Linkuri accesibilitate

România a intrat în faza a treia de relaxare: Principalele modificări din 15 iunie


Termoscanare la intrarea într-un centru comercial
Termoscanare la intrarea într-un centru comercial

Marile centre comerciale, piscinele exterioare, sălile de fitness, casele de pariuri și loterii se redeschid de luni odată cu intrarea în vigoare a hotărârii CNSU, aprobată de Guvern, care prevede modificările din a treia fază de relaxare, în contextul pandemiei de coronavirus.

De luni vor fi reluate și cursele aeriene care leagă România de alte 17 state europene: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Pentru românii care se întorc în țară din aceste state nu va mai fi necesară carantina/izolarea la locuință dacă nu au simptome care să arate o posibilă infectare cu coronavirus.

Potrivit hotărârii CNSU, lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări și se aplică la 24 de ore de la aprobarea în CNSU.

O altă măsură de relaxare care intră luni în vigoare este mărirea la şase persoane a grupurilor pentru activităţi recreative şi sportive în aer liber, la 20 de persoane în cazul evenimentelor private organizate în spaţii închise şi la 50 de persoane maximum pentru cele în aer liber.

Mall-urile vor fi deschise începând de luni, cu precizarea că rămân închise restaurantele, cafenelele, locurile de joacă, sălile de jocuri şi cinematografele din interiorul centrelor comerciale.

Documentul emis de CNSU prevedea și deschiderea creşelor, a grădiniţelor şi a after-school-urilor, însă duminică ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că acestea rămân închise pentru că nu au fost încă elaborate normele.

Guvernul va propune preungirea stării de alertă, urmând a adopta o Hotărâre de Guvern în acest sens care va trebui aprobată de Parlament. Premierul Ludovic Orban a anunţat că se va propune stare de alertă pentru 30 de zile.

Mâine sau poimâine (vom elabora - n.red.) hotărârea de guvern prin care vom decide prelungirea stării de alertă și toate măsurile aferente pe următoarele 30 de zile”, a spus Orban, duminică seară, într-o emisiunea la B1Tv.

PSD a pus condiţii pentru votarea stării de alertă, una dintre acestea fiind ca ea să fie instituită pentru cel mult 15 zile, iar Pro România și ALDE au arătat că vor vota împotrivă.

Întrebat ce se va întâmpla în care social-democrații vor vota împotriva prelungirii stării de alertă, Ludovic Orban a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă. Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla. Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize, care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile, de la regula purtatului măștii”, a mai spus șeful Executivului.

Orban a mai spus că măsurile de relaxare au crescut interacțiunea dintre oameni, iar cifrele prezentate de autorități, referitoare la COVID-19 sunt reale și arată o creștere alarmantă a numărului de noi infectări.

Creșterea numărului de contacte între oameni crește riscul de răspândire a virusului. (...) Tot procesul de diagnosticare este un proces coordonat de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică, diagnosticarea se face la nişte centre acreditate, care centre sunt în spitale, spitale inclusiv ale autorităţilor locale care fie au fost dotate de noi, fie s-au dotat ei cu astfel de aparate, Real Time PCR. Toate datele privitoare la pacienţi sunt date care sunt comunicate public, care nu pot fi în niciun fel modificate”, a precizat Ludovic Orban.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din România a urcat duminică la 21.999, după raportarea a 320 de noi infecții. Ultima oară cînd au mai fost anunțate peste 300 de cazuri pe zi a fost pe 9 mai, când au fost tot 320 de infecții cu Sars-Cov-2. În comunicatul de duminică, Grupul de Comunicare Strategică face și un no apel la respectarea măsurilor de protecție, având în vedere numărul în creștere de cazuri.

XS
SM
MD
LG