Linkuri accesibilitate

FBI: Parlamentari americani amenințați la un an de la asediul Capitoliului


Suporterii lui Donald Trump, la Capitoliu, pe 6 ianuarie 2021.
Suporterii lui Donald Trump, la Capitoliu, pe 6 ianuarie 2021.

Departamentul american pentru Securitate Internă (DSI) a avertizat cu privire la o creștere a conținutului extremist și a amenințărilor la adresa parlamentarilor americani în zilele premergătoare aniversării insurecției din 6 ianuarie.

FBI și DSI au semnalat conținut care ar putea „inspira violența infractorilor solitari împotriva oficialilor guvernamentali”, potrivit unui memoriu obținut de The Guardian.

Nota, trimisă joi autorităților locale și de stat, spune că DSI și FBI au „identificat conținut nou online care ar putea inspira violență, în special din partea infractorilor singuri și care ar putea fi îndreptat împotriva oficialilor politici și ai altor oficiali guvernamentali, inclusiv membri ai Congresului, oficiali de stat și locali și membri din conducerea partidelor politice, inclusiv în locații din afara [Washington DC]”.

John Cohen, șeful biroului de informații și analiză al DSI, a semnalat o serie de texte cu conținut îngrijorător pe „platforme legate de extremism”.

Într-unul din cazuri, un „individ necunoscut” a postat online un videoclip care listează 95 de membri ai Congresului care, susține videoclipul, au fost implicați în votul pentru validarea alegerilor prezidențiale „frauduloase”, răspândind, astfel, dezinformarea extremei drepte, care și-a găsit susținători și în urmă cu un an.

Videoclipul cere ca membrii Congresului să fie spânzurați în fața Casei Albe și este postat pe un forum care găzduiește teoriile conspirației QAnon și a fost repostat de utilizatorii Telegram și pe diverse bloguri.

Videoclipul a fost vizionat de peste 60.000 de ori pe mai multe platforme, se spune în notă.

Cohen a avertizat, de asemenea, cu privire la o postare separată care face referire la 6 ianuarie „ca o zi potrivită pentru a face asasinate împotriva unor personalități politice democrate, inclusiv a [președintelui], din cauza alegerilor frauduloase”.

Serviciul Secret al SUA, Poliția Capitoliului și agențiile DC Metropolitan Police erau la curent cu activitatea online și au inițiat investigații „după caz”, a scris Cohen în notă, adăugând că Serviciul Federal de Protecție a extins patrulele în și în jurul unităților federale din SUA.

Nota vine pe fondul unor informații despre o creștere bruscă a amenințărilor împotriva parlamentarilor în ultimul an.

DSI a avertizat recent că SUA se confruntă cu creșterea amenințărilor în întreaga țară, pentru că autorii lor „continuă să exploateze forumurile online pentru a influența și răspândi narațiuni extremiste violente și pentru a promova activități violente”.

Agenția a spus că va continua să monitorizeze creșterea activității de acest gen în zilele următoare.

După ce autoritățile federale au fost criticate anul trecut pentru că nu au acționat pe măsura indiciilor de pe rețelele sociale înainte de atacul din 6 ianuarie, DSI a înființat o nouă filială de terorism intern în biroul său de informații, care s-a concentrat pe urmărirea amenințărilor online.

În discursul său susținut la un an de la evenimentele de la Capitoliu, Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump pentru că a răspândit o întreagă „rețea de minciuni” cu privire la alegerile din 2020 și l-a acuzat pe Trump și aliații săi că țin au înfipt un „pumnal în gâtul democrației americane”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG