Linkuri accesibilitate

Orban insistă cu varianta asumării răspunderii pe buget. Despre Teodorovici: „Un caraghios”


Ludovic Orban și guvernul său nu au anunțat încă un calendar al adoptării bugetului pe 2020, însă spune că îl vrea gata până la finalul anului.
Ludovic Orban și guvernul său nu au anunțat încă un calendar al adoptării bugetului pe 2020, însă spune că îl vrea gata până la finalul anului.

Premierul Ludovic Orban a spus că va merge pe varianta asumării răspunderii pe legea bugetului pentru anul 2020, dacă vede că în Parlament lucrurile sunt tergiversate. PSD a avertizat că va ataca la CCR, dacă Orban ocolește Parlamentul. Premierul l-a numit „caraghios” pe Eugen Teodorovici.

„Principalul nostru obiectiv e acela de a reuși adoptarea Legii bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale până la finele acestui an. România are nevoie de buget. Noi nu putem accepta ca PSD, să amânăm până în februarie, martie. Fiecare român trebuie să știe clar, în funcție de legea bugetului de stat, la ce să se aștepte. Fiecare companie trebuie să știe la ce să se aștepte, care e cadrul fiscal, cadrul bugetar, care sunt indicatorii economici. (...) E necesară adoptarea. Dacă se poate pe calea dezbaterii parlamentare, mergem pe calea dezbaterii”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.

PSD, prin președintele interimar Marcel Ciolacu și prin fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici, a avertizat că va ataca la Curtea Constituțională (CCR) un astfel de demers. Teodorovici a amintit de o decizie a CCR împotriva asumării răspunderii guvernului Boc, în 2010, pe Legea Educației. Ludovic Orban nu pare însă impresionat.

„Dacă vom consta că există pericol al tergiversării, există și această variantă de angajare a răspunderii. Vom face o evaluare a situației la nivelul Parlamentului, a potențialului de Opoziție al PSD și la potențialul de denaturare a bugetului statului pe care îl are PSD. Dacă mergem pe angajarea răspunderii, așa cum am anunțat și am și făcut pe prima angajare de răspundere, fiecare parlamentar, grup politic are posibilitatea de a depune amendamente, urmând ca Guvernul să le analizeze și să le respingă sau să le adopte”, a spus Orban.

Legat de acuzațiile aduse de Eugen Teodorovici, care a acreditat ideea că PNL a inventat pur și simplu „greaua moștenire” lăsată de PSD la buget și că ar intenționa să nu mărească pensiile și salariile și să vină cu măsuri de austeritate, premierul Orban a contraatacat la rândul său.

„Eu nu comentez prostiile pe care le spune un caraghios care și-a bătut joc de finanțele publice în ultimii ani. Toate măsurile luate de Guvern în condiții dificile și într-un timp extrem de scurt au fost obligatorii. Noi a trebuit să ținem cont de toate hotărârile judecătorești care afectează bugetul și trebuiau onorate. Toate măsurile luate de PNL au fost măsurile pe care PSD nu le-a luat. Ce am greșit?”, a afirmat Ludovic Orban.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG