Linkuri accesibilitate

Noul pachet militar pentru Ucraina, aprobat în Congresul SUA, va ajuta Kievul să iasă din criză pentru moment. Europenii salută decizia


Suporteri ucraineni flutură drapelele Statelor Unite și Ucrainei în fața Capitolului, la Washington, după aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pe 20 aprilie.
Suporteri ucraineni flutură drapelele Statelor Unite și Ucrainei în fața Capitolului, la Washington, după aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pe 20 aprilie.

Ucraina și aliații ei europeni mulțumesc Statelor Unite și felicită congresmenii pentru aprobarea, pe 20 aprilie, în Camera Reprezentanților din Statele Unite a mult-așteptatului și întârziatului pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Analiștii spun că ajutorul nu va duce la victoria Ucrainei.

Legislația care permite Armatei Americane să trimită urgent, în Ucraina, echipamente și muniție, precum și să-și completeze stocurile în urma ajutoarelor trimise până acum a fost adoptată după jumătate de an de dispute între democrați și o parte a republicanilor, în care continuarea sprijinului pentru Ucraina depindea de înțelegeri de politică internă.

Ajutorul pentru Ucraina va include muniție și sisteme defensive aeriene și este parte a unui pachet mai mare, în valoare de 95 de miliarde de dolari - în totalul general intră și sumele destinate Israelului și altor aliați americani, printre care Taiwan, pentru contracararea eventualelor amenințări din partea Chinei.

Votul din 20 aprilie a fost obținut cu sprijinul democraților și al republicanilor moderați. Proiectul de lege a trecut cu 311 voturi pentru și 112 contra - 101 republicani au votat pro și 112 împotrivă.

Criticii spun că întârzierea adoptării a permis Rusiei să capete un avantaj valoros. Rusia s-ar putea grăbi să atace dur Ucraina în următoarele zile, până ce rachetele și cartușele americane ajung în Ucraina.

Directoarea programului pentru Marea Neagră al Middle East Institute de la Washington, Iulia Joja, spune pentru Europa Liberă „că întreg pachetul (n.r. aprobat sâmbătă seara, de Camera Reprezentanților) nu face decât să ajute Ucraina să țină linia frontului și să își protejeze populația în zona urbane."

Dar, adaugă Iulia Joja, ajutorul va scoate Ucraina din criză „temporar, pentru cateva luni".

Profesor la Georgetown University și George Washington University, Iulia Joja subliniază că „este important să nu creștem așteptările și să credem, în mod eronat, că Ucraina poate recuceri teritorii fără echipamentele necesare, pentru care ar fi nevoie de un ajutor mult mai mare atât calitativ, cât și cantitativ."

Iulia Joja predă Securitate Europeană la Georgetown University și George Washington University.
Iulia Joja predă Securitate Europeană la Georgetown University și George Washington University.

Din cele aprovimativ 61 de miliarde de dolari aprobate de Camera Reprezentanților a Congresului SUA, mai puțin de un sfert reprezintă armament și muniție trimise direct Ucrainei de Armata SUA.

Senatul, cel mai probabil, va aproba pachetul de ajutor pe 23 aprilie, apoi președintele Biden îl va promulga, iar Pentagonul afirmă că livrările vor începe cât de repede.

Joe Biden spune că pachetul de ajutor „va aduce un sprijin esențial Israelului și Ucrainei, va aduce ajutorul umanitar atât de necesar în Gaza, Sudan, Haiti și în alte părți... și va ajuta la consolidarea securității și stabilității în zona Indo-Pacific”.

Președintele ucrainean a reacționat sâmbătă seară, la câteva minute după vot, și a spus că această decizie a Statelor Unite „va salva mii și mii de vieți”.

„Sperăm că proiectul va fi sprijinit în Senat și apoi trimis președintelui Biden. Mulțumim, America!”, a scris Zelenski pe social media.

Ajutoare salutate de aliați și criticate de Kremlin

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba a vorbit despre ziua de sâmbătă, 20 aprilie, ca fiind „o zi rea pentru [președintele rus Vladimir] Putin și pentru oricine care ar fi îndrăznit să-și imagineze că America ar fi putut să tresară atunci când vine vorba despre a susține ceea ce reprezintă”.

Răspunsul Kremlinului a fost că decizia Statelor Unite va duce la mai multe pierderi omenești ucrainene, „din cauza regimului de la Kiev”. El sugerează că sprijinul american are scopul de a „îmbogăți” SUA și de a „continua ruinarea” Ucrainei, care se lupta deja cu separatiștii susținuți de Rusia, încă din 2014, chiar dinainte de invazia pe scară largă, neprovocată, din februarie 2022.

Premierul polonez Donald Tusk, un susținător declarat al pachetului de ajutor militar pentru vecinii ucraineni, spune că „e mai bine mai târziu decât prea târziu” și că „speră că nu e prea târziu pentru Ucraina”.

Tusk i-a mulțumit în special președintelui Camerei, republicanul din Louisiana Mike Johnson, care a grăbit în ultimele săptămâni, adoptarea ajutorului pentru Ucraina, Israel și zona Pacificului, după luni de amânări și tensiuni cu republicanii de dreapta.

„În sfârșit!”, a spus minstrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. „Este o decizie importantă și extrem de necesară. Lumea democratică trebuie să fie unită și hotărâtă în rezistența ei în fața imperialismului rusesc”.

Iar șeful Consiliului European, Charles Michel, scrie pe X că votul american „transmite Kremlinului un mesaj clar: cei care cred în libertate și în Carta ONU vor continua să sprijine Ucraina și poporul său”.

Din România, până la ora publicării acestui articol - nici președintele și nici premierul României nu au reacționat public la votul din Congresul SUA.

În schimb, ministra de Externe Luminița Odobescu a scris pe contul său de pe rețeaua X că votul din Camera Reprezentanților este un pas important în susținerea Ucrainei pentru a rezista agresiunii ilegale a Rusiei, iar ajutorul din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene ar trebui să continue.

La peste doi ani de război la scară largă, în care a opus rezistență agresiunii din partea Rusiei, Kievul se confruntă în ultimele luni cu presiuni enorme atât pe câmpul de luptă din estul țării din cauza deficitului de muniții, cât și în orașele Ucrainei, unde Rusia și-a întețit atacurile cu rachete și drone, cauzând noi pierderi de vieți omenești și daune uriașe infrastructurii energetice și așa deteriorate.

În est, stocurile de muniție în scădere ale Ucrainei și pierderile tot mai mari de oameni au oferit armatei Rusiei - mai numeroasă și mai bine echipată - un avantaj covârșitor.

Președintele Volodimir Zelenski și guvernului lui au pledat luni întregi în fața aliaților occidentali ai Kievului pentru creșterea proviziilor de sisteme moderne de apărare aeriană, arme și muniție de artilerie sub forma ajutorului militar atât din partea Statelor Unite - de departe principalul donator militar al Ucrainei - cât și din partea țărilor europene.

La Consiliul NATO - Ucraina de vineri, 19 aprilie, Zelenski a cerut de urgență aliaților măcar încă șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

În ce constau ajutoarele și unde vor merge

Pachetul de ajutor pentru Ucraina include 23,2 miliarde de dolari destinate refacerii stocurilor de arme și instalații militare americane și 11,3 miliarde pentru actualele operațiuni militare americane din regiune - Pentagonul a antrenat trupe ucrainene și își menține prezența pe continent, inclusiv în țările aliate est-europene.

La fel ca în pachetul aprobat inițial, în Senat, proiectul de lege prevede 13,8 miliarde de dolari destinați cumpărării sistemelor avansate de armament - însă cel din Cameră are și o prevedere legată de folosirea a peste 9 miliarde de dolari pentru asistență economică acordată Ucrainei, sub forma unor „împrumturi care pot fi iertate”.

Casa Albă va avea puterea să stabiliească termenii acestor împrumuturi și, de asemenea, va avea autoritatea să le anuleze.

Pachetul mai include ajutoare economice pentru Ucraina și măsuri care vor permite Washingtonului să confiște activele băncii centrale rusești înghețate pentru a reconstrui Ucraina.

26 de milioane de dolari sunt alocate „continuării supravegherii și responsabilității” ajutorului acordat Ucrainei.

Statele Unite sunt de departe principalul donator militar al Ucrainei, iar ajutorul nou, de aproape 61 de miliarde de dolari, va ridica la 170 de miliarde suma totală pe care Washingtonul a cheltuit-o până acum, de la invazia rusească la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

În ceea ce privește ajutorul pentru Israel, proiectul de lege prevede 26,38 miliarde de dolari - 9 miliarde dintre ele sunt destinați asistenței umanitare în Gaza, unde milioane de palestinieni luptă pentru supraviețuire.

Ajutorul umanitar pentru Gaza, descurajat de unii republicani conservatori, a fost în cele din urmă inclus în proiectul de lege, întrucât Johnson risca să piardă sprijinul cheie al democraților dacă măsura era abandonată.

Minstrul israelian de Externe, Israel Katz, a scris pe X: „Votul pentru pachetul de ajutor pentru Israel, care a avut un sprijin bipartizan copleșitor, demonstrează legăturile puternice și parteneriatul strategic între Israel și Statele Unite și trimite un mesaj puternic către inamicii noștri”.

Ajutorul acordat regiunii Indo-Pacifice, pentru a contracara influența Chinei în regiune, se ridică la 8 miliarde de dolri - două miliarde sunt destinate finanțării militare pentru Taiwan și alți aliați cheie.

Pachetul include, de asemenea, legislația care îi oferă ByteDance, proprietarul chinez al aplicației video TikTok, până la un an pentru a-și vinde activele din SUA. Fără acest gest, va fi interzis în Statele Unite.

Articol scris cu ajutorul surselor Reuters și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG