Linkuri accesibilitate

Lui Cătălin Predoiu i se cer criteriile de notare a procurorilor șefi


Propunerile ministrului Justiției privind funcțiile de conducere din marile parchete sunt acum la CSM
Propunerile ministrului Justiției privind funcțiile de conducere din marile parchete sunt acum la CSM

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) îi solicită ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să facă publice criteriile de notare a candidaților pentru funcțiile de conducere din Parchetul General, DNA și DIICOT, dorind să afle și dacă au fost recomandări ale specialiștilor din comisia de selecție, în favoarea unor candidați, de care ministrul nu a ținut cont.

Asociația procurorilor invocă afirmația Ministerului Justiției că alegerea candidaților a avut la bază „analiza dosarelor profesionale și interviurile transparente” susținute în fața unei comisii compuse din reprezentanți ai Ministerului Justiției, CSM, INM, ASE”.

Solicitările exacte ale AMASP sunt :

  • „A existat în cadrul comisiei (pentru toate posturile de conducere vacante) o grilă de notare sau o formulă de evaluare scrisă a candidaților? În caz afirmativ vă rugăm să precizați care au fost criteriile de notare în mod concret și rezultatele obținute de candidați în urma acestei evaluări.
  • Nominalizările sau, acolo unde este cazul, respingerea tuturor candidaților au fost efectuate în baza votului fiecărui membru al comisiei? În cazul în care nu a existat un sistem de vot sau de decizie colectivă vă rugăm să ne precizați dacă nominalizările sau, acolo unde este cazul, respingerea tuturor candidaților, au fost în concordanță cu opinia membrilor comisiei sau opțiunea ministrului a fost contrară evaluării realizate de comisie:
  • A existat vreo situație în care opinia și evaluarea membrilor comisiei a fost una favorabilă în sensul nominalizării candidaților iar Ministrul Justiției a ignorat această opinie/evaluare? Dacă răspunsul este afirmativ vă rugăm să precizați concret cazurile în care a existat această situație și motivele obiective care au stat la baza deciziei”.

Asociația procurorilor mai vrea să știe și care este poziția Ministerului Justiției față de „apartenența sau apropierea magistraților de organizații nonguvernamentale cu caracter nepublic, nedeclararea unei astfel de apartenențe în declarația de interese și încălcarea normelor în materia citării și redactării lucrărilor stiințifice de către magistrații procurori și judecători”.

„În acest context vă solicităm să comunicați dacă astfel de probleme sau alte probleme etice au fost evaluate cu privire la candidații nominalizați și care au fost motivele care au dus la considerarea lor ca nefiind esențiale”, mai spun procurorii din AMASP.

Ministerul Justiţiei a anunţat, pe 3 februarie, propunerile pentru funcţiile de adjuncți şi şefi de secţie la Parchetul General, DNA și DIICOT, Bogdan Licu fiind propus prim-adjunct al procurorului general, iar candidatura Oanei Schmidt-Hăineală pentru adjunct la DIICOT a fost respinsă, în urma interviurilor organziate pentru aceste funcții de Minister.

Cei selectați pentru ocuparea unor funcţii de conducere au fost Bogdan Licu (prim adjunct al Procurorului General), Maria Magdalena Militaru (adjunct al Procurorului General), Adriana Denisa Cristodor (procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ), Cătălin Ranco Pițu (procuror șef al Secţiei parchetelor militare), Oana Daniela Pâțu (adjunct al procurorului şef al DIICOT), Mădălina Scarlat (adjunct al Procurorului şef al DNA).

A rămas în continuare liber un post de procuror adjunct la DNA.

Nu au fost ocupate alte trei funcții de conducere: procuror-şef secţie - Secţia de resurse umane şi documentare – PÎCCJ, procuror-şef secţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – DNA, procuror-şef secţie - Secţia de combatere a corupţiei - DNA.

Ministrul Justiției nu a explicat de ce au fost respinși unii candidați.

Bogdan Licu nu a avut contracandidat la funcția de prim-adjunct al procurorului general. Cătălin Predoiu nu a ținut însă cont de acuzațiile de plagiat la adresa procurorului Licu. Ulterior, Cătălin Predoiu a explicat că nu există „niciun verdict oficial al unei autorități competente în domeniu” care să stabilească dacă Bogdan Licu, pe care l-a propus ca prim-adjunct al procurorului general, a plagiat sau nu și că este greșit să se facă „judecăți” înainte de un verdict oficial.

Bogdan Licu a fost acuzat că mai mult de jumătate din teza de doctorat este copiată.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, pe 21 ianuarie, propunerile pentru funcțiile de conducere din marile parchete.

Gabriela Scutea a fost propusă pentru conducerea Parchetului General, Crin Bologa pentru șefia DNA și Giorgiana Hosu a fost propusă pentru funcția de procuror șef al DIICOT.

Asociația „Inițiativa pentru justiție”, organizație profesională a procurorilor, a cerut, pe 24 ianuarie, Secției pentru procurori a CSM să dea aviz negativ propunerii ministrului Justiției ca Giorgiana Hosu să fie viitorul procuror-șef al DIICOT.

„Pentru garantarea independenței justiției nu este suficient ca procurorii care candidează pentru funcțiile de conducere de rang înalt să fie evaluați de către secția pentru procurori din cadrul CSM doar prin prisma proiectului de management și a prestației la interviuri, ci este necesar să fie avute în vedere și elementele de viață profesională sau privată care nu recomandă candidații sau care creează vulnerabilități evidente pentru Ministerul Public”, se precizeaza într-un Apel public al Inițiativei pentru Justiție.

Toate propunerile făcute de ministrul Cătălin Predoiu au fost trimise la CSM care, din 11 februarie, începe procedura de avizare.

XS
SM
MD
LG