Linkuri accesibilitate

Teodorovici dă vina pe PNL pentru o eventuală procedură de deficit bugetar excesiv


Fostul ministru PSD de Finanțe consideră că „greaua moștenire” lăsată PNL la buget este inventată și că urmează măsuri de austeritate.
Fostul ministru PSD de Finanțe consideră că „greaua moștenire” lăsată PNL la buget este inventată și că urmează măsuri de austeritate.

Fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici avertizează că este neconstituțional ca guvernul Orban să își asume răspunderea pe legea bugetului pentru 2020 și dă vina pe noul guvern liberal, pentru o eventuală procedură de deficit excesiv, deschisă de Comisia Europeană împotriva României.

Eugen Teodorovici consdieră că o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat este neconstituțională și a amintit de o decizie a Curții Constituționale din anul 2010, legată de asumarea răspunderii pe Legea educației.

„Există o decizie a CCR asupra cererii de soluționare a conflictului de natură constituțională dintre Parlament și Guvern. După cum știm, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea și PNL, își angaja răspunderea pe Legea educației. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituțională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât și în plenul fiecărei Camere a Parlamentului și recurgerea la o asumare a răspunderii nu își găsește o motivare”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă.

Teodorovici mai spune că guvernul Orban nu are un calendar clar stabilit pentru adoptarea bugetului pe 2020, pentru care este nevoie de „avizul în CSAT, avizul în Consiliul Economic Social și desigur discuțiile în comisiile din Parlament și ulterior votul în plenul reunit”.

Fostul ministru de Finanțe a mai acuzat guvernul liberal că nu ar intenționa să crească salariile și pensiile așa cum a programat PSD pentru anii următori. Teodorovici a recunoscut însă că nu a văzut încă planul PNL pentru bugetul din 2020, ci se bazează doar pe o strategie fiscală prezentată de ministrul Florin Cîțu.

O altă teorie prezentată de fostul ministru PSD este că liberalii au creat imaginea unei „grele moșteniri” din partea PSD, pentru a justifica măsuri de austeritate care vor urma. Teodorovici a spus chiar că PNL se va folosi de o eventuală deschidere a procedurii de deficit excesiv, de către Comisia Europeană, pentru a justifica măsuri de austeritate. Tot Teodorovici a recunoscut însă, citând un raport al agenției de rating Standard&Poor's, că deficitul bugetar estimat pentru 2019 este de 4,3%, iar pentru 2020 de 4%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG