Linkuri accesibilitate

De 158 de ori mai multe cazuri de gripă față de anul trecut. Medic: „Nu se mai respectă nicio regulă”


Medicii spun că numărul cazurilor de gripă a crescut în ultimele două luni, după ce oamenii nu mai mai respectat nicio regulă de igienă din pandemia de Covid. În imagine, angajați STB distribuie măști pentru reducerea riscului răspândirii gripei sezoniere. 31 ianuarie 2020.
Medicii spun că numărul cazurilor de gripă a crescut în ultimele două luni, după ce oamenii nu mai mai respectat nicio regulă de igienă din pandemia de Covid. În imagine, angajați STB distribuie măști pentru reducerea riscului răspândirii gripei sezoniere. 31 ianuarie 2020.

Numărul cazurilor de gripă a crescut de 158 de ori în această perioadă față de anul trecut, spune medicul de familie Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, în timp ce multe doze de vaccin antigripal riscă să expire.

Ultimele date de la Institutul Național de Sănătate Publică arată că în săptămâna 21 - 27 martie au fost raportate în țară 1.585 de cazuri de gripă clinică. În săptămâna similară de anul trecut se înregistrau 10 astfel de cazuri.

Până la data de 27 martie, au fost vaccinate antigripal 1.490.760 de persoane din grupele la risc cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, menţionează INSP. În total, Ministerul Sănătății a cumpărat 3 milioane de doze de vaccin antigripal, ceea ce înseamnă că au fost folosite mai puțin de jumătate.

Medicul de familie Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, spune că renunțarea la mască de protecție este una din cauza pentru care a crescut numărul de cazuri de gripă.

„Până acum nu am avut multe cazuri pentru că am purtat mască. Virusul gripal circulă de prin ianuarie-februarie, atunci au fost depistate primele cazuri de INSP. Pentru că la începutul lunii martie s-a renunțat la mască s-a răspândit mult mai mult. Dacă se mai păstra masca măcar o lună probabil că n-am mai fi avut”, a spus Raluca Zoițanu.

Pentru a evita infectarea cu virusul gripal, medicii spun că ar trebui să respectăm aceleași reguli ca la Covid.

„Ar trebui să purtăm mască, să ne spălăm pe mâine, să stăm acasă când avem simptome. Ar trebui să avem atitudinea din timpul pandemiei de Covid și în cazul gripei. Ne dăm seama că avem gripă tot prin test. Altfel, nu ne dăm seama, pentru că simptomele sunt la fel ca la Covid, de exemplu, cu dureri de mușchi, de oase, stare generală de oboseală. La gripă mai apare febra și în ultimele zile”, a mai spus Raluca Zoițanu.

Mai am 9 doze de vaccin antigripal și nu le vrea nimeni”​

Medicul susține că numărul cazurilor de gripă a crescut și pentru că oamenii nu s-au mai vaccinat antigripal la fel de mult ca în anii de dinainte de pandemie.

„A fost o suprapunere cu vaccinul Covid, deși nu avea nimic dacă le făceau în același timp. În plus, nici nu s-a mai vorbit de gripă spre deosebire de anii trecuți. Suntem în aprilie și tot nu se discută de vaccinul antigripal. Nici Ministerul Sănătății nu a dat vreun mesaj, deși există 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal care o să expire. Între timp, eu mai am 9 doze de vaccin contra gripei în frigider cu care nu vrea să se vaccineze nimeni, deși tot întrebăm activ pacienții și le-am dat și telefon anul trecut”, a mai spus medicul de familie.

Numărul cazurilor de gripă a crescut foarte mult și în cazul copiilor, potrivit medicului Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu" din București.

„La Unitatea de Primiri Urgenţe vin peste 300 de cazuri pe zi, chiar 350 într-o singură gardă, din care aproape 200 sunt cazuri pediatrice, în general viroze respiratorii, viroze digestive, avem gripă, rotavirus, şi bineînţeles Covidul, care nu a dispărut. Majoritatea copiilor nu sunt vaccinaţi împotriva gripei, cei care fac simptomatologie şi care se internează nu sunt vaccinaţi”, a spus Raluca Alexandrescu pentru News.ro.

Renunțarea la masca de protecție și la distanțare inclusiv la școală este una din cauzele pentru care a crescut numărul de îmbolnăviri.

„Principalul pericol la care se expun copiii în această perioadă este că nu se mai respectă nicio regulă, nu mai avem nici masca, distanţarea, toată lumea se înghesuie, şcolile funcţionează, grădiniţele, transmiterea este mult mai frecventă, ne-am obişnuit în timpul pandemiei să mai respectăm unele reguli care acum au dispărut, chiar şi banalul spălat pe mâini, probabil că de asta au apărut şi aceste enteroviroze, boala apare pentru că nu ne mai spălăm pe mâini când trebuie”, a mai spus Raluca Alexandrescu.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG