Linkuri accesibilitate

Noul ministru al Agriculturii a fost ofițer în serviciul secret al MAI


Noul ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost ofițer al serviciului secret al MAI, creat pe baza și cu resursele umane ale fostei poliții politice a regimului comunist.
Noul ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost ofițer al serviciului secret al MAI, creat pe baza și cu resursele umane ale fostei poliții politice a regimului comunist.

Noul ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost ofițer al serviciului secret al Ministerului de Interne, UM 0215, numită în argoul profesiei „Doi și-un sfert”. Structura a lucrat cu cadre ale fostei poliții politice comuniste dinainte de 1989.

Informația, care nu figurează în CV-ul oficial al lui Adrian Chesnoiu, a fost confirmată pentru PressOne cu o oră înainte de ceremonia depunerii jurământului la Cotroceni chiar de Adrian Chesnoiu.

Mai multe surse din interiorul Ministerului de Interne au precizat pentru PressOne că, la un moment dat, Chesnoiu a fost ofițerul din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) care s-ar fi ocupat de supravegherea Academiei de Poliție.

„Întrebați-i pe dumnealor, nu știu ce știu dânșii”, a răspuns Chesnoiu când a fost întrebat dacă actualii colegi din PSD, care l-au propus pentru funcția de ministru, știau că a lucrat în serviciul secret al MAI.

Chesnoiu este din 2020 și deputat PSD în Parlamentul României.

Între august 2005, anul în care a absolvit Academia de Poliție, și august 2011 a fost ofițer specialist în investigarea fraudelor, afaceri europene și anticorupţie în Ministerul de Interne.

Chesnoiu nu precizează în CV serviciul sau direcția din MAI în care a lucrat ca ofițer.

Istoria serviciului

„Doi și-un sfert”, actualul Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), este considerat cel mai puțin reformat serviciul secret dintre toate cele care există în România.

Serviciul a fost ținta unui scandal privind deturnarea fondurilor operative pentru a cumpăra cadouri care au ajuns la procurori, judecător și la oficiali ai statului. De asemenea, serviciul a fost acuzat că a achiziționat din fonduri operative un Audi pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, dosar în care toți cei trimiși în judecată au fost achitați zilele trecute.

De-a lungul timpului, mai mulți politicieni și-au angajat pe post de consilieri foști angajați de la „Doi și-un sfert”, remarcă PressOne.

Inclusiv presa de investigații din România a fost penetrată de foști angajați ai serviciului, care au făcut, în diverse dosare, jocul puterii PSD de la acea vreme.

UM 0215, serviciu de protecție a cadrelor din Ministerul de Interne a fost înființat pe 1 februarie 1990 la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu, vicepremier în guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990), acuzat de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Revoluției din 1989, returnat recent procurorilor.

Inițial unitatea se numea Direcția Specială de Informații și era subordonată direct ministrului de Interne.

În mai 1998, CSAT a decis desființarea Direcției pe motiv că ar fi preluat în rândurile sale cadre ale fostei poliții politice dinainte de 1989 și că își depășește atribuțiile prevăzute de lege. Membrii CSAT de la acea vreme au calificat activitate UM 0215 ca formă mascată de poliție politică.

Între 1990 și 1996 presa a acuzat UM 0215 de nenumărate acțiuni diversioniste, de implicare în acțiuni împotriva opoziției și de operațiunea de „curățare” a Pieței Universității.

La momentul desființării, UM 0215 avea 1.300 de angajați. Din UM 0215 au descins: Serviciul de Protecție al Ministerului de Interne, condus de generalul Virgil Ardelean - „Vulpea” și Direcția Generală de Investigație a Criminalității.

În aprilie 1999, ministrul PNȚCD al Internelor, Constantin Dudu Ionescu, a înființat Direcția Generală de Informații și Protecție a Ministerului de Interne - UM 0962 la conducerea căruia a fost instalat generalul Ardelean.

Pe 5 octombrie, în același an, în UM 0962 a apărut Divizia de Informații. Dintr-un serviciu de protecție internă, unitatea s-a transformat într-un serviciu de informații.

În 2001, premierul Adrian Năstase a emis o ordonanță de guvern care autoriza UM 0962 să folosească „mijloace tehnice specifice” pentru obținerea informațiilor.

În noiembrie 2016, Dragoș Tudorache, ministru de Interne în guvernul Cioloș, desființează serviciul și înființează Direcția Generală de Protecție Internă, structură plasată sub control parlamentar.

Tudorache și-a motivat atunci decizia prin faptul că structura „și-a pierdut foarte mult credibilitatea.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG