Linkuri accesibilitate

Orașul pantofilor. Cum s-a dezvoltat cu fonduri europene o localitate din Bucovina


Două tinere lucrează la o fabrică de pantofi de la Vicovu de Sus/jud. Suceava.
Două tinere lucrează la o fabrică de pantofi de la Vicovu de Sus/jud. Suceava.

În orașul Vicovu de Sus, județul Suceava, populația a crescut semnificativ, iar tinerii rămân în oraș, pentru că au de lucru. Cu peste 50 de firme producătoare, și sute de locuri de muncă, micul oraş demonstrează că investițiile în tehnologii moderne, cu fonduri europene, pot susține economia locală. În plus, liceul tehnologic din localitate, pregătește elevii pentru meserii din acest domeniu.

La Vicovu de Sus, aflat la 20 de kilometri de mănăstirea Putna, numărul de locuitori a crescut cu 30 la sută în ultimii 10 ani, ajungând la 17 mii. Orașul e plin de tineri. Unul din trei locuitori are până în 19 ani și doar unul din zece peste 65, scrie Știrile ProTV.

Tinerii rămân pentru că au o slujbă. Economia locală se bazează pe producția de încălțăminte, o industrie care și-a prins rădăcinile în anii '80, cu un singur meșter. Astăzi, într-un peisaj dominat de importuri, în jur de 50 de firme produc încălțăminte.

Bogdan Sorodoc, consultant fonduri europene: „Industria de încălțăminte în Vicovu de Sus asigură peste 800 de locuri de muncă în momentul de față. Practic, e cel mai mare angajator al orașului”.

Orașul, situat la granița cu Ucraina, nu stă cu mâna întinsă la bugetul statului. Folosește fondurile europene pentru a susține schimbările.

Unul dintre antreprenorii care au folosit fondurile europene este George Ciubotaru. Are 16 angajați și o cifră de afaceri de jumătate de milion de euro.

A pus bazele afacerii sale acasă, cu o mașină de cusut, la 17 ani. Ani de zile, a vândut prin piețe și târguri. A realizat că dacă vrea să rămână pe piață, trebuie să investească în utilaje. Cum bani nu avea, în 2017, a luat primele fonduri europene: două sute de mii de euro pentru două echipamente cu care a început să fabrice în serie.

A urmat un al doilea proiect, cu care a obținut 1,2 milioane de euro pentru o hală nouă de producție. În ambele proiecte, contribuția proprie a acoperit-o din credite bancare.

După aceste investiții, a crescut numărul de angajați de la 4 la 16, iar cifra de afaceri s-a triplat și a ajuns la peste jumătate de milion de euro, anual. Acum s-a mutat din târguri în magazinele online.

„Mașina asta este o mașină de croit automată, digitală, care ne salvează de șabloanele, tiparele în sine, de cuțite și acum nu mai avem nevoie de cuțite, le facem automat. Le facem pe calculator. Aici avem o tabletă, de fapt o scanare 3-D adică e creează modelul, transmite aici și băiatul îl pune în aplicație.”, spune George Ciubotaru.

Mai multe pe Știrile Pro TV.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG