Linkuri accesibilitate

Nou ajutor european de apărare pentru R. Moldova. Maia Sandu: „Nu avem nimic împotriva ruşilor, ci împotriva tancurilor ruseşti”


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la summitul de securitate din Albania. 28 februarie
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la summitul de securitate din Albania. 28 februarie

Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă acțiunile de destabilizare „tot mai agresive”. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, spune că își dorește relații bune cu o Rusie „democratică și pașnică”.

Purtătorul de cuvânt adjunct al ministerului francez de Externe, Christophe Lemoine, a precizat că acordarea unui nou sprijin de apărare pentru Moldova va fi discutată de miniştrii europeni de externe şi de apărare la o reuniune privind războiul din Ucraina, care va avea loc la Paris în zilele următoare, scrie Reuters.

„Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive”, a declarat Lemoine reporterilor, care a adăugat că „situaţia din Transnistria este urmărită cu mare atenţie aici”, a adăugat el.

Întâlnirea la nivel de miniștri vine la câteva zile după summitul pentru Ucraina care a reunit șefi de stat și de guvern la Paris, la începutul săptămânii, la inițiativa președintelui Emmanuel Macron.

Scopul acestei noi întâlniri programată pe 7 martie este de a defini planuri concrete de sprijin pentru apărarea cibernetică, producția de arme, apărarea ţărilor ameninţate de Rusia, în special Moldova, protejarea graniţei Ucrainei cu Belarus și operaţiunile de deminare.

Reuniunea va avea loc după ce miercuri, regiunea separatistă moldoveană Transnistria a cerut protecție din partea Rusiei în fața a ceea ce a numit presiunile Republicii Moldova.

De asemenea, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a arătat în discursul în fața națiunii din 19 februarie că „operațiunea militară specială” din Ucraina va continua până își va atinge toate obiectivele.

Pe 29 februarie, parlamentul de la Chișinău a denunțat trei acorduri pe care Moldova le avea semnate ca membru al Comunității Statelor Independente (CSI) din domeniul Apărării.

Acestea sunt însă cele mai recente retrageri ale Chișinăului din acordurile semnate cu CSI. Până acum, Chișinăul a denunțat zeci de asemenea acorduri și oficialii moldoveni au anunțat că Republica Moldova intenţionează ca până la sfârșitul anului 2024 să se retragă din Comunitatea Statelor Independente.

În același timp, Moldova începe în vară negocierile de aderare la Uniunea Europeană, după ce a primit în 2023 statutul de candidat la statutul de membru al UE.

În ciuda retragerilor succesive din acordurile CSI, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că de fapt țara își dorește relații bune cu Rusia, dar cu o Rusie „pașnică și democratică”.

„Noi nu avem nimic împotriva ruşilor, ci împotriva tancurilor ruseşti”, a spus Maia Sandu la Televiziunea Jurnal TV.

„Noi vrem doar ca Federaţia Rusă să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor Republicii Moldova. Noi suntem o ţară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democraţie, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează”, a declarat Maia Sandu.

În ceea ce priveşte ieşirea ţării din acordurile semnate cu CSI, președinta Maia Sandu a spus că aceste înțelegeri sunt analizate prin prisma interesului cetăţenilor Republicii Moldova.

„Anumite acorduri care nu sunt în interesul Republicii Moldova sunt întrerupte. Altele, dacă mai reprezintă nişte beneficii, nu. În toate acţiunile pe care le facem, pornim de la interesul cetăţenilor”, a subliniat Maia Sandu.

Autoritățile de la Moscova au criticat dur retragerea Moldovei din acordurile CSI, organizație dominată de Rusia.

Purtătoare de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat autoritățile prooccidentale de la Chişinău de „dorinţa nesăbuită de a distruge acele poduri corecte care au fost clădite” timp de decenii cu Rusia şi CSI.

În aceeaşi zi, ministrul afacerilor externe de la Chişinău, Mihai Popşoi, a declarat că relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Rusia sunt „la cel mai jos nivel din istorie”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG