Linkuri accesibilitate

O nouă OUG cârpește ”taxa pe lăcomie”. Documentul electronic, creat la BNR de Gherghina


Ministerul de Finanțe, condus de Eugen Teodorovici, a publicat noile modificări la OUG 114
Ministerul de Finanțe, condus de Eugen Teodorovici, a publicat noile modificări la OUG 114

Ministerul de Finanțe a publicat, marți noaptea, pe site-ul instituției un nou proiect de OUG care aduce modificări variantei inițiale a OUG 114, cunoscută și sub numele de ”taxa pe lăcomie”, intrată în vigoare la începutul acestui an și care a stârnit nemulțumiri în rândul mediului de afaceri.

Documentul noului proiect de act normativ, publicat pe site-ul instituției marți, 26 martie, seara, este creat la BNR de către Gheorghe Gherghina, membru în Consiliul de Administrație al BNR și modificat apoi de Mihaela-Gabi Ene, director general adjunct al direcției generale de trezorerie din Ministerul de Finanțe, conform datelor care apar în documentul Word.

Metadate document oug 114.
Metadate document oug 114.

Ordonanța de modificare a OUG 114 nu prevede modificări în sectorul telecom.

Marii operatori telecom au avertizat autoritățile în urmă cu o săptămână, că, în cazul în care nu va fi eliminată amenda specială, care ajunge până la 10% din cifra de afaceri, în cazul lucrărilor de construcții din acest sector, vor ataca OUG 114 la Curtea Constituțională, potrivit Profit.ro.

Principalele modificări ale OUG 114 sunt:

În domeniul bancar

Principalele schimbări vizează, în primul rând, scăderea cotei de impozitare de la 1,2% pe an la 0,4% pe an pentru instituțiile bancare cu o cotă de piață care depășește 1% și, respectiv, 0,2% pe an pentru cele care au o cotă de piață sub 1%. Nu sunt supuse acestei taxe băncile care înregistrează pierderi. Taxa urmează să fie plătită semestrial, deși reprezentanții instituțiilor bancare au tot solicitat ca aceasta să fie plătită anual. Cu toate că, în varianta inițială această taxă era legată de evoluția ROBOR, prevederea a fost eliminată în noul proiect. Taxa s-ar putea înjumătăți doar dacă băncile cresc creditarea, în proiect existând și o țintă pentru 2019 – 8%.

În plus, dobânda pentru creditele acordate în lei va fi raportată la un indice de referință calculat pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care instituția care acordă creditul poate să adauge o marjă fixă. Astfel, creditele în lei nu vor mai depinde de ROBOR.

„ (...) pentru creditele acordate în monedă națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobanda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naționale a României și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor”, se arată în proiectul de act normativ.

Pilonul II de Pensii

Administratorii fondurilor private de pensii au obținut o victorie temporară, căci potrivit proiectului de ordonanță termenul până la care administratorii fondurilor de pensii private trebuie să își majoreze capitalul social este de 31 mai 2019. Administratorii fondurilor de pensii au criticat dur această prevedere, dând semnale că ar putea ieși din piață. Ei ar fi trebuit să își majoreze capitalul social cu 3,7 miliarde de lei până la finalul anului, dintre care, jumătate din sumă până pe 30 iunie.

„Pe perioada suspendării prevăzută la alin. (1), capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro”, mai scrie în proiectul de ordonanță.

În domeniul energiei

Producătorii de energie pe cărbune nu vor mai plăti taxa de 2% pe cifra de afaceri, aceasta fiind redusă la 0,2%, potrivit noului proiect de act normativ.

Consiliul Concurenței a atras atenția că o astfel de decizie „ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE)”, potrivit Agerpres.

XS
SM
MD
LG