Pledoaria șefului ONU a avut loc înaintea unei ședințe la nivel înalt a Consiliului de Securitate, scrie AFP.
„Sunt profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului umanitar internațional la care asistăm în Gaza. Permiteți-mi să fiu clar: nicio parte la un conflict armat nu este mai presus de dreptul umanitar internațional”, a spus Antonio Guterres, fără a numi în mod explicit Israelul.
Șeful ONU a mai spus că atacurile Hamas „nu au avut loc într-un vid”, deoarece palestinienii au fost „supuși la 56 de ani de ocupație sufocantă”.
Remarcile sale l-au înfuriat pe ministrul israelian de externe, Eli Cohen, care a prezentat explicit crimele comise de Hamas asupra civililor, în atacul din 7 octombrie.
De asemenea, diplomatul israelian a anulat o întâlnire programată cu Secretarul General ONU.
Într-o postare pe rețeaua X, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, i-a cerut lui Antonio Guterres să demisioneze, pentru că „și-a exprimat înțelegerea pentru terorism și crimă”.
Nici palestinienii nu sunt mulțumiți de prestația ONU. Ministrul palestinian de externe a denunțat ceea ce el a numit inacțiune în conflictul care a ucis mii de oameni, majoritatea civili.
Antonio Guterres a vizitat recent punctul de trecere Rafah, dintre Egipt și Gaza, unde a salutat primele livrări de ajutor umanitar despre care a spus, însă, că sunt „o picătură de ajutor într-un ocean de nevoie”
Israelul a respins apelurile de a opri ofensiva, spunând că o pauză în atacuri nu va face decât să permită Hamas să se regrupeze.
Statele Unite au respins săptămâna trecută un proiect de rezoluție ONU propus de Brazilia privind criza din Gaza, pe motiv că nu menționa suficient de clar dreptul Israelului de a se apăra și de a răspunde Hamas.
Secretarul de stat Antony Blinken a cerut în schimb Consiliului de Securitate să sprijine o nouă rezoluție.
Potrivit AFP, documentul ar apăra „dreptul intrinsec al tuturor statelor” la autoapărare, cerând în același timp respectarea dreptului internațional. Rezoluția ar susține „pauze umanitare” pentru a permite intrarea ajutoarelor, dar nu o încetare completă a focului.
„Niciun membru al acestui consiliu, nicio națiune din acest întreg organism, nu ar putea sau nu ar tolera măcelul poporului său”, a spus secretarul de stat Antony Blinken.
Rusia a anunțat deja că se va opune proiectului american, care a fost criticat și de Egipt.
„Suntem surprinși de noile încercări de a adopta o rezoluție care nu include niciun apel la încetarea focului pentru a preveni deteriorarea în continuare a situației care ar putea duce regiunea într-un moment periculos”, a declarat ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry.
La rândul său, ministrul de externe al Autorității Palestiniene, Riyad al-Maliki, a spus de spre lipsa de acțiune a Consiliului de Securitate că e „impardonabilă”.
O declarație asemănătoare a venit și de la reprezentantul Iordaniei.
„Consiliul de Securitate trebuie să adopte o poziție clară pentru a asigura două miliarde de arabi și musulmani că legea internațională va fi aplicată”, a spus ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi.
Iordania și Rusia se numără printre națiunile care au solicitat joi o reuniune a Adunării Generale a ONU, ale cărei rezoluții nu sunt obligatorii, din cauza impasului din Consiliul de Securitate.
Militanții Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie și au lovit ținte civile, inclusiv familii și participanții la un festival de muzică, ucigând cel puțin 1.400 de persoane și luând peste 220 de ostatici, potrivit oficialilor israelieni.
De atunci, este 5.800 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în Fâșia Gaza în bombardamentele israeliene, potrivit Ministerul Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.