Linkuri accesibilitate

Israelul cere demisia șefului ONU. Guterres spune că atacul Hamas vine după 56 de ani de „ocupație sufocantă” israeliană


Secretarul general al ONU António Guterres a spus în Consiliul de Securitate al ONU că „atacurile îngrozitoare” ale Hamas din 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian” și că acestea au loc după „56 de ani de ocupație sufocantă” a Israelului.
Secretarul general al ONU António Guterres a spus în Consiliul de Securitate al ONU că „atacurile îngrozitoare” ale Hamas din 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian” și că acestea au loc după „56 de ani de ocupație sufocantă” a Israelului.

Preşedintele Joe Biden a declarat, luni, că încetarea focului în conflictul dintre Israel și Hamas poate avea loc doar după eliberarea tuturor ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza.

„Ostaticii trebuie eliberaţi, apoi putem discuta", a declarat liderul de la Casa Albă întrebat dacă susține încetarea focului în Gaza, transmite AFP.

La polul opus, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că atacul Hamas din 7 octombrie, deși „îngrozitor” nu vine „din neant”, ci după „56 de ani de ocupație sufocantă” israeliană împotriva poporului palestinian.

Ziua 18 | Sumarul principalelor evenimente

  • Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat de la tribuna ONU că „atacurile îngrozitoare” ale Hamas din 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian” și că aceste atacuri ale Hamas nu vin „din neant”, ci după „56 de ani de ocupație sufocantă” israeliană asupra poporului palestinian.
  • Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că au oprit o încercare a scafandrilor Hamas de a se infiltra pe țărmul israelian, la Zikim, la aproximativ 10 km sud de Așkelon.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken s-a adresat marți Consiliului de Securitate al ONU. „Facem apel la toate țările” să trimită ajutor umanitar în Gaza, a spus el. „Un civil este un civil”, a spus Blinken, care a făcut apel la protejarea civililor din Gaza.
  • Cinci persoane au suferit răni ușoare după ce mai multe rachete au căzut în centrul Israelului, au anunțat serviciile de urgență israeliene.
  • Cel puțin 12 cetățeni britanici au fost uciși în urma atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și alți 5 sunt încă dispăruți, spune un oficial al guvernului de la Londra.
  • Președintele Joe Biden a spus că discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza pot avea loc doar după eliberarea tuturor astaticilor.
  • Aflat la Tel Aviv, președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui israelian Isaac Herzog că „primul obiectiv ar trebui să fie eliberarea tuturor ostaticilor fără nicio distincție”. După întâlnirea cu Herzog și premierul israelian Beniamin Netanyahu, Macron s-a întâlnit cu șeful Autorității Israeliene, Mahmoud Abbas, în Cisiordania.
  • Forţele de Apărare ale Israelului au anunțat că au lovit 400 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore.

Actualizare 21.00 - Tentativă Hamas de infiltrare prin mare, dejucată

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că au oprit o încercare a scafandrilor Hamas de a ajunge la țărm la Zikim, la aproximativ 10 km sud de Așkelon.

Locuitorilor din kibbuțurile Zikim și Karmiya, care se află la doar trei kilometri nord de granița cu Gaza, li s-a cerut să se închidă în casele lor.

„IDF a vizat o celulă teroristă care încerca să se infiltreze pe teritoriul israelian; forțele continuă căutările în zonă”, se arată într-un comunicat al armatei israeliene, citat de The Guardian. „Forțele navale israeliene au vizat o celulă de scafandri aparținând organizației teroriste Hamas care încercau să se infiltreze prin marre pe teritoriul israelian în zona Kibbutz Zikim”.

Așkelon, oraș din vestul Israelului care a fost ținta multor tiruri de rachete din Gaza, este în mare parte pustiu în urma unei evacuări parțiale, iar aproape toate restaurantele, cafenelele și alte afaceri din orașul stațiune de pe litoral sunt închise.

Actualizare 20.12 - Israelul îi cere șefului ONU să demisioneze

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, i-a cerut secretarului general al ONU să demisioneze după ce António Guterres a declarat de la tribuna ONU că „atacurile îngrozitoare” ale Hamas din 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

„Nu are nicio justificare sau sens să vorbești cu cei care arată înțelegere pentru cele mai teribile acte comise împotriva cetățenilor Israelului – cu atât mai puțin de către o organizație teroristă declarată”, a scris Erdan pe X, fosta Twitter.

Discuțiile s-au tensionat la ședința Consiliului de Securitate al ONU, de la New York, după ce Guterres a cerut o încetare a focului în Israel și Gaza și a spus că atacurile Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie nu vin „din neant”, ci după „56 de ani de ocupație sufocantă” pentru poporul palestinian de către Israel.

Actualizare 20.00 - Întâlnire Macron - Abbas în Cisiordania

Macron s-a întâlnit marți cu șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Ramallah, transmite EPA, preluată de BBC.

Macron este primul lider occidental care se întâlnește cu Abbas în Cisiordania, ocupată din 7 octombrie. Premierul britanic Rishi Sunak l-a întâlnit pe Abbas săptămâna trecută în Egipt.

Abbas și Autoritatea Palestiniană controlează zonele din Cisiordania, dar nu are nicio autoritate în Gaza, condusă de Hamas din 2007.

La întâlniarea avută în aceeași zi cu premierul israelian Beniamin Netanyahu la Tel Aviv, Macron a cerut extinderea coaliției internaționale care a luptat cu gruparea Stat Islamic pentru a combate Hamas.

Actualizare 19.30 - Șeful ONU: Atacul Hamas din 7 octombrie „nu vine din neant”

La o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite la New York, secretarul general Antonio Guterres a declarat că atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului „nu vine din neant”.

„Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Ei și-au văzut pământurile confiscate constant și afectate de violență. Economia lor s-a înăbușit. Oamenii lor au fost strămutați și casele lor au fost demolate. Speranțele lor pentru o soluție politică la situația lor au dispărut”, a spus Guterres.

„Nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a adăugat el.

Actualizare 19.00 - Blinken: Un civil este un civil

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a adresat marți Consiliului de Securitate al ONU. „Facem apel la toate țările” să trimită ajutor umanitar în Gaza, a spus el. „Un civil este un civil”, a spus Blinken, care a făcut apel la protejarea civililor din Gaza.

„Asta înseamnă că Hamas trebuie să înceteze să-i mai folosească ca scuturi umane, iar Israelul trebuie să ia măsuri de protecție [a lor]. Înseamnă că alimentele, apa, medicamentele trebuie să poată «curge» în Gaza și către oamenii care au nevoie de ele. Civilii trebuie să poată scăpa de pericol”, a spus Antony Blinken, citat de The Guardian.

El a dat asigurări că SUA au lucrat „fără încetare” pentru îndeplinirea acestor obiective.

Actualizare 17.55 - Cinci răniți în atacul de marți asupra centrului Israelului

Cinci persoane au suferit răni ușoare după ce mai multe rachete Hamas au căzut în centrul Israelului, au anunțat serviciile de urgență, citate de BBC.

Două persoane au fost rănite de schije: un bărbat de 45 de ani în Be'er Ya'akov și un bărbat de 40 de ani din Holon. Ceilalți trei, doi bătrâni și o femeie de 35 de ani din Kal, au fost răniți în drum spre un adăpost.

Presa locală descrie bombardamentul, care a declanșat sirene de raid aerian în centrul Israelului, ca unul dintre cele mai mari lansate de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Actualizare 16.00 - Hamas a ucis 12 britanici în atacul de pe 7 octombrie

Cel puțin 12 cetățeni britanici au fost uciși în urma atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și alți 5 sunt încă dispăruți, spune un oficial al guvernului de la Londra, citat de CNN.

„Putem confirma că cel puțin 12 cetățeni britanici au fost uciși în mod tragic în atacurile teroriste de săptămâna trecută”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Rishi Sunak. El a precizat, însă că nu poate fi foarte sigur cu privire la numărul persoanelor capturate de Hamas.

Actualizare 15.00 - 230 de români din Gaza cer ajutorul statului român

230 de români au cerut ajutorul statului român ca să poată părăsi Fâșia Gaza, a spus marți premierul Marcel Ciolacu. „Sunt 230 de solicitări de a ieşi, momentan nu a ieşit nimeni”, a spus Ciolacu, citat de News.ro. Întrebat ce se întâmplă cu ostaticul cu cetăţenie română, premierul a spus că „vom face ce facem cu toţi ostaticii răpiţi: şi americani, şi germani, şi francezi. Nu negociem, este o celulă [de criză]”.

Actualizare 14.45. Una dintre ostaticele israeliene, Yocheved Lifshitz, eliberată luni de Hamas, a declarat reporterilor că „a trecut prin iad" în Gaza.

Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, a fost ţinută captivă în Gaza timp de mai bine de două săptămâni înainte de a fi eliberată şi adusă înapoi în Israel luni seara târziu. Fiica ei, Sharone, venită la Tel Aviv din Londra în această dimineață, a spus că mama ei și ceilați captivi au fost loviti cu bastoane. Yocheved Lifshitz a fost în „rețeaua uriașă” de tuneluri subterane conduse de Hamas, pe care ea le-a asemănat cu o „pânză de păianjen”, relatează BBC.

Actualizare 13.30. Israelul a declarat marți că, peste noapte, a ucis zeci de luptători Hamas, dar că războiul pentru distrugerea Hamas va dura. Organizația Națiunilor Unite a cerut Israelului să permită mai mult ajutor în Gaza, declarând că ajutorul acordat până acum a îndeplinit o mică parte din nevoi, transmite Reuters.

Actualizare 12.20. Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui israelian Isaac Herzog că „primul obiectiv ar trebui să fie eliberarea tuturor ostaticilor fără nicio distincție”.

„Vreau să mă asigur că nu nu sunteți lăsați singur iîn acest război împotriva terorismului”, a continuat Macron, „pentru că vorbesc în numele unei țări care a suferit atacuri teroriste, iar voi ați fost acolo. Și cred că aceasta este datoria noastră să luptăm împotriva acestui terorism, fără nicio confuzie, fără a extinde conflictul”, scrie The Times of Israel.

Actualizare 10.55. Cele ostatice care au fost eliberate luni seară de Hamas păreau a fi într-o stare medicală „OK" când au ajuns la spitalul Ichilov din Tel Aviv, a declarat marţi dimineaţă un oficial al spitalului, relatează CNN.

Actualizare 10:42. Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza. Presa israeliană a relatat despre existenţa unor tensiuni între ministrul Apărării Yoav Gallant şi şeful Statului Major al Forţelor de Apărare Israelului, generalul locotenent Herzi Halevi, pe de-o parte, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe de altă parte, care încă nu a ordonat începerea operaţiunii la sol.

Actualizare 9.45. Președintele francez Emmanuel Macron a sosit marți la Tel Aviv. Marcon intenționează să-și exprime solidaritatea în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie și să discute o soluție cu două state. El urmează să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu președintele israelian Issac Herzog și cu liderul opoziției, Yair Lapid.

Actualizare 8.38. Forţele de Apărare ale Israelului au anunțat că au efectuat lovituri împotriva a 400 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore şi au ucis mai mulţi comandanţi de teren şi alţi agenţi Hamas.

Actualizare ora 8.36. Ministrul chinez de externe i-a transmis omologului său israelian că „toate ţările" au dreptul la autoapărare, a anunţat marţi Beijingul, în prima convorbire telefonică între diplomaţi de rang înalt din cele două ţări de la declanşarea conflictului dintre Israel şi Hamas în această lună.

Actualizare ora 8.23. Israelul nu ar permite intrarea de combustibil în Gaza chiar dacă toţi ostaticii ar fi eliberaţi, a declarat luni la CNN Mark Regev, consilier superior al premierului Benjamin Netanyahu. „Decizia guvernului este ca combustibilul să nu intre pentru că va fi furat de Hamas şi va fi folosit de ei pentru a alimenta rachetele care sunt lansate în Israel pentru a ne ucide poporul", a spus Regev.

Hamas a mai eliberat alte două ostatice „din motive umanitare”

Luni, Hamas a anunțat că a eliberat încă două ostatice „din motive umanitare”. Cele două femei, Nurit Yitzhak și Yochved Lifshitz, au sosit luni seara în punctul de trecerea frontierei de la Rafah, din Fâşia Gaza în Egipt.

Tot luni, SUA au avertizat că orice armistiţiu în Fâşia Gaza decretat de Israel va fi în favoarea mişcării islamiste palestiniene Hamas.

„Un armistiţiu ar da Hamasului posibilitatea să se odihnească, să se reechipeze şi să se pregătească să continue să lanseze atacuri teroriste împotriva Israelului”, a declarat Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Puteţi înţelege perfect de ce această situaţie este intolerabilă pentru Israel, la fel este pentru orice ţară care a suferit un atac terorist atât de brutal şi care a continuat să vadă ameninţarea teroristă la frontiera sa”, a mai spus el.

Atacul terestru în Gaza va fi decis de Israel

Chiar dacă atacul terestru în Gaza nu a început, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că Statele Unite vor respecta deciziile Israelului asupra momentului lansării şi desfăşurării unei posibile invazii terestre în Fâşia Gaza, Albe.

„Ministerul israelian al apărării va lua deciziile pe care leadership-ul politic consideră că trebuie luate. Va lua deciziile despre ce va face, când şi cum", a spus John Kirby la o conferinţă de presă online.

El a răspuns astfel în urma relatărilor din presa americană care menţionează, citând surse din cadrul administraţiei preşedintelui Joe Biden, că Statele Unite au sfătuit Israelul să amâne lansarea ofensivei terestre împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza, în speranţa că s-ar putea da astfel mai mult timp negocierilor pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea islamistă.

O nouă reuniune a Adunării Generale a ONU

Adunarea Generală a ONU se va reuni din nou joi pentru a discuta despre războiul declanşat de atacul Hamas asupra teritoriului israelian.

Până acum, Consiliul de Securitate nu a reuşit să se pună de acord asupra unei rezoluţii privind războiul Israel-Hamas. Însă, mai multe state, în special Iordania în numele grupului arab, Rusia, Siria, Bangladesh şi chiar Vietnam şi Cambodgia, au cerut oficial preşedintelui Adunării Generale, Dennis Francis, să programeze această reuniune.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU, divizat de obicei în ce priveşte chestiunea israeliano-palestiniană, a respins o propunere de rezoluţie a Rusiei care solicita o „încetare a focului umanitară".

Înainte de reuniunea Adunării Generale de joi de la ora 10.00 Consiliul de Securitate va dezbate marţi din nou această problemă. O reuniune de mult planificată la care sunt aşteptaţi unii miniştri de externe.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG