Linkuri accesibilitate

Orban: Prelungirea stării de alertă nu are nevoie de încuviințarea parlamentului


Premierul Ludovic Orban și președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu
Premierul Ludovic Orban și președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu

Premierul Ludovic Orban i-a răspuns miercuri seară lui Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD și al Camerei Deputaților, care a reproșat guvernului că nu a cerut încuviințarea parlamentului pentru prelungirea stării de alertă și i-a amintit că potrivit legii modificate de PSD guvernul trebuie să ceară încuviințare doar pentru starea de alertă, nu și pentru prelungirea sa.

„Procedura invocată (n.r. de solicitare a încuviințării) se referă la momentul instituirii stării de alertă prin raportare la legea 55/2020. (...) Pentru situația prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul institurii acesteia, în Legea 55/2020 nu este precizată atribuția Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviințare. Or, Guvernul României nu poate acționa în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentului României”, i-a transmis premierul Ludovic Orban printr-o adresă remisă miercuri seară de Secretariatul General al Guvernului șefului Camerei.

Pe de altă parte, Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, care ironizează scăparea PSD după propria modificare făcută asupra legii, spune că, de fapt, chiar încuviințarea stării de alertă este neconstituțională.

„Marcel Ciolacu şi compania nu cunosc amendamentele depuse chiar de ei la Legea privind starea de alertă (Legea 55/2020).

Toți aceşti politicieni iluştri de la PSD au vorbit aproape o lună despre încuviințarea de către Parlament a prelungirii stării de alertă ca să afle și ei, ieri, că Legea nu prevede încuviințare decât pentru momentul inițial al instituirii stării de alertă. Potrivit legii, pentru prelungire nu este nevoie de aşa ceva! Băieți, voi nu ştiți nici măcar ce ați scris tot voi!

Vă mai dau o veste: încuviințarea stării de alertă, în orice formă, este neconstituțională. PSD-iştilor de toate culorile, puneți mâna pe carte şi lăsați matrapazlâcurile!”, spune Cristian Băcanu, preluat pe pagina de Facebook a PNL.

Marcel Ciolacu a spus marți că guvernul a făcut „cel mai mare abuz de putere care a avut loc vreodată în România” și a anunțat că, după încheierea stării de alertă, va introduce moțiune de cenzură.

„Începând de astăzi, parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură și la strângerea de semnături pentru susținerea moțiunii de cenzură pe care o să o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia”, a spus Marcel Ciolacu, într-o declarație de presă susținută miercuri la parlament.

De asemenea, Ciolacu a anunțat că va sesiza CCR pentru că guvernul a prelungit starea de alertă fără acordul parlamentului, adică împotriva celui „mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv, ocolirea parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertăți ale românilor, lucru stipulat explicit în Constituția României și-n nenumărate decizii ale Curții, că nu se poate face fără lege în parlament. În fața acestui abuz, categoric vom face o trimitere la Curtea Constituțională.”

Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, în debutul ședinței de guvern adoptarea unei hotărâri privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României în contextul pandemiei de coronavirus.

Șeful executivului a arătat că decizia de prelungire se aplică în acord cu măsurile de relaxare anunțate și implementate deja din 15 iunie prin hotărârea CNSSU, dar, în plus, se va permite și oficierea de slujbe în interiorul bisericilor.

XS
SM
MD
LG