Linkuri accesibilitate

Cancelarul german Olaf Scholz merge în China alături de șefii celor mai mari companii din țară


Olaf Scholz merge în China însoțit de șefii celor mai mari companii germane.
Olaf Scholz merge în China însoțit de șefii celor mai mari companii germane.

Cancelarul german Olaf Scholz va merge într-o vizită oficială în China sâmbătă, 13 aprilie, într-o perioadă în care Occidentul îşi înăspreşte poziţia faţă de practicile comerciale considerate neloiale ale Beijingului, scrie AFP.

Vizita sa de trei zile are loc, de asemenea, într-o perioadă în care China este criticată pentru apropierea sa de Moscova, scrie AFP.

Cancelarul german va fi însoțit de o delegaţie puternică de oameni de afaceri, printre care cei de la Siemens, Bayer, Mercedes-Benz, BMW şi ThyssenKrupp, potrivit presei germane, şi trei miniştri (Mediu, Agricultură şi Transporturi).

Recent, Washingtonul a ameninţat că va face „responsabil” executivul chinez dacă trupele ruseşti avansează şi mai mult în Ucraina. Beijingul a respins orice „presiune” asupra legăturilor sale cu Kremlinul.

Preşedintele chinez Xi Jinping nu a condamnat niciodată în mod explicit invazia rusă şi are grijă să coopereze cu omologul său Vladimir Putin.

Pe fondul acestor discuții, liderul german Olaf Scholz intenţionează înainte de toate să vorbească despre „afaceri” cu ocazia celei de-a doua vizite oficiale în China, care este partenerul comercial numărul unu al Germaniei.

Faptul că Scholz va fi însoțit de mari șefi de corporații „subliniază importanţa care va fi acordată aspectelor economice în timpul acestei călătorii”, a declarat pentru AFP Max Zenglein, economist-şef al Institutului Mercator pentru Studii Chineze (MERICS).

Discuţiile vor fi probabil tensionate, într-un moment în care UE este angajată într-un război cu China, pe care o acuză că distorsionează piaţa europeană prin inundarea acesteia cu produse cu costuri reduse.

După automobile, căi ferate şi panouri solare, Bruxelles-ul tocmai a deschis o anchetă privind practicile neloiale din sectorul energiei eoliene, care ar putea duce la sancţiuni vamale.

„Olaf Scholz trebuie să facă din reducerea supracapacităţii şi din limitarea exporturilor o prioritate” a vizitei sale, consideră Jürgen Matthes, economist la Institutul IW.

Matthes consideră că Scholz se află într-o poziţie bună pentru a negocia cu o economie chineză care este în prezent „paralizată” şi lipsită de investiţii străine.

De asemenea, se aşteaptă ca Scholz să pledeze în numele producătorilor germani stabiliţi în China, care se plâng de „dezavantaje competitive” în ceea ce priveşte accesul pe piaţă, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comerţ Germană din China (AHK).

În noiembrie 2022, la prima vizită în China , Scholz a stat doar o zi la Beijing. De această dată, cancelarul german va vizita trei oraşe.

Mai întâi va vizita mega-metropola Chongqing, apoi Shanghai, în principal pentru vedea fabricile din oraș, iar în cele din urmă, marţi, va purta discuţii în capitală cu Xi Jinping, urmat de premierul Li Qiang.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG