Linkuri accesibilitate

Orban: Cine și-a făcut calcule că va afecta PNL crescând numărul de bolnavi, nu mai are ce căuta în politică


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a făcut joi un apel la responsabilitatea politicienilor spunând că este un calcul cinic cel potrivit căruia creșterea numărului de bolnavi Covid ar afecta imaginea PNL.

El s-a referit explicit la bătăliile de putere care se dau în acest moment în PSD, aflat în prag de congres de alegeri, cărora le-a căzut victimă legea carantinării, făcută de guvern și trimisă în parlament pentru adoptare urgentă după decizia CCR care asimilează internarea și carantinarea privării de libertate, care nu poate fi reglementată decât prin lege și nu prin ordin de ministru, așa cum a făcut guvernul.

Orban a făcut referire la diferențele vădite de opinie din partid față de legea carantinării, între conducerea PSD a Camerei Deputaților și cea a Senatului, ambele deținute de PSD.

Robert Cazanciuc, președinte interimar al Senatului, a blocat proiectul legii carantinării în Senat mai mult de o săptămână, în ciuda votului favorabil dat de partidul său în Camera Deputaților condusă de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Ulterior, și Marcel Ciolacu a preluat discursul lui Cazanciuc, deși în urmă cu o zi votase legea în Camera Deputaților și avusese o întâlnire cu Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, tocmai pentru a pune în acord reglementările făcute de guvern cu amendamentele PSD.

„Este posibil ca unii să-şi fi făcut calcule electorale, mai ales că în PSD urmează un congres, există mai multe tabere, se ştie că între poziţia de la Cameră şi poziţia de la Senat de multe ori sunt diferenţe şi e posibil ca atitudinea de la Senat să fi fost determinată de aceste tensiuni şi de competiţia internă a PSD. Pe mine mă interesează prea puţin acest lucru. Pe mine mă interesează că am fost lipsiţi, Parlamentul era unica autoritate legiuitoare, în urma deciziei Curţii Constituţionale, iar noi am fost lipsiţi de o lege indispensabilă o bună perioadă de vreme din cauza tergiversării adoptării acestei legi în Senat. (...) Dacă cineva şi-a făcut calcule electorale şi a fost atât de cinic încât să-şi imagineze că va afecta PNL dacă va creşte numărul de persoane îmbolnăvite, atunci înseamnă că nu mai are ce să caute în viaţa politică, dacă cineva gândeşte în felul ăsta. Pentru că nu poţi să-ţi construieşti un succes pe cadavre sau pe oameni îmbolnăviţi", a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus.

Orban s-a referit și la modul în care oamenii politici se raportează la respectarea regulilor în pandemia de coronavirus și a făcut, din nou, un apel la responsabilitate.

"Eu cred că fiecare partid politic responsabil, fiecare lider care vrea să mai reprezinte ceva în ţara asta trebuie să transmită către cetăţenii români un mesaj de responsabilitate, un mesaj de comportament corect, să fie un exemplu pentru fiecare cetăţean prin modul în care se comportă. Faptul că avem încălcări deliberate şi chiar instigări din partea unor lideri politici la nerespectarea regulilor minimale reprezintă un lucru grav", a mai spus premierul Ludovic Orban.

XS
SM
MD
LG