Linkuri accesibilitate

Olanda nu se mai opune aderării Bulgariei în Schengen, decizie de care beneficiază și România


Olanda s-a opus până acum aderării Bulgariei la spațiul Schengen din cauza preocupărilor legate de corupție și migrație.
Olanda s-a opus până acum aderării Bulgariei la spațiul Schengen din cauza preocupărilor legate de corupție și migrație.

Guvernul Olandei a anunțat vineri seară că își ridică obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen. Acest lucru înseamnă încă o deblocare și pentru aderarea României. Austria este singura țară care se opune acum aderării.

Olanda a fost de acord ca Bulgaria să adere la Schengen, a anunțat vineri Ministerul olandez al Justiției, punând capăt opoziției sale de lungă durată.

Guvernul de la Haga s-a opus accesului Bulgariei în spațiul de liberă circulație, invocând preocupări legate de corupție și migrație.

Ministerul olandez a declarat că Bulgaria îndeplinește acum condițiile pentru ca cetățenii săi să circule liber în cel mai mare spațiu fără controlul pașapoartelor din lume.

Bulgaria a îndeplinit condițiile pentru a adera la spațiul Schengen prin consolidarea frontierelor și a eforturilor de combatere a migrației ilegale, argumentează guvernul olandez.

Olanda „a ajuns la concluzia că Bulgaria îndeplinește condițiile stabilite pentru aderarea la Schengen și, prin urmare, poate fi de acord cu o decizie care să conducă la aplicarea deplină a Bulgariei la Schengen”, a declarat ministrul adjunct olandez al Justiției, Eric van der Burg.

„Mă bucur să vă anunţ că astăzi guvernul olandez a informat Parlamentul cu privire la sprijinul său pentru aderarea Bulgariei la Schengen. Olanda şi-a exprimat deja sprijinul pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen pentru România în decembrie 2022. Felicitări ambelor ţări pentru treaba bine făcută!”, a declarat ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Willemijn van Haaften.

Acum, urmează un vot în Parlamentul de la Haga pentru definitivarea deciziei luate de guvernul olandez.

Alături de Austria, Olanda s-a opus în urmă cu un an intrării Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie, în timp ce România s-a lovit numai de vetoul Vienei.

România şi Bulgaria şi-au depus însă candidatura împreună pentru aderarea la Schengen, astfel că cele două ţări sunt privite „la pachet”.

Austria a anunțat săptămâna aceasta că este dispusă să accepte o intrare parţială a Bulgariei şi României în Schengen, cu graniţele aeriene şi navale.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că aderarea la Schengen și cu granițele terestre ar putea să aibă loc anul viitor.

Articol scris cu ajutorul relatărilor AFP și News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG