Companiile OMV Petrom și Romgaz, fiecare cu o participație de 50% în proiect, au anunțat miercuri decizia de investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului „Neptun Deep”.
Va fi generată o producție de 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale și se estimează că producția de gaze naturale din apă adâncă va începe în 2027, potrivit comunicatului.
Cele două companii mai spun că acesta este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 kilometri pătrați și se află la o distanță de circa 160 kilometri de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.
„Proiectul va putea atinge un platou de producţie de aproximativ 8 miliarde metri cubi, timp de aproape 10 ani”, menționează sursa citată.
Conform detaliilor publicate de cele două companii, producția este echivalentă cu „cererea anuală curentă de gaze naturale a aproximativ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de circa 30 de ori”.
Astfel, acest proiect ar face din România cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană și un exportator net de gaze naturale.
„Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale și a tranziției energetice a țării”, a declarat Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz.
„Intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creșterea economică a României și va consolida securitatea energetică a țării”, a declarat Christina Verchere, CEO-ul companiei OMV Petrom.
Planul de dezvoltare urmează să fie depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru confirmare, precizează compania OMV Petrom.
La scurt timp după anunț, organizația Greenpeace a comunicat că exploatarea gazelor ar fi „catastrofală pentru biodiversitate, mediu și litoralul românesc”, fiind invocate „zeci de exploatări similare”.