Linkuri accesibilitate

 
SUA și Iranul vor purta discuții pe 12 aprilie. Trump insistă pe discuții directe, Teheranul vrea intermediari

SUA și Iranul vor purta discuții pe 12 aprilie. Trump insistă pe discuții directe, Teheranul vrea intermediari


Președintele american Donald Trump se întâlnește cu prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu în Biroul Oval al Casei Albe pe 7 aprilie 2025.
Președintele american Donald Trump se întâlnește cu prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu în Biroul Oval al Casei Albe pe 7 aprilie 2025.

Președintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite vor purta discuții „directe” la nivel înalt cu Iranul într-o „întâlnire foarte importantă” în această săptămână, avertizând în același timp Teheranul că va fi în „mare pericol” dacă discuțiile privind programul său nuclear nu vor avea succes.

Ministrul iranian de Externe a confirmat că va avea loc o reuniune pe 12 aprilie, însă discuțiile vor fi „indirecte”.

„Iranul și Statele Unite se vor întâlni sâmbătă în Oman pentru discuții indirecte la nivel înalt”, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araghchi pe X la 7 aprilie, la scurt timp după ce Trump a anunțat negocierile.

„Este la fel de mult o oportunitate pe cât este un test. Mingea este în terenul Americii”, a mai spus ministrul iranian.

Iranul a insistat asupra negocierilor indirecte, afirmând că nu va purta discuții față în față atât timp cât campania de „presiune maximă” a lui Trump asupra Teheranului este în vigoare.

Araghchi a declarat ulterior agenției de știri semioficiale iraniene Tasnim că trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, va fi prezent la discuții, dar cei doi vor vorbi doar prin intermediul unui mediator.

Într-o conferință de presă improvizată cu prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu, la Casa Albă, Trump a declarat reporterilor că discuțiile au loc „la un nivel foarte înalt, aproape la cel mai înalt nivel” și a subliniat că nu au fost implicați intermediari.

El nu a spus cine va reprezenta Statele Unite. Witkoff nu a comentat public dacă va participa la discuții.

„Avem o întâlnire foarte importantă și vom vedea ce se poate întâmpla. Cred că toată lumea este de aceeași părere că încheierea unui acord ar fi de preferat”, a mai declarat Trump.

„Dacă discuțiile cu Iranul nu vor avea succes, cred că Iranul va fi în mare pericol”, a declarat Trump, insistând asupra faptului că nu trebuie să i se permită republicii islamice să dezvolte o armă nucleară.

Netanyahu a intervenit pentru scurt timp, exprimându-și sprijinul pentru un acord cu Iranul asemănător celui cu Libia - o referire la un acord din 2003 în care națiunea africană a fost de acord să își dezmembreze programele de arme de distrugere în masă.

Iranul susține că programul său nuclear este în scopuri civile și a respins anterior posibilitatea unui acord pe modul celui libian.

La începutul acestei luni, Trump a făcut apel la „discuții directe” cu Teheranul, afirmând că acestea sunt „mai rapide” și oferă o înțelegere mai bună decât utilizarea intermediarilor.

Trump a sugerat atunci că un nou acord cu Iranul ar putea fi „diferit și poate mult mai puternic” decât acordul nuclear din 2015.

Anterior, el a trimis o scrisoare liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, în care cerea negocieri și avertiza cu privire la o acțiune militară dacă diplomația eșuează.

Pe 5 aprilie, președintele iranian Masud Pezeshkian a declarat că Teheranul este dispus să se angajeze în dialog pe „picior de egalitate”. În ziua următoare, ministrul Araghchi a afirmat într-o declarație că Teheranul este pregătit să poarte discuții indirecte.

După abrogarea acordului nuclear în 2018, în timpul primului său mandat prezidențial, Trump a reimpus Iranului sancțiunile care fuseseră ridicate în cadrul acordului.

Iranul a ripostat prin accelerarea programului său nuclear și îmbogățește în prezent uraniu la o puritate de 60%, care este descris ca fiind aproape de o armă.

Acordul din 2015, cunoscut oficial sub numele de Planul comun cuprinzător de acțiune (JCPOA), are un mecanism de revenire care permite revenirea la sancțiunile ONU împotriva Iranului. Însă, odată ce acordul expiră în octombrie, puterile mondiale își pierd capacitatea de a declanșa mecanismul.

Trump a amenințat că va bombarda Iranul dacă nu va exista un acord privind programul nuclear al Teheranului. Iranul a avertizat că va da un răspuns „puternic” la orice agresiune și a sugerat că va dezvolta o bombă dacă va fi atacat.

Washingtonul a transmis mesaje contradictorii cu privire la faptul dacă dorește să restricționeze îmbogățirea uraniului de către Iran sau să dezmembreze complet programul nuclear al Teheranului.

Iranul nu a comentat afirmația lui Trump potrivit căreia discuțiile directe au început deja.

Nour News, un site afiliat lui Ali Shamkhani, consilier principal al liderului suprem al Iranului, a descris remarcile lui Trump drept „un efort calculat de a modela opinia publică”, menit să prezinte Washingtonul drept partea care ia inițiativa diplomatică și Teheranul drept partea care se opune dialogului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG