Linkuri accesibilitate

MApN: Sistemul Patriot a ajuns în Ucraina. Volodimir Zelenski mulțumește României

update

Președintele Volodimir Zelenski cere ca țările NATO vecine să doboare rachete și drone rusești lansate asupra Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelenski cere ca țările NATO vecine să doboare rachete și drone rusești lansate asupra Ucrainei.

Ministerul Apărării Naționale a confirmat joi pentru Europa Liberă că sistemul Patriot donat de România a ajuns în Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit miercuri seară României pentru sistemul Patriot. Totodată, el a cerut ca ţările NATO din vecinătatea Ucrainei să doboare dronele şi rachetele ruseşti.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot”, a spus Zelenski, miercuri seară.

La București, Ministerul Apărării a confirmat pentru Europa Liberă că sistemul Patriot a ajuns în Ucraina.

„Confirmăm că sistemul Patriot a ajuns în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

La jumătatea lunii trecute, Guvernul României a adoptat ultimul act normativ necesar transferului sistemului românesc Patriot în Ucraina.

Documentul, care este confidențial și nu a fost publicat în Monitorul Oficial, prevede că România acordă drept de folosire gratuită Ucrainei.

Hotărârea fost adoptată după ce, la începutul lunii septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de cameră decizională proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru donarea sistemului.

Volodimir Zelenski a vorbit miercuri seară și despre atacul foarte aproape de frontiera României, care a avariat punctul de trecere de la Orlivka (în zona Isaccea pe malul românesc), și a cerut ca în zonele din vecinătatea ţărilor NATO apărarea antiaeriană să fie asigurată în comun.

„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu (drone) Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. (Dronele) Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită: un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroriştii ruşi au vizat întotdeauna, securitatea alimentară a regiunii şi a lumii”, a spus Zelenski.

Colaborarea între vecini este „absolut posibilă” a spus Zelenski, care a dat exemplul felul în care coaliția internațională din Orientul Apropiat a interceptat rachete iraniene care amenințau teritoriul Israelului.

Referindu-se la regiunea Doneţk liderul ucrainean a recunoscut că sunt zone în care „situaţia este deosebit de dificilă”, dar nu a menţionat nimic despre pierderea oraşului strategic Vuhledar.

Zelenski asubliniat în schimb faptul că ruşii au suferit pierderi mari graţie rezistenţei forţelor ucrainene.

Discursul a fost, de asemenea, un nou apel către parteneri pentru a furniza Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune pe care să-l poată folosi împotriva Rusiei. Numai aşa Moscova s-ar aşeza la masa negocierilor, a arătat Zelenski.

„Avem într-adevăr nevoie de această determinare din partea partenerilor noştri. Avem nevoie de capacităţi cu rază lungă de acţiune. Aş dori, de asemenea, să mulţumesc fiecărui lider şi prieten al Ucrainei pentru că a înţeles că presiunea asupra Rusiei nu este suficientă acum şi că de aceea - şi numai de aceea - conducerea rusă nu ia în serios diplomaţia. Avem nevoie de mai multă forţă”, a spus Volodimir Zelenski.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG