Linkuri accesibilitate

Orban: Nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, s-a revenit la nivelul de dinainte de OUG


Romania- Ludovic Orban

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare au revenit la nivelul anterior celui stabilit prin ordonanța de urgență declarată neconstituțională miercuri de CCR, spune premierul Ludovic Orban.

„Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență. Dacă a fost declarat neconstituțional un articol, declararea ca neconstituțional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea și motivarea vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele legale”, a declarat joi premierul Ludovic Orban, aflat în vizită la Uzina Ford Craiova.

Guvernul va face o analiză a situației încasărilor acestor amenzi pentru a vedea dacă se impune o amnistie fiscală sau un proiect de lege pentru ștergerea amenzilor acordate în baza OUG declarată neconstituțională.

Premierul și-a accentuat punctul de vedere emis în urmă cu o zi la cald despre decizia CCR, despre care a spus și de astă dată că este „împotriva ordinii de drept”.

„Am spus şi mai repet: mi se pare o decizie anticonstituţională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, minoritate evidentă fiind, care nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români, şi dată în dispreţul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil şi au contribuit la menţinerea în nişte limite rezonabile a răspândirii coronavirusului", a afirmat Orban.

Întrebat ce soluții are dacă și „starea de urgenţă devine neconstituţională", Orban a replicat: "Cum să devină neconstituţională starea de urgenţă? Este înscrisă în Constituţia României. Acum, eu nu cred că se poate ajunge chiar până în situaţia în care Curtea Constituţională să rescrie Constituţia".

"Constituţia este clar adoptată prin referendum. Suntem din ce în ce mai hotărâţi să găsim soluţii pentru a schimba prevederile constituţionale şi legale care reglementează activitatea Curţii Constituţionale, pentru că este clar că trebuie schimbată dacă au dus la o asemenea componenţă a Curţii Constituţionale care să transforme Curtea Constituţională într-un inamic al Constituţiei şi într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituţiei, de cele mai multe ori împotriva interesului general", a mai afirmat şeful Executivului.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă.

Pe 25 martie, autoritățile au mărit, prin Ordonanța militară 3, cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor cu sume cuprinse între 2.000 de lei și 20.000 de lei.

Inițial, legea prevedea amenzi între 100 de lei și 5.000 de lei pentru simplii cetățeni, și între 1.000 de lei și 70.000 de lei pentru firme.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG