Bine ați revenit la The Farda Briefing, newsletterul RFE/RL în care se vorbește despre subiectele cele mai importante din Iran și se explică de ce contează ele.
Sunt Kian Sharifi, corespondent RFE/RL. În această ediție, vă vorbesc despre numărul în creștere al execuțiilor din Iran și despre deteriorarea drepturilor omului în această țară.
Important de știut
• Numărul în creștere al execuțiilor din Iran: Iranul continue să ocupe al doilea loc la nivel mondial, după China, în ceea ce privește execuțiile din fiecare an, afirmă Amnesty International în cel mai recent raport al său. Numărul execuțiilor a crescut constant începând cu 2020, iar această creștere e legată, în mare, de infracțiuni legate de droguri. Activiștii spun că Republica Islamică folosește pedeapsa cu moartea ca instrument pentru a reduce la tăcere disidenții și pentru a suprima opoziția politică.
• Discuțiile din Oman pe teme nucleare: Negociatorii iranieni și americani vor avea discuții în Oman, sâmbătă, pe 12 aprilie, despre programul nuclear al Teheranului – e neclar la acest moment dacă discuțiile vor fi directe sau indirecte. Ambele părți au vorbit despre întâlnire ca fiind una de testare, pentru a vedea dacă pot fi programate negocieri formale.
• Argentina cere mandat de arestare pentru Khamenei: Argentina a inițiat o acțiune în justiție împotriva liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, pentru presupusul său rol în atentatul cu bombă de la AMIA din 1994, care a vizat un centru comunitar evreiesc din Buenos Aires, în care au murit 85 de oameni și alte câteva sute au fost răniți. Procurorul Sebastian Basso a solicitat un mandat internațional de arestare pe numele lui Khamenei, susținând că acesta a emis o fatwa prin care a autorizat atacul efectuat de agenți ai grupării libaneze Hezbollah, desemnată grupare teroristă de către SUA.
Instrument pentru „reducerea la tăcere” a criticilor
În Iran, în 2024, numărul execuțiilor a atins cel mai înalt nivel din 2015 încoace – au fost cel puțin 972 de execuții, după cum afirmă Amnesty International. Numărul contribuie la creșterea globală a nivelului pedepsei capitale; Iranul, Irakul și Arabia Saudită înseamnă 91% din execuțiile cunoscute anul trecut.
Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, a declarat că Iranul și Arabia Saudită au folosit pedeapsa cu moartea „pentru a-i reduce la tăcere pe cei suficient de curajoși” care au contestat autoritățile. Ea a indicat, de asemenea, infracțiunile legate de droguri ca o contribuție majoră la creșterea numărului de execuții.
De ce e important: Grupurile pentru apărarea drepturilor omului spun că sistemul de justiție iranian este marcat de lipsa transparenței și a unui proces echitabil.
Mulți dintre cei executați sunt condamnați în procese care nu respectă standardele juridice internaționale, cu acuzații de mărturisiri forțate, acces restricționat la avocați și acuzații vagi precum „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”.
Ce se spune: Raha Bahreini, avocat specializat în drepturile omului și purtător de cuvânt al Amnesty International, a declarat că numărul real de execuții din Iran este probabil mai mare.
Ea a declarat pentru Radio Farda al RFE/RL că, deoarece Iranul nu este transparent, Amnesty International se bazează pe rapoartele documentate ale execuțiilor colectate de grupurile care monitorizează încălcările drepturilor omului în Iran.
Bahreini a remarcat că, în timp ce lumea se îndreaptă spre abolirea pedepsei cu moartea, o mână de țări conduc creșterea numărului de execuții - printre ele Iranul, unde au fost 64% din execuțiile din 2024.
Opinia expertului: „Autoritățile din Republica Islamică folosesc pedeapsa cu moartea ca instrument pentru a crea o atmosferă de teroare și teamă”, spune Bahreini.
Articol preluat de la rferl.org.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI