi Nicolai are probabil legătură cu faptul că Guy Verhofstadt l-a avertizat în repetate rânduri pe Călin Popescu Tăriceanu să respecte statul de drept, independența justiției și recomandările Comisiei de la Veneția dacă mai vrea ca partidul său să fie în familia europeană ALDE.

Ieșirea de marți a Noricăi Nicolai merge exact pe contrasensul celor cerute de Verhofstadt, mai ales în contextul în care s-a discutat în ultima perioadă de excluderea ALDE din familia liberal europeană.

„Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt și Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care își permit să dea ordine sistemului de #justiție din România și cer suspendarea legilor din țara noastră doar pentru ca ei să-și bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruța Kovesi în fruntea EPPO.

Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereți permanent o justiție independentă, dar ne dați ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exonerați de răspundere. Lucrul acesta explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alții să o conteste. Într-o Uniune Europeană care presupune că respectă statul de drept și propriii cetățeni, nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european.

Am înțeles clar că voi sunteți cei care vreți o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care și-au făcut un scop în viață din a-i umili pe ceilalți. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat și care ni s-a promis, ea este o #Uniune a respectului, a solidarității, a egalității dintre cetățeni și statele membre.

Sper ca următorul Parlament #European să nu vă mai găsească în poziții din care să vă manifestați în acest mod față de #Europa deoarece voi sunteți cei care faceți cele mai mari deservicii acestui proiect!”, scrie furioasă Nicolai pe contul său de Facebook.

De fapt, Nicolai face indirect referire la atenționările venite din parte lui Guy Verhofstadt, consecvente și în ce priveste mesajul. De exemplu, faptul că guvernul român și-a boicotat candidatul la șefia Parchetului European, pe Laura Codruța Kovesi, a fost taxat: ” Suntem consternaţi de atacurile autorităţilor române împotriva unuia dintre candidaţii selectaţi şi suntem îngrijoraţi că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecţie”.

La începutul lunii ianuarie, Guy Verhofstadt scria pe Facebook că liberalii români au ales calea statului de drept și că ar fi bine să nu se abată de la ea dacă vor să mai rămână în ALDE European.

„Reforma justiției trebuie să reflecte în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția. Dacă fac asta, vor avea un loc în familia ALDE. Dacă nu, nu. În același timp guvernul trebuie să își îndeplinească angajamentele privind statul de drept: reforma justiției, a codului penal și cea a legii ONG-urilor trebuie să reflecte în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția și să fie supuse unei reevaluări de către acest organism înainte de a intra în vigoare. Liberalii români au promis să urmeze această cale și așteptăm din partea lor să acționeze ca atare. Dacă vor face acest lucru vor avea un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE. Dacă nu, nu”, a scris la Guy Verhofstadt.

Ceva mai devreme, pe 22 noiembrie, după o întâlnire cu liderul ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, Guy Verhofstadt i-a atras atenția că singura modalitate de a garanta statul de drept în România este ”implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

”Ieri, m-am întâlnit cu dl. Tăriceanu la București. Am convenit că singura modalitate de a garanta statul de drept în România este implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția. Asta înseamnă că toate cele trei chestiuni aflate în dispută – modificarea legilor justiției, a Codului penal și a Codului de procedură penală – trebuie să fie rezolvate prin punerea în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și apoi, după aprobarea de către Guvernul și Parlamentul de la București, o a doua opinie a Comisiei de la Veneția este necesară. Pentru ALDE, aprobarea finală din partea Comisiei de la Veneția este indispensabilă”.

Cu câteva zile înainte de mesajul din 22 noiembrie, Călin Popescu Tăriceanu a primit de la Verhofstadt o scrisoare extrem de dură în care îi spunea că are de ales între statul de drept și illiberalism.

XS
SM
MD
LG