„PSD a făcut tot posibilul ca partidul lui Ponta să nu intre în Parlament”, au dezvăluit mai mulți membri din conducerea social-democraților după alegerile parlamentare din 2020. Pro România nu a trecut pragul electoral de 5%, iar, în prezent, multe organizații județene nu mai au o activitate constantă.
Cel mult zece filiale au rămas pe poziție și continuă să aibă întruniri regulate, susțin surse din Pro România pentru Europa Liberă. Unii membri de partid se gândesc la o reîntoarcere în PSD, afirmă sursele citate.
„A existat o întâlnire a conducerii Pro România, în luna ianuarie, în Dâmbovița. Au mai existat discuții în luna noiembrie, dar sunt din ce în ce mai puține. Victor Ponta este concentrat pe contractele sale de consultanță din Turcia sau străinătate”, spun surse din Pro România.
Liderul partidului nu a putut fi contactat de Europa Liberă pentru a oferi informații despre activitatea sa. Victor Ponta a rămas însă o prezență constantă pe Facebook, iar aparițiile sale televizate au loc, de obicei, la România TV.
PSD a făcut o ofertă celor din Pro România să revină la matcă și să se reînscrie în partid. Propunerea i-a vizat mai ales pe cei care au fost excluși sau care au avut probleme cu conducerea PSD în timpul mandatului lui Liviu Dragnea.
Surse din conducerea PSD au precizat pentru Europa Liberă că există însă o „stare de tensiune” privind revenirea lui Victor Ponta în rândurile social-democraților. De altfel, fostul lider PSD nu a spus că ia în calcul o astfel de variantă, dar a recunoscut că poartă un dialog cu Marcel Ciolacu pe temele politice de actualitate.
Printre opozanții revenirii lui Ponta în PSD se numără Mihai Tudose și Claudiu Manda, potrivit surselor citate. Un scenariu avansat din PSD era ca Pro România să își schimbe președintele pentru a estompa animozitățile social-democraților față de Victor Ponta.
Numirile în poziții cheie din Guvern au loc astfel, mai degrabă, în urma unor negocieri individuale, conform surselor politice, și nu în urma unei înțelegeri între conducerile PSD și Pro România.
Secretarul general al Guvernului s-a reînscris în PSD pe 1 decembrie
Marian Neacșu a fost exclus din PSD în noiembrie 2018, din cauza unui conflict cu Liviu Dragnea. El a fost acuzat că a încercat, alături de alți colegi, un puci în PSD pentru înlăturarea lui Dragnea de la șefia partidului. Fostul secretar general al PSD a făcut parte din Pro România, partidul condus de Victor Ponta, din februarie 2019 până în iunie 2019, când a fost votat de Parlament în funcția de vicepreședinte ANRE.
Cu toate acestea, surse din Pro România susțin că implicarea lui Neacșu a fost una permanentă în activitățile de partid și după numirea la ANRE. Partidul nu a trecut, însă, de pragul electoral în 2020 la alegerile parlamentare.
Neacșu nu a mai fost trecut pe listele PSD de la parlamentare în 2016 din unei condamnări cu suspendare la șase luni de închisoare pentru conflict de interese. ANI a descoperit că Neacșu și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar. El mai avusese două mandate de deputat între 2008-2012 și 2012 - 2016.
Ultima prezență a lui Marian Neacșu în sediul Pro România a fost în noiembrie 2021, potrivit unor surse din partid. De la 1 decembrie 2021, Neacșu a revenit în PSD ca membru, fără ca partidul să facă un anunț oficial despre acest lucru. El nu s-a reînscris însă în organizația din Ialomița, unde activase înainte de a fi exclus din formațiune.
Reîntoarcerea lui Neacșu în PSD s-a făcut în momentul negocierilor pentru formarea noului Executiv. Marcel Ciolacu a susținut că Marian Neacșu este reabilitat juridic și că poate ocupa funcția de secretar general al Guvernului, funcția în care a fost instalat.
„Neacșu și-a anunțat colegii din Pro România că pleacă din partid și va deveni secretarul general al Guvernului. L-am încurajat să facă acest pas, este un profesionist”, a declarat un lider Pro România pentru Europa Liberă.
Noul șef UNIFARM nu este asumat de PSD, dar numirea a făcut-o Rafila
Adrian Dobre a candidat din partea Pro România la alegerile parlamentare din 2020. După campanie, Dobre și-a diminuat activitatea în partidul condus de Victor Ponta.
„Nu l-am mai văzut pe Dobre la partid după campanie. Acum am auzit că a ajuns la UNIFARM, fiecare face ce vrea”, au spus surse din Pro România pentru Europa Liberă.
Pentru că nu este considerată o funcție politică, numirea lui Dobre nu a trecut prin forurile de conducere ale PSD. Adrian Dobre este fost purtător de cuvânt al social-democraților și a fost secretar de stat în Ministerul Muncii.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, nu a răspuns întrebărilor Europa Liberă despre cine a luat decizia numirii lui Adrian Dobre la UNIFARM.
Marcel Ciolacu a precizat că funcția nu este una politică, iar decizia numirii lui Adrian Dobre nu îi aparține.
Cele două numiri în funcții cheie nu sunt singurele care au legătură cu Pro România.
Silviu Iordache, fondator al Pro România Iași, a condus Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) în intervalul septembrie 2021 – ianuarie 2022. Legătura între Pro România și numirea sa în funcție o reprezintă Sorin Câmpeanu, actualul ministru al Educației și fost membru Pro România până la trecerea în PNL.
La începutul acestei luni, premierul Ciucă l-a numit pe Nelu Ciobanu în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției. În septembrie 2020, Ciobanu a candidat din partea Pro România pentru un post de consilier în Sectorul 5, a scris G4 Media.