Linkuri accesibilitate

O fabrică chineză de electronice din Rusia se închide


Unitate din Șușari a TPV Technology care asamblează televizoare pentru mărci importante precum Philips, Sony și Sharp.
Unitate din Șușari a TPV Technology care asamblează televizoare pentru mărci importante precum Philips, Sony și Sharp.

O fabrică de electronice deținută de China în regiunea rusă Leningrad și-a încetat operațiunile, evidențiind impactul tot mai mare al sancțiunilor occidentale asupra Moscovei din cauza războiului împotriva Ucrainei și a dinamicii schimbătoare a afacerilor străine din Rusia.

Potrivit unui raport al ziarului Kommersant din 7 noiembrie, TPV Technology, o companie cu sediul în Hong Kong, cunoscută drept cel mai mare producător de monitoare de computer din lume, a oprit producția la unitatea sa din Șușari, care asamblase televizoare pentru mărci importante precum Philips, Sony și Sharp.

Șușari (a cărui denumire rusificată provine din finlandezul Suosaari, care înseamnă „insula mlăștinoasă”) este o așezare municipală din districtul Pușkinski din orașul Sankt Petersburg , Rusia, situată pe versanții Înălțimilor Pulkovo.

Fabrica din vestul Rusiei, operațională din 2011, este acum în proces de vânzare a componentelor și echipamentelor.

Închiderea ei vine pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la sancțiunile secundare din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, care vizeză companii – în special cele din China – care fac afaceri cu Rusia.

În timp ce filiala din Rusia a TPV Technology a numit mișcarea o decizie „strategică” de a-și reduce operațiunile în țară, Kommersant a citat surse care spun că amenințarea cu sancțiuni secundare a fost probabil un factor cheie din spatele deciziei.

Luna trecută, Washingtonul și-a impus cele mai recente sancțiuni, vizând companiile chineze implicate în producerea de sisteme complexe de arme în colaborare cu firme rusești.

Aceasta a marcat o nouă fază în relația de sancțiuni SUA-China, cu efecte care depășesc sectoarele tradiționale precum energia și tehnologia.

Complicând și mai mult situația, Kommersant a raportat că băncile chineze au refuzat din ce în ce mai mult să se angajeze în tranzacții financiare cu Rusia, temându-se de sancțiuni secundare.

Aproximativ 80% din plățile din Rusia către China în yuani sunt returnate, semnalând reticența tot mai mare a instituțiilor financiare chineze de a-și asuma riscul sancțiunilor SUA și UE.

Europa Liberă România pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG