Cu un bilanț al deceselor la nivel mondial care creștere alarmant pe zi ce trece în ciuda măsurilor de carantină generale aplicate, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat că avem de-a face cu cea mai mare criză umanitară de la Al Doilea Război Mondial, scrie AFP.
Avertismentul vine în același timp în care președintele american Donald Trump a avertizat americanii că urmează câteva săptămâni „foarte, foarte dureroase" .
Aproape jumătate din populația planetei este sub măsura izolării la domiciliu, dar cu toate acestea bilanțul infectărilor la nivel global se apropie de un milion de cazuri, iar peste 40.000 de persoane au decedat - jumătate dintre ele doar în Italia și Spania.
În Statele Unite, focarul s-a răspândit rapid în doar o săptămână, iar numărul infectărilor la nivel federal a urcat instant la 190.000 de cazuri, în timp ce, marți, a fost înregistrat un record negativ de 865 de decese.
Membri ai echipei de intervenție a președintelui Trump au avertizat că bilanțul deceselor poate crește, conform unor analize, la valori între 100.000 și 240.000.
Sistemul sanitar american este sub presiune, iar autoritățile au decis să suplimenteze capacitățile cu spitale mobile care au început să tot apără prin New York, unul din ele chiar în celebrul Central Park. Însă, medicii avertizează că tot ar putea fi puși în situația de a lua decizii dure privind salvarea pacienților.
Măsurile extraordinare din punct de vedere economic sau politic implementate în fața crizei de coronavirus ar putea pune în pericol pacea relativă din lume din ultime decenii, avertizează secretarul general al ONU.
„Boala reprezintă o amenințare pentru orice persoană din lume și un impact economic care va aduce o recesiune care probabil nu are niciun grad de comparație în trecutul recent.
Combinația celor doi factori și riscul unei contribuții la o instabilitate sporită, nesiguranță și conflict sunt chestiuni care ne fac să credem că avem în fața cea mai puternică criză de la Al Doilea Război Mondial", a declarat Antonio Guterres.
În cadrul unei teleconferințe ce a avut loc miercuri, miniștrii de finanțe și băncile centrale din cele mai dezvoltate 20 de economii ale lumii au promis să adreseze sarcina datoriilor din țările subdezvoltate și să sprijine piețele în dezvoltare.
În Uniunea Europeană, discuțiile despre un plan comun de redresare comună a produs diviziuni puternice între statele din sud și cele din nord. În timp ce Spania și Italia au forțat o împărțire a instrumentelor de datorie prin așa numitele „coronabonduri", Germania și alte state din nord au respins ideea unei asumări colective a datoriilor provocate de pandemie.