Linkuri accesibilitate

Culisele investigației FBI despre asaltul de la Capitoliu. Întrunire a extremei drepte cu o zi înainte de atac


Pe 6 ianuarie 2021 Capitoliul, sediul Congresului SUA, a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump, pentru a împiedica validarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA
Pe 6 ianuarie 2021 Capitoliul, sediul Congresului SUA, a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump, pentru a împiedica validarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA

Biroul Federal de Investigații face investigații asupra unei întâlniri care a avut loc într-un garaj din Washington cu o zi înainte de revolta din Capitol Hill, din 6 ianuarie.

La întrunire au participat liderul de atunci al grupării extremiste Proud Boys, liderul miliției Oath Keepers, pus sub acuzare între timp, și alți lideri ai extremei drepte, potrivit unor martori audiați de FBI.

Întâlnirea îi plaseză împreună pe șefii celor mai violente grupări de extremă dreaptă pro-Trump, cu doar 24 de ore înainte de atacul dat asupra Capitoliului, sediul Congresului american unde urma să aibă loc validarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, transmite Reuters.

Printre cele circa douăsprezece persoane care s-au adunat într-un garaj de lângă hotelul Phoenix Park se află și Stewart Rhodes - șeful Oath Keepers. El a fost inculpat anul acesta sub acuzația de conspirație pentru răzvrătire și participarea la insurecție.

O comisie a Camerei Reprezentanților a SUA investighează revolta din 6 ianuarie, în care susținătorii președintelui de atunci, Donald Trump, au încercat să blocheze validarea, de către Congres, a alegerii lui Joe Biden ca președinte.

Liderii Proud Boys și Oath Keepers, prezenți la întâlnire

Președintele Proud Boys, Enrique Tarrio, care nu a fost prezent la revolta de la Capitoliu, a fost la întâlnirea din garaj, dar a părăsit Washingtonul după aceea.

Trei dintre participanți sau reprezentanții lor contactați de Reuters spun că nu au discutat chestiuni legate de momentul 6 ianuarie 2021.

Bianca Gracia, care conduce o coaliție pro-Trump numită Latinos for Trump și o comisie de acțiune politică afiliată numită Latinos For America First, a fost și ea la întâlnirea din garaj, potrivit martorilor audiați de FBI.

De asemenea, la întâlnire a participat și Kellye SoRelle, avocat al Oath Keepers și Latinos for Trump.

SoRelle a declarat pentru Reuters că a fost invitată de Gracia să se întâlnească cu Tarrio pentru o discuție despre avocații specializați în spețe penale.

Ea a spus că ea a rămas foarte puțin la întâlnire și că nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat a doua zi la Capitoliu.

Tarrio a declarat pentru Reuters în iunie trecut că întâlnirea sa din garaj cu Rhodos a fost neplanificată și nu a fost una semnificativă și că doar „din coincidență” se afla în acel garaj.

El a spus că doar din politețe a dat mâna cu Rhodes și a negat că ar fi pus la cale vreo acțiune înainte de 6 ianuarie.

Comisia a citat înregistrările telefonice ale unui fotograf care l-a însoțit pe Tarrio la întâlnirea din garaj.

Audiat și în luna ianuarie a acestui an, Tarrio a spus că nu va răspunde la alte întrebări.

„De obicei, vorbesc cu toți reporterii”, a răspuns el, „dar atunci când (jurnaliștii - n.r.) devin teoreticieni ai conspirației, rup orice legătură.”

Tarrio a spus că a demisionat din funcția de președinte al Proud Boys la începutul acestui an.

Un avocat al lui Rhodes, reținut în așteptarea procesului, a transmis ageției Reuters un mail în care susține că „nu a existat nicio coordonare” între Rhodes și Tarrio, confirmând astfel spusele lui Tarrio.

Acuzațiile FBI

Investigarea întâlnirii nu a fost făcută inițial și nici circumstanțele în care a avut loc întâlnirea din garaj.

Un scurt clip al acestei întruniri, însă, a apărut într-un documentar difuzat de British Channel 4 anul trecut, despre Proud Boys.

Procurorii federali au acuzat mai mulți lideri ai Proud Boys și Oath Keepers că au avut roluri-cheie în haosul din 6 ianuarie.

Tarrio nu a fost inculpat în acest caz.

The Proud Boys este un grup exclusiv masculin care încurajează revoltele și contramanifestațiile împotriva protestatarilor de stânga și se autointitulează „șovinist occidental”.

Oath Keepers poartă uniforme în stil militar, se antrenează în tactici militare și poartă adesea arme de foc în operațiuni.

În martie trecut, procurorii au citat mesajele de pe rețelele sociale ale unui lider al Oath Keeper inculpat în cazul din 6 ianuarie.

„Săptămâna aceasta am organizat o alianță între Oath Keepers și Proud Boys”, ar fi scris el într-un mesaj pe Facebook înainte de revoltă, invocând o întrunire a celor doi, au scris procurorii într-un dosar trimis la instanță.

The Three Percenters este o miliție de extremă dreaptă organizată, ai cărei membri au fost acuzați de atacul la Capitoliu.

Până acum, însă, Departamentul de Justiție nu a dezvăluit dovezi clare că grupurile de extremă dreaptă au complotat să acționeze împreună pe 6 ianuarie.

Un purtător de cuvânt al FBI a refuzat să comenteze pentru Reuters.

În după-amiaza zilei de 5 ianuarie 2021, Washingtonul era plin de susținători ai fostului președinte american Donald Trump care se pregăteau pentru 6 ianuarie, când Congresul trebuia să ratifice victoria prezidențială a lui Biden la Capitoliu.

Tarrio tocmai fusese eliberat după o noapte petrecută într-o închisoare din Washington, unde a fost reținut sub acuzația că ar fi ars un steag Black Lives Matter în decembrie 2020.

După ce a fost eliberat pe 5 ianuarie, echipa unui film documentar despre Proud Boys l-a condus pe Tarrio la hotelul Phoenix Park, nu departe de clădirea Capitoliului, a declarat o sursă familiarizată cu situația, citată de Reuters.

Liderul Oath Keepers, Rhodes, a părăsit Texasul pe 3 ianuarie, cheltuind peste 10.000 de dolari pe echipamente pentru arme de foc în călătoria sa către Washington, spun procurorii într-un rechizitoriu întocmit pe 4 ianuarie.

„S-a cazat la un hotel din Vienna, Virginia.” Exact când Tarrio a ieșit din închisoare, pe 5 ianuarie, Rhodes se afla în fața hotelului Phoenix Park, a spus o sursă de la fața locului.

Gracia, președintele Latinos for Trump, se afla în interiorul hotelului.

SoRelle, avocatul Latinos for Trump, spune că Gracia a invitat-o să-l cunoască pe Tarrio.

Sorelle a spus că își amintește că Tarrio și alți câțiva erau în garaj când au intrat cu Rhodes și Gracia.

Ea a spus că Rhodes i-a strâns mâna lui Tarrio și cei doi au făcut schimb de opinii. Apoi a discutat cu Tarrio care avea nevoie de un avocat specializat în drept penal din Washington, pentru un caz în care fusese arestat cu o zi înainte.

Ea a spus că erau acolo aproximativ șase persoane.

Latinos for Trump nu au fost acuzați pentru violențele din 6 ianuarie.

Contactată în ianuarie, Gracia a refuzat să discute despre întâlnirea de garaj.

Anterior, ea a declarat pentru Reuters că grupul ei a avut o întâlnire în dimineața de 6 ianuarie lângă Senatul SUA, de la care a plecat până la 12.15, a mers la hotel și că apoi a dormit cât a avut loc asaltul asupra Capitoliului.

„Suntem un grup foarte spiritual și ne punem credința în Dumnezeu și am rămas acolo unde trebuia să stăm și ne-am rugat”, a spus ea.

SoRelle spune că și ea a mers la întâlnirea din dimineața de 6 ianuarie, organizată de Latinos for Trump, unde a vorbit, așa cum au spus Rhodes, SoRelle și Simmons.

Fotografa, Amy Harris, a fost și ea cu Tarrio la întâlnirea din garaj, din 5 ianuarie, au spus două surse.

Harris, care s-a specializat inițial în fotografia de concert și festivaluri muzicale, a trecut la proteste în 2020 și a început să se concentreze pe Tarrio și Proud Boys.

Comisia de anchetă a citat înregistrările telefonice ale lui Harris, iar ea a dat în judecată comisia pentru a bloca citarea ei. Prin munca ei, Harris – care a documentat cazul lui Tarrio pe tot parcursul anului 2020 și i-a câștigat încrederea lui Tarrio ca jurnalist și, în consecință, încrederea membrilor grupului său – a fost extrem de utilă anchetatorilor.

SoRelle a spus că nu îi este limpede care a fost rostul întâlnirii din garaj, pentru că ea nu a făcut decât să schimbe informații despre posibili avocați cu Tarrio și alții.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG