Linkuri accesibilitate

Firma care fabrică limuzina dăruită de Putin lui Kim are piese sud-coreene. Coreea de Nord execută tinerii care ascultă muzică sud-coreeană


Președintele rus Vladimir Putin, la volanul limuzinei Aurus dăruite liderului nord-coreean Kim Jong-un
Președintele rus Vladimir Putin, la volanul limuzinei Aurus dăruite liderului nord-coreean Kim Jong-un

Evidențele vamale arată că firma care construiește limuzina Aurus, dăruită de Putin lui Kim, dă milioane de dolari pe piesele importate din Coreea de Sud, despre care liderul nord-coreean a spus nu o dată că este „inamicul principal” al țării sale.

Râzând și glumând, președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un au călătorit săptămâna trecută în jurul Phenianului cu o limuzină Aurus de fabricație rusească, după ce au parafat alianța anti-occidentală printr-un acord strategic.

Sedanul de lux personifică priceperea Rusiei și reprezintă un mesaj transmis de liderul rus celui de la Phenian împotriva dependenței de tehnologiile și bunurile importate.

Importurile indică dependența continuă a Rusiei de tehnologia occidentală, iar Rusia face față din ce în ce mai greu efortului de aprovizionare în condițiile sancțiunilor occidentale după ce a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Cei doi lideri au condus pe rând limuzina blindată în timpul vizitei recente a lui Putin în Coreea de Nord, într-o demonstrație a legăturilor din ce în ce mai strânse dintre cele două puteri nucleare.

Rusia a importat echipamente și componente în valoare de cel puțin 34 de milioane de dolari între 2018 și 2023 pentru asamblarea mașinilor și motocicletelor Aurus, arată înregistrările vamale consultate de Reuters.

Importurile includ piese de caroserie, senzori, controlere programabile, întrerupătoare, echipamente de sudură și alte componente în valoare de aproape 15,5 milioane de dolari cumpărate din Coreea de Sud.

Piesele provin și din China, India, Turcia, Italia și alte țări ale UE.

Livrările străine pentru Aurus au continuat să vină și după ce Rusia a invadat Ucraina, cu bunuri în valoare de aproape 16 milioane de dolari, inclusiv 5 milioane de dolari pentru produse din Coreea de Sud, importate din februarie 2022.

Reuters nu a putut determina exact ce piese străine importate au ajuns în mașina dăruită lui Kim și dacă importurile au încălcat sancțiunile, dar Aurus LLC a fost sancționată de Statele Unite în februarie 2024.

Sedanul Aurus a fost dezvoltat de institutul de cercetare de stat rus NAMI în parteneriat cu producătorul rus de automobile Sollers (SVAV.MM).

Aurus Motors și CEO-ul său, Andrey Pankov, nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta cu privire la utilizarea de piese străine, inclusiv din Coreea de Sud, în vehiculele sale.

Compania și-a lansat producția oficială în regiunea Tatarstan a Rusiei, la aproximativ 1.000 km de Moscova, în 2021. Până atunci construia doar la scară mică, experimentală, la NAMI, iar la sfârșitul acestui an va începe producția suplimentară la Sankt Petersburg, în fosta fabrică Toyota.

Toyota este unul dintre numeroșii producători auto străini care au părăsit piața rusească după invadarea Ucrainei.

Exodul a lăsat un gol pe care producătorii chinezi l-au umplut repede, confiscând rapid mai mult de jumătate din cota de piață și compensând capacitatea limitată de producție internă a Rusiei.

Firmele sud-coreene au fost printre cei mai mari furnizori pentru Aurus, inclusiv producătorul de echipamente industriale Kyungki Industrial Co, producătorul de piese de caroserie BYT CO LTD și furnizorul de baterii Enertech International Inc.

Producătorul italian de piese din plastic Industrie Ilpea Spa și compania din Hong Kong Rain Electronics au furnizat și ele componente.

Un oficial de la Kyungki Industrial Co a confirmat că compania a furnizat piese pentru Aurus LLC și continuă să facă acest lucru. Compania nu este îngrijorată de eventualele sancțiuni, a spus oficialul, refuzând să ofere detalii suplimentare.

Rain Electronics nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Când un corespondent Reuters a vizitat adresa indicată pe internet ca birou al companiei din Hong Kong, nu era nicio urmă de Rain Electronics în clădire.

BYT CO LTD, Enertech International și Industrie Ilpea Spa nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Reuters.

Aurus Senat, în stil retro după limuzina ZIL din epoca sovietică, este mașina prezidențială oficială a Rusiei și este folosită de Putin din 2018.

Putin i-a oferit lui Kim - un pasionat de automobile - două mașini Aurus: una în timpul vizitei lui Kim în Rusia din februarie curent și un model ușor diferit, în vizita pe care i-a făcut-o luna aceasta.

Prețurile pentru mașinile Aurus - există patru modele, inclusiv un SUV și versiunea blindată - pornesc de la 46,625 milioane de ruble (528.356 USD).

Printre clienți este și președintele Turkmenistanului, Serdar Berdymukhamedov.

Aurus a vândut 107 mașini în Rusia în 2023, potrivit datelor agenției ruse de analiză Autostat.

Aurus a dezvăluit până acum câte mașini a produs.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG