Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis a acceptat numirea lui Scutea, Bologa și Hosu la conducerea marilor parchete


Președintele Klaus Iohannis nu a ținut cont de avizele negative ale CSM
Președintele Klaus Iohannis nu a ținut cont de avizele negative ale CSM

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care sunt numiți în funcție procurorii care vor conduce, timp de 3 ani, Parchetul General - Gabriela Scutea, DNA - Crin Bologa și DIICOT- Giorgiana Hosu.

Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu aveau avize negative din partea Secției pentru procurori a CSM.

Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă, cu titlul Decrete semnate de președintele României.

  • Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;
  • Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;
  • Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Klaus Iohannis participă, joi, de la ora 16.00, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, la Bruxelles, pe tema bugetului Uniunii Europenepentru perioada 2021-2027.

Potrivit legii, președintele poate refuza o singură dată, motivat, numirea unui procuror în funcție de conducere.

Mai multe asociații ale magistraților au contestat propunerile lui Cătălin Predoiu pentru șefia marilor parchete, iar Inițiativa pentru Justiție i-a cerut președintelui Iohannis să țină cont de avizele CSM atunci când face numiri în funcții de conducere.

Ministrul desemnat la Justiție, Cătălin Predoiu, și-a reiterat, pe 18 februarie, în comisiile de specialitate din Parlament, la audierea sa pentru postul de titular la justiție, susținerea pentru procurorii Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.

„Eu cred în procurorii pe care i-am propus şi o să îi apăr după ce se închide procedura, indiferent cum se va închide procedura. O să spun şi eu atunci câteva puncte de vedere, inclusiv cu privire la acest aviz, dar nu o fac acum pentru că respect Consiliul, respect procedura, aştept să decidă domnul preşedinte”, a declarat Cătălin Predoiu.

Pe 11 februarie, CSM a dat aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea, propunerile ministrului Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, și l-a avizat favorabil pe Crin Bologa, propunerea pentru conducerea DNA. Avizele sunt consultative.

CSM a publicat, pe 14 februarie, hotărârile Secției de procurori prin care a avizat negativ numirea la șefia Parchetului General și a Parchetului Antimafia a procurorilor Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.

În ceea ce o privește pe Gabriela Scutea, procurorii din CSM au susținut că „nu deține capacitate de sinteză și nici capacitate de punere în practică a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ în cuprinsul proiectului scris” și că răspunde „aluziv, ambiguu, ezitant și bazat pe retorică excesivă”. La emiterea avizului negativ, concluzia procurorilor din CSM a fost că „nu îndeplinește exigențele necesare din perspectiva numirii în funcția de procuror general”.

Despre Giorgiana Hosu, procurorii din CSM au susținut că „nu a relevat capacitatea de a oferi soluții concrete pentru gestionarea problemelor specifice ce decurg din exercitarea funcției manageriale”. Mai mult, candidata nu are „capacitate de argumentare” și a dovedit că prezentarea obiectivelor din proiect „nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor și nevoilor Direcției ci doar dintr-o enumerare a unor idei general valabile”, spun procurorii CSM.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG