Linkuri accesibilitate

Cadre medicale din România detașate în Italia. Ursula von der Leyen: „Întreaga Europă este mândră de voi"


Măști de protecție cu numele medicilor atârnate pe un perete al unui spital din Italia
Măști de protecție cu numele medicilor atârnate pe un perete al unui spital din Italia

O echipă de medici și asistenți medicali din România și o alta din Norvegia au fost deplasate în Italia prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europe pentru a ajuta în spitalele din Milano și Bergamo.

Comisia Europeană va coordona și cofinanța asistența europeană.

„Acești asistenți și medici, care și-au lăsat locuințele pentru a ajuta colegii din alte state membre sunt adevărata față a solidarității europene. Întreaga Europă este mândră de voi. Comisia face tot ce este în putință pentru a ajuta Italia și toate statele membre în aceste vremuri de mare necesitate", a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un mesaj de mulțumire și apreciere a venit și din partea comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

„Sunt în special fericit să anunță astăzi că o echipă de medici și asistenți europeni din România și o alta din Norvegia au fost detașate în Italia. Cu toții știm la acest moment că Italia a fost lovită dur de către virus. Ne amintim, de asemenea, că inițial că a fost un răspuns neadecvat la solicitarea Italiei de sprijin din partea unor state membre. Dar lucrurile s-au schimbat acum, și realitatea este că Italia nu este singură. Realitatea este că Europa este solidară cu Italia. Așa că prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene cele două echipe au fost deplasate în Bergamo și Milano, două orașe afectate puternic de pandemie. Își vor ajuta colegii italieni în lupta în lupta dificilă cu pandemia. Aș vrea să mai menționez că Austria a oferit 3.000 de litri de dezinfectant Italiei prin mecanismul nostru de protecție", a precizat oficialul european într-o conferință de presă susținută la Bruxelles.

România urmează să găzduiască și capacitatea Uniunii Europene de echipamente medicale.

„Lucrăm intensiv la stabilirea unei capacități a Uniunii Europene de echipamente medicale. Așa-numitul rescUE, am semnat deja primul contract. Primul stat membru care va găzdui capacitatea europeană este România. Contractul a fost semnat. Primul transport de ventilatoare medicale a fost comandat și acum este atributul distribuitorului să îl distribuie. Nu aș vrea să speculez cât timp va dura să facă acest lucru, dar îl așteptăm curând", a mai transmis comisarul european.

Personalul medical din România, selectat pe bază de voluntariat, va acționa la Milano, timp de 14 zile, sub egida Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, în sprijinul sistemului medical italian, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei COVID-19.

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române efectuează astăzi, 7 aprilie, un zbor pe ruta București - Timișoara - Milano, pentru a transporta o echipă formată din medici și asistenți medicali români.

Aeronava militară a decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu patru medici și asistenți medicali la bord. La Timişoara, unde aeronava va face escală, se vor îmbarca încă 10 membri ai echipei medicale, care este însoțită de un ofițer de legătură din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență”, a precizat MApN.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că România va trimite în zona Milano o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali.

„Am avut o discuție legată de felul în care România își arată solidaritatea față de alții și pot să vă spun că am decis împreună ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia.

Ei vor merge acolo, în zona Milano, vor pleca cel târziu mâine – o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali”, a spus Klaus Iohannis luni, după ședința de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de coronavirus.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG