Decizia guvernului norvegian de a contribui la această achiziție a fost anunțată la Reuniunea Consiliului statelor nordice de la Reykjavik, care are loc în perioada 28-31 octombrie.
Această contribuție financiară este parte a Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense) coordonată de Germania și va permite României să consolideze securitatea și apărarea spațiului euro-atlantic prin reînnoirea și extinderea capabilităților de apărare aeriană, transmite Ministerul Apărării Naționale.
Ministerul Apărării Naționale spune că această cooperare strânsă între România și Norvegia „reflectă angajamentul comun și neclintit al ambelor națiuni în fața provocărilor de securitate actuale, precum și în sprijinul continuu al Ucrainei în fața agresiunii nejustificate a Federației Ruse”.
La sfârșitul lunii august, MApN a trimis în parlament proiectul de lege pentru donarea către Ucraina a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot încă neoperaționalizat. Legea a fost votată rapid și a fost promulgată de președintele Iohannis pe 5 septembrie.
La momentul respectiv, Ministerul a precizat că guvernul va cumpăra un sistem similar din fonduri nerambursabile.
România are pregătite pentru luptă două din cele trei sisteme Patriot care îi rămân în dotare după donația către Ucraina.
Alte trei sisteme urmează să fie livrate din SUA în următorii ani.
Printr-o lege din 2017, care a fost modificată pentru ca România să poată dona Ucrainei un sistem Patriot, România a cumpărat șapte sisteme Patriot de la Statele Unite, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari, potrivit proiectului de lege consultat de Europa Liberă.
Legea a fost modificată numai după ce liderii de la București au primit asigurări din partea Administrației SUA că România va primi, gratuit, în schimbul donației către Ucraina, un sistem similar.
Legea prevede de asemenea, că Parlamentul va adopta cadrul legal pentru înlocuirea sistemului Patriot din surse externe nerambursabile: programul FMS (vânzări militare externe) al Statelor Unite și „oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei”.