Linkuri accesibilitate

Timiș: Făget și trei sate din jur intră în carantină pentru 14 zile


România, Făget, Timiș

Oraşul Făget, din judeţul Timiş, a intrat duminică în carantină, în urma deciziei luate de Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, după ce în localitate au apărut 47 de cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Este vorba de oraşul Făget dar și de satele aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică din judeţul Timiş, care au intrat în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare de duminică de la ora 19.00.

„Este vorba despre peste 40 de cazuri, sunt destul de dispersate, iar ancheta epidemiologică făcută de Direcţia de Sănătate Publică Timiş nu a putut stabili clar de unde a izbucnit răspândirea cazurilor COVID. Ancheta epidemiologică este în curs, dar problema este că boala a apărut în mai multe zone ale oraşului şi se teme de o infecţie de tip comunitar", a declarat pentru Agerpres primarul orașului, Marcel Avram.

Primarul spune că s-a îndeplinit condiția cerută de lege privind raportul de 3 infectări la mia de locuitori pentru instituirea carantinei și, în plus, este o problemă și la spitalul din localitate, unde au fost testați pozitiv 8 asistenți și infirmieri.

Făgetul este o localitate cu 6.761 de locuitori.

Primarul spune că și la primărie au fost puși oamenii în izolare și că „o parte din familiile celor care au fost puşi în izolare s-au îmbolnăvit şi ei. Era oarecum inevitabil. Primele cazuri de COVID au fost în primul val, au urmat şapte săptămâni în care nu s-a mai înregistrat niciun caz, iar acum, de trei săptămâni, au reapărut cazurile de infectări cu SARS-CoV-2. Au fost două decese."

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a declarat la Digi 24 că Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis instituirea carantinei în orașul Făget și în cele 3 sate aparținătoare în urma raportului Direcției de Sănătate Publică și se așteaptă, în cursul zilei, ordinul DSU în acest sens.

„Avem o situație delicată în oraș, sunt 47 de persoane testate pozitiv (...) Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot deplasa la locul de muncă, în baza adeverinței de la serviciu. De asemenea, nu se restricționează niciun serviciu public", a spus Dobra.

La Făget, primele şapte cazuri au fost raportate pe data de 17 iulie. Totul a pornit de la întâlnirile comunităţii penticostale din oraş, relatează presa locală.

De asemenea, un rol hotărâtor l-ar fi avut focarul de la Smithfiled, Timișoara, companie de procesare a cărnii, unde opt muncitori vietnamezi au fost depistați pozitiv la testul Covid. Prima linie de producție a fabricii a fost oprită vinerea trecută, iar sâmbătă a fost sistată întreaga activitate a companiei. Decizia Direcției de Sănătate Publică Timiș a venit după ce au fost efectuate peste 800 de teste în rândul angajaţilor, fiind găsite pozitiv 93 de persoane. Până acum au fost testate 804 persoane, dintre care 117 au ieşit pozitive la testarea Covid-19. DSP Timiş a decis, în context, închiderea fabricii până în 25 iulie, pentru igienizare și dezinfecție.

În spitalele din Timiș sunt internați aproape 120 de pacienți cu SARS-Cov2. Zece sunt ventilați mecanic. În Timiș sunt 983 persoane confirmate cu Covid-19, de la începutul pandemiei. 66 de persoane au fost depistate în ultimele 24 ore. 1.967 persoane se află în carantină, 85 in ultimele 24 ore, iar 9.665 persoane sunt izolate la domiciliu, 66 in ultimele 24 ore. De la începutul pandemiei au decedat 67 persoane, scrie Făget Express.

 • Focarele de Covid-19 din Timiș:
  • Spitalul CFR - 9 cazuri de Covid-19, fiind un focar in supraveghere,
  • SC Hella România - 4 cazuri, un focar în supraveghere,
  • Smithfield – 142 cazuri, focar în supraveghere,
  • Spitalul Municipal – 15 cazuri, focar în supraveghere,
  • Spitalul Premiere – 6 cazuri, focar în supraveghere,
  • Spitalul Gătaia – 12 cazuri, focar în supraveghere,
  • Zopas industries – 3 cazuri, focar în supraveghere,
  • Biserica penticostala Gottlob- 11 cazuri, focar în supraveghere,
  • Biserica penticostala Făget -17 cazuri, focar în supraveghere,
  • orașul Făget sunt 47 de cazuri, fiind un focar în supraveghere.

Până în prezent, a fost instituită carantina zonală în două localităţi, Gornet (Prahova) şi Cartojani (Giurgiu), din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

XS
SM
MD
LG