Tribunalul București a stabilit că Pro România trebuie să plătească gecile cumpărate în campania de la parlamentare, deși partidul condus de Victor Ponta a spus că nu există un contract pentru ele și nici măcar o comandă.
„Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 4.595.690 lei reprezentând debit datorat şi suma de 873.181,1 lei reprezentând TVA aferentă debitului datorat. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 58.293,7 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, se arată în soluția pe scurt.
Totodată, judecătorii au respins cererea de chemare în garanție a lui Constantin Iacov, fostul șef al campaniei de la parlamentare din partea Pro România.
Care e diferența între suma cerută de AMMA PRINT
AMMA Print, firma condusă de Mihail Volintiru, a cerut aproape 8 milioane de lei pentru gecile furnizate în noiembrie 2020 organizațiilor județene ale Pro România.
Trezorierul partidului condus de Victor Ponta, Mircea Dobre, a declarat, pe 1 iunie 2021, că nu există contract sau factură pentru gecile primite de la AMMA PRINT.
Mihail Volintiru a precizat că întreaga comandă a fost dată pe mail chiar de Mircea Dobre. Pro România nu a înregistrat însă în contabilitate factura pentru gecile primite în campania electorală.
„Toate gecile, conform comenzilor transmise de Pro România prin reprezentantul legal Mircea Titus Dobre, au fost livrate de către AMMA PRINT în termenele de livrare agreate, respectiv în perioada campaniei electorale, noiembrie 2020. Factura a fost emisă în data de 14 decembrie și transmisă către Pro România prin executor judecător”, este poziția lui Mihail Volintiru.
Pro România nu a cerut de la AEP rambursarea sumei pentru gecile de campanie, deoarece nu le-a declarat. Fostul secretar general, Constantin Iacov, a semnalat această problemă după finalizarea alegerilor.
Instanța de fond a admis în parte cererea AMMA PRINT, respectiv a admis parțial din valoarea solicitată pentru marfa livrată.
Mihail Volintiru a declarat pentru Europa Liberă că nu știe de ce instanța nu a aprobat întreaga sumă solicitată, aproape 8 milioane de lei, și că așteaptă comunicarea motivării. În funcție de ce scrie în aceasta, firma poate decide să facă recurs. Diferența este de aproape 3 milioane de lei între suma solicitată de AMMA PRINT și ce a decis instanța.
„Încă din perioada campaniei, am propus Pro România plata eșalonată, în 48 de rate, a întregii valori a comenzii/facturii. Pro România a refuzat propunerea AMMA PRINT. Ulterior, înainte de a depune cererea de chemare în judecată, a avut loc o întâlnire cu scopul concilierii situației create, dar și în cadrul acestei întâlniri Pro România a refuzat să accepte orice formă de înțelegere comercială amiabilă propusă de AMMA PRINT”, a afirmat Volintiru pentru Europa Liberă.
Victor Ponta nu a putut să fie contactat pentru a da o reacție după decizia Tribunalului București. Pe 31 mai, liderul Pro România susținea că partidul „nu putea accepta pretențiile nejustificate ale domnului Volintiru”.
Surse din partid au precizat că Victor Ponta s-a angajat în postul de consilier juridic la Pro România, de unde a încasat un salariu net de 3.000 de euro lunar, pentru a câștiga acest proces.
„Am încredere că trezorierul Pro România și reprezentanții partidului au respectat exact prevederile legale. Am încredere că judecătorii vor decide în mod echitabil”, era poziția exprimată de Victor Ponta în mai 2021.
Surse din conducerea Pro România au declarat pentru Europa Liberă că se va face recurs la decizia Tribunalului București în procesul cu AMMA PRINT. Trezorierul Pro România, Victor Ponta, secretarul general și purtătorul de cuvânt al partidului nu au dorit să comenteze decizia instanței.
Pro România a pierdut și procesul cu AEP
Autoritatea Electorală Permanentă a câștigat, tot în primă instanță, procesul cu Pro România pentru folosirea incorectă a banilor în campania electorală. Miza este și aici de aproximativ un milion de euro.
„În urma verificărilor efectuate asupra documentelor depuse de către Pro România, echipa de control a constatat că s-au efectuat cheltuieli cu materiale care nu sunt de propagandă electorală. Respectiv, calendare sărbători, realizate în baza facturii din 30.11.2020, în valoare de 1.166.200 de lei, și biscuiți carton suport pahar și table mats realizate în baza facturii în valoare de 1.380.000 de lei”, se arată în răspunsul oficial primit de Europa Liberă de la Autoritatea Electorală Permanentă.
AEP a decis să nu a ramburseze 2.6 milioane de lei către Pro România, dar a și sancționat contravențional partidul condus de Victor Ponta cu o sancțiune complementară de confiscare în suma de 2.651.851 de lei.