Linkuri accesibilitate

O echipă de medici militari români pleacă în misiune în Statele Unite


Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a avut o discuție telefonică secretarul american al apărării Mark Esper privind aspecte de interes comun privind solidaritatea în combaterea pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și cooperarea între armatele celor două țări, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat, anunță Ministerul Apărării Naționale.

Cu această ocazie, partea română și-a arătat dispoziția de a deplasa în misiunie o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN.

Cei doi înalți demnitari au evaluat situația de securitate din mediul internațional și din regiunea Mării Negre, în special în contextul evoluției pandemiei SARS-CoV-2. În acest context, a fost exprimată aprecierea pentru ajutorul reciproc acordat în eforturile de combatere a pandemiei: acoperirea de către Statele Unite a cheltuielilor pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care a transportat, în luna aprilie, echipamente de protecție medicală de la Seul la București, respectiv oferta României de a deplasa în Statele Unite o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN, misiune care urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile", se arată în comunicatul de presă al MApN.

De altfel, medici militari din România au mai efectuat, de la debutul pandemiei, alte două misiuni umanitare în Italia și Republica Moldova.

În cadrul discuției telefonice, cei doi oficiali au mai analizat perspectivele de consolidare a prezenţei forțelor SUA pe teritoriul României și oportunitățile oferite de proiectele demarate de țara noastră pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea unor facilități militare.

Au fost abordate și subiecte actuale de pe agenda NATO, cu accent pe implementarea măsurilor aliate de asigurare a prezenţei pe flancul estic.

„În context, ministrul român a prezentat succint omologului american stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP) a NATO pe flancul estic aliat, evidențiind rolul important al României în dezvoltarea structurilor de comandă-control aliate în regiune. „Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu va asigura, alături de comandamentul de Divizie Multinațională de la București și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, o arhitectură de securitate esențială pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,” a arătat Nicolae-Ionel Ciucă", transmite Ministerul Apărării.

În plus, Nicolae Ciucă și Mark Epster au abordat și problematica privind acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China în această perioadă.

Citește și:

XS
SM
MD
LG