Linkuri accesibilitate

Va fi opoziția pro-occidentală victima strategiei PSD-PNL? Socoteala de pe hârtie vs cea din târg


Cei trei lideri ai alianței Dreapta Unită, de la stânga la dreapta: Eugen Tomac (PMP), Cătălin Drulă (USR) și Ludovic Orban (Forța Dreptei).
Cei trei lideri ai alianței Dreapta Unită, de la stânga la dreapta: Eugen Tomac (PMP), Cătălin Drulă (USR) și Ludovic Orban (Forța Dreptei).

Comasarea alegerilor locale cu europenele și listele comune sunt îndreptate nu numai împotriva partidelor extremiste, așa cum declară liderii PSD și PNL, ci și împotriva partidelor mai mici, cum sunt Dreapta Unită și chiar UDMR. Vor fi ele victimele acestei strategii sau e o socoteală greșită?

Până acum câteva două luni, nu extremismul era inamicul cu care se luptau PSD și PNL, ci opoziția pro-occidentală, mai exact USR.

Partidul era atacat sistematic de la tribuna Parlamentului, din platourile de televiziune și pe rețelele sociale. Cu cele aproximativ 14 procente ale sale, USR părea că reprezință pentru coaliția de la putere singurul adversar din alegeri.

Chiar dacă extremismul a detronat USR (care între timp a format Alianța Dreapta Unită împreună cu Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Forța Dreptei), asta nu înseamnă că partidul din opoziție nu reprezintă în continuare un adversar pentru alianța preelectorală proaspăt născută.

Ca dovadă, PSD și PNL pregătesc candidați comuni în orașele și comunele deținute în prezent de USR, PMP și UDMR. Inclusiv la București noua alianță intenționează să se prezinte cu un candidat comun, dar discuțiile pe acest subiect sunt în desfășurare.

Comasarea favorizează partidele mari, cu mulți primari și consilieri locali și județeni, care se vor mobiliza pentru ei și pentru partid, ceea ce le-ar putea mări scorul și la europarlamentare.

De regulă, prezența la locale este mai bună decât la alte alegeri.

Partidele de dimensiuni mai mici, fără structuri locale puternice și fără mulți primari, vor avea de pierdut prin comasare și cu atât mai mult dacă PSD și PNL vor avea candidați comuni.

Situația primarilor

După alegerile din 2020, PSD și PNL au împreună aproximativ 2.700 de primari, Dreapta Unită are în jur de 100, UDMR 100 și AUR doar 3 primari.

Decizia alianței PSD-PNL este criticată vehement de partidele din opoziția democrată care acuză că se urmărește anihilarea opoziției din România.

Cătălin Drulă: S-a născut partidul unic PSD-PNL

Dreapta Unită, Cătălin Drulă (USR), Ludovic Orban (Forța Dreptei) și Eugen Tomac (PMP).
Dreapta Unită, Cătălin Drulă (USR), Ludovic Orban (Forța Dreptei) și Eugen Tomac (PMP).

Președintele USR, Cătălin Drulă, amenință că va contesta „pe toate căile posibile” comasarea alegerilor, ceea ce înseamnă că se va adresa fie Curții Constituționale, fie Avocatului Poporului, în funcție de cum va fi promovată, prin ordonanță de urgență sau proiect de lege.

Singurul lucru de care sunt preocupați acești politicieni de la partidul unic PSD-PNL este cum să își salveze scaunele.
Liderul USR, Cătălin Drulă

„Vorbim, de fapt, despre dispariţia PNL şi naşterea partidului unic PSD-PNL. Ceea ce fac Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este un furt. Se joacă cu democrația românească, se joacă cu viitorul României, încercând prin tot felul de combinatorică și mijloace nefirești să păstreze o putere pe care românii nu vor să le-o mai dea”, a declarat Cătălin Drulă într-o conferință de presă.

Kelemen Hunor: PSD și PNL vor merge pe liste comune și la parlamentare

Una dintre marile întrebări este dacă această alianță preelectorală va continua și la alegerile parlamentare și prezidențiale, în sensul unor liste comune și a unui candidat al alianței.

PSD și Marcel Ciolacu asta și-ar dori. De altfel, negocierile au fost blocate mai multe zile din cauza presiunilor făcute de PSD pentru susținerea candidatului social-democrat, în speță Marcel Ciolacu, la alegerile prezidențiale.

În final a fost un troc, PSD a oferit PNL comasarea fără de care probabil partidul ar fi obținut un scor slab la europene, după cum arată sondajele de opinie, iar PNL a acceptat listele comune, gest pe care mulți libeali îl consideră un „compromis”.

Liderul UDMR Kelemen Hunor
Liderul UDMR Kelemen Hunor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că alianța va continua.

„Din punctul meu de vedere este logic să meargă împreună până la prezidențiale, inclusiv liste comune la parlamentare”, spune Kelemen Hunor pentru Europa Liberă.

Liderul UDMR este însă sceptic în ce privește diminuarea scorului obținut de partidele extremiste, aceasta pentru că PSD și PNL vor lua mai puține voturi pe lista comună decât dacă mergeau separat în alegeri.

O coaliție cu liste comune PSD-PNL nu va avea o majoritate confortabilă și stabilă în viitorul parlament.

„Adunând cele două partide într-o singură listă cred că vor avea mai puține voturi decât dacă ar fi mers separat și după aceea se adunau. Vor fi PSD-iști care nu vor vota PNL și vor fi PNL-iști, cel puțin în Transilvania, unde eu cunosc mai bine situația, de la Oradea până la Timișoara și de la Cluj până la Arad, care nu vor vota PSD.

Nu cred că această listă comună la europarlamentare va schimba în mod substanțial susținerea și șansele celor de la AUR, la europarlamentare și locale”, spune liderul UDMR Kelemen Hunor pentru Europa Liberă.

Dacian Cioloș: Argumentul extremismului este slab

Europarlamentarul Dacian Cioloș, președintele Reper, partid desprins din USR, este revoltat de listele comune, dar mai ales de argumentul sub umbrela căruia s-a format noua alianță: cel al extremismului.

Dacian Cioloș, liderul Reper.
Dacian Cioloș, liderul Reper.

Dacă în câteva state din Europa există riscul ca partide pro-europene să fie obligate să formeze guverne împreună cu forțele extremiste, nu este și cazul României, susține el.

AUR și SOS, partidul senatoarei Diana Șoșoacă, nu ar fi obținut suficiente procente ca să poată ajunge la guvernare nici chiar dacă PSD și PNL mergeau pe liste separate, spune Dacian Cioloș pentru Europa Liberă.

Argumentul extremismului mi se pare slab ca să justifice impactul acestei înțelegeri preelectorale.
Dacian Cioloș, președinte REPER

„Nu văd nici un argument pentru o alianță preelectorală între două partide-mamut care nu dau pe dinafară de democrație și de iubire de stat de drept, care au demonstrat de când sunt la guvernare împreună cum pot să acapareze presa, care folosesc banii publici pe măsuri populiste și care nu au făcut nicio reformă din cele promise”.

Pierderi și câștiguri

  • UDMR nu se teme

Există desigur riscul ca prin strategia comasării și a listelor comune, Dreapta Unită și UDMR să piardă primari, consilieri și procente la europene.

UDMR are în acest moment 200 de primari în cele două județe în care deține supremația, Covasna și Harghita, și probabil nu va avea probleme chiar dacă PSD și PNL își vor pune candidați comuni.

Comsarea alegerilor ar putea chiar ajuta UDMR la europarlamentare tot pe principiul bunei mobilizări. Există însă și reversul medaliei, o supramobilizare a electoratului românesc ar putea să scadă scorul UDMR.

Uniunea are acum doi europarlamentari și face parte din grupul popularilor europeni.

Kelemen Hunor susține însă că nu vede niciun risc.

„Trebuie să ne mobilizăm electoratul, eu nu văd în acest moment un risc și nu ne e frică. Nu ne încurcă în niciun fel comasarea sau listele comune.

Cu toate acestea, trebuie spus că, la ultimele europarlamentare, cele din 2019, UDMR a trecut la limită pragul electoral, obținând 5,2%.

  • Dreapta Unită ar putea atrage electoratul liberal

USR are în acest moment 36 de primari, dintre care unii în orașe importante precum Timișoara, Brașov, Bacău, Câmpulung, Sectorul 1 București, Sectorul 2, iar PMP are 50.

Chiar dacă PSD și PNL vor avea candidați comuni în aceste locuri, există totuși șanse semnificative ca unii dintre ei să-și păstreze mandatul.

Lipsa structurilor locale puternice poate fi un handicap pentru Dreapta Unită, dar, pe de altă parte, la votul politic, cel de la europene, lucrurile ar putea sta diferit.

Consecința listelor comune PSD-PNL este aceea că singura opoziție democratică a rămas alianța de dreapta în jurul USR.

Nu poate fi deci neglijată posibilitatea ca parte din electoratul liberal, nemulțumit de listele comune cu PSD, să refuze să pună ștampila pe acest partid, care până acum trei ani era calificat drept „ciuma roșie”.

Dreapta Unită ar putea profita de faptul că liberalismul se disipează în PSD, spune pentru Europa Liberă profesorul Andrei Țăranu.

„Sunt mari șanse ca o parte bună a electoratului anti-PSD să se ducă la USR, la Dreapta Unită, pentru că votează emoțional. Electoratul penelist s-ar putea să se ducă aici.”

Analistul Ovidiu Voicu are aceeași opinie, dar atrage atenția că votanții potențiali PNL se pot duce nu doar spre Dreapta Unită, ci și spre AUR.

„Există mai ales în PNL oameni care au înghițit broasca alianței cu PSD la guvernare, dar pasul către a vota efectiv o listă cu candidați PSD e destul de mare. Vor fi votanți PNL care fie vor sta acasă, fie se vor duce spre Dreapta Unită sau chiar AUR”.

Problema este că USR nu a reușit să crească în sondaje după ce PSD și PNL au intrat la guvernare, deși ar fi avut un culoar liber. Nu a câștigat procente nici după ce s-a format alianța Dreapta Unită.

În opinia profesorului Cristian Pârvulescu, USR ar trebui „să-și recupereze înainte de toate propriul electorat pierdut”.

XS
SM
MD
LG