Linkuri accesibilitate

Orban, reacție la numirea procurorilor șefi: Propunerile sunt corecte


Premierul desemnat, Ludovic Orban
Premierul desemnat, Ludovic Orban

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, joi, că are încredere că noii procurori șefi vor conduce „cu profesionalism", că propunerile sunt corecte, iar procedura a fost respectată, cerându-se aviz din partea CSM.

Ludovic Orban a spus ce așteptări are de la cei trei noi șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT: „să conducă aceste instituții cu profesionalism, în condițiile legii și pe baza obiectivelor care sunt stabilite pentru fiecare instituție în parte".

Întrebat dacă președintele Iohannis nu ar fi trebuit să țină cont de avuzele negative ale Secției pentru procurori a CSM, în cazul Gabrielei Scutea și Giorgianei Hosu, premierul desemnat a spus că într-o situație similară s-a aflat Laura Codruța Kovesi, care „a obținut aviz negativ și atunci când a fost propusă procuror general, și atunci când fost propusă, la primul aviz, procuror șef DNA".

„Este o procedură, avizul CSM a fost acordat. Se știe că CSM este, practic, instituția care, conform Constituției, este implicată în această procedură. Eu consider că propunerile sunt corecte, rezultul unui proces de selecție obiectiv, fără partizanat", a răspuns Orban.

El a adăugat că numirea celor trei șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT pune punct „unor interimate care afectau negativ activitatea parchetelor".

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care sunt numiți în funcție procurorii care vor conduce, timp de 3 ani, Parchetul General - Gabriela Scutea, DNA - Crin Bologa și DIICOT- Giorgiana Hosu.

Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă, cu titlul Decrete semnate de președintele României.

Potrivit legii, președintele poate refuza o singură dată, motivat, numirea unui procuror în funcție de conducere.

Mai multe asociații ale magistraților au contestat propunerile lui Cătălin Predoiu pentru șefia marilor parchete, iar Inițiativa pentru Justiție i-a cerut președintelui Iohannis să țină cont de avizele CSM atunci când face numiri în funcții de conducere.

Pe 11 februarie, CSM a dat aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea, propunerile ministrului Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, și l-a avizat favorabil pe Crin Bologa, propunerea pentru conducerea DNA. Avizele sunt consultative.

XS
SM
MD
LG