Linkuri accesibilitate

Operațiune secretă în Iran. Adjunctul liderului al-Qaeda, ucis de agenți israelieni


Ambasada SUA din Kenya a fost distrusă cu bombă în 1998, într-un atac al-Qaeda la care a participat și al-Masri.
Ambasada SUA din Kenya a fost distrusă cu bombă în 1998, într-un atac al-Qaeda la care a participat și al-Masri.

Adjunctul liderului grupării teroriste al-Qaeda a fost eliminat de agenți israelieni trimiși în Iran, la ordinul SUA, în luna august, conform New York Times. El era acuzat că a planificat atentatele din 1998, asupra unor ambasade americane din Africa.

Abu Muhammad al-Masri, pe numele său real Abdullah Ahmed Abdullah, a fost împușcat de doi bărbați care circulau pe o motocicletă, pe străzile Teheranului, în ziua de 7 august, a relatat New York Times. Al-Masri era văzut ca succesorul actualului lider al grupării teroriste, Ayman al-Zawahiri.

Operațiunea a fost executată de agenți israelieni, la ordinul Statelor Unite, mai relatează publicația, citând surse din serviciile secrete.

Ministerul de Externe iranian a negat „ferm” informațiile, spunând că nu există „teroriști” al-Qaeda pe teritoriul Iranului.

„Din timp în timp, Washington și Tel Aviv încearcă să lege Iranul de astfel de grupări, mințind și scurgând informații false către media, pentru a evita responsabilitatea pentru activitățile criminale ale acestei grupări și ale altor grupuri din regiune”, a spus Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt al ministerului de Externe iranian, după ce relatarea New York Times a fost publicată.

Un oficial american citat de Reuters a refuzat să confirme detaliile relatării din New York Times sau să spună dacă a existat o implicare a SUA într-o astfel de operațiune.

Statele Unite au urmărit mișcările lui al-Masri și ale altor agenți ai al-Qaeda în Iran timp de mai mulți ani, însă nu este clar dacă Washington a avut un rol în această operațiune, arată New York Times.

Operațiunea nu a fost confirmată public nici de Iran, nici de Al-Qaeda, nici de SUA, nici de Israel.

Liderul al-Qaeda ar fi fost ucis alături de fiica sa, văduva fiului lui Osama bin Laden, fostul lider al al-Qaeda.

Iranul șiit și al-Qaeda, grupare teroristă sunnită, au ideologii religioase opuse și sunt considerați inamici. Oficiali ai serviciilor secrete americane au spus că al-Masri se afla în custodia autorităților iraniene încă din 2003, însă din 2015 ar fi fost lăsat să trăiască în libertate.

Unii experți în terorism susțin că Iranul a păstrat câteva figuri importante ale al-Qaeda, ca asigurare, pentru a descuraja gruparea să execute atacuri în Iran sau pentru a face schimburi de prizonieri. Gruparea ar putea fi folosită de Iran și ca un atu împotriva Statelor Unite, inamicul comun.

Oficialii iranieni au negat însă că au oferit sprijin sau adăpost membrilor al-Qaeda.

Al-Masri, născut în Egipt și unul dintre liderii fondatori ai grupării teroriste, se afla pe lista FBI cu cei mai căutați teroriști.

Atentatele cu bombă din 1998, asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, au ucis 224 de oameni și au rănit peste 5.000.

XS
SM
MD
LG