Linkuri accesibilitate

Orban dezminte orice răfuială cu Streinu-Cercel: A fost schimbat pentru declarațiile sale controversate


Adrian Streinu-Cercel, demis din ordinul premierului Ludovic Orban de la șefia comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății
Adrian Streinu-Cercel, demis din ordinul premierului Ludovic Orban de la șefia comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății

Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la șefia comisiei științifice din ministerul Sănătății pentru declarațiile făcute și planul pe care l-a propus, de carantinare a vârstnicilor, care a produs multă emoție la nivelul societății, a explicat premierul Ludovic Orban, vineri seară, la Antena 3, întrebat dacă demiterea ar fi avut vreun resort politic sau dacă ar fi rezultat al vreunei „răfuieli personale”.

  • "Domnul Cercel a fost schimbat din funcţia de preşedinte al comisiei (...) în urma mai multor declaraţii publice, iar ultima declaraţie publică a fost inacceptabilă, cu aşa-zisul plan propus, care, practic, i-ar fi introdus pe părinţii şi bunicii noştri în carantină, în care se vorbea inclusiv de ruperea de familii, sunt inacceptabile, ca să nu mai vorbesc de alte măsuri care erau cuprinse în acel aşa-zis plan. (...) Sunt extrem de grave, pentru că ele produc efecte emoţionale, ele afectează psihic categorii ample de persoane şi prezentarea unor astfel de măsuri, care nu au nici o legătură şi care nu sunt acceptate de autorităţi şi de Guvern, creează efecte extrem de negative. Nu a avut nicio legătură, este o decizie de bun simţ care a fost luată", a declarat Orban, citat de Agerpres.

Orban a amintit și de alte declarații controversate ale specialistului în boli infecțioase, director al Institutului „Matei Balș”, referitoare la „testarea în masă, cu teste rapide, care nu au precizie de sută la sută şi care ar fi riscat să genereze efecte extrem de negative".

  • "Nu poţi să accepţi să foloseşti nişte teste în care din 100 de cetăţeni care sunt diagnosticaţi negativ ca fiind sănătoşi să fie o eroare, 20 să fie pozitivi şi ei să fie consideraţi sănătoşi şi să li se permită, practic, prin diagnosticul care li se pune, să se mişte liber, să li se dea posibilitatea să infecteze pe alţii”, a comentat Orban cu privire la una din propunerile controversate ale lui Streinu-Cercel.

Orban a relatat că reuniunea de vineri a Consiliului de suport tehnico-ştiinţific, a participat și Streinu-Cercel şi „de fiecare dată când a fost necesar am colaborat şi vom colabora şi de acum, dar, pe de altă parte, nu îşi poate permite un om care deţine o calitate oficială şi chiar funcţia de preşedinte să comunice public şi să prezinte într-un mod care să creeze efecte atât de negative în percepţia publică", a explicat prim-ministrul Ludovic Orban.

***

Streinu-Cercel acuză intrumentarea mediatică a planului său

Adrian Streinu-Cercel a reacţionat joi seară, printr-o scrisoare deschisă, după demiterea sa de la conducerea Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID-19, din Ministerul Sănătății.

„În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacţionez, în contextul în care am fost ţinta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate şi tendenţioase a documentului intitulat <Programul Vacanţa Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19>. Pentru că situaţia continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări. Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenţie de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc şi a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai suprinzătoare apariţia sa în spaţiul public la acest moment, când, dată fiind evoluţia epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate”, scrie Streinu-Cercel.

El acuză prezentarea tendențioasă a măsurilor pe care le-a propus în proiectul său cu privire la carantinarea persoanelor vârstnice și spune că modul în care a fost discutat proiectul său în spațiul public este „un exemplu clar de fake-news”.

„De exemplu, mesajul din presă legat de <carantinarea forţată> a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejaţi prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeaşi vârstă: <'indiferent cum se cheamă conceptul <<casă>> — propria locuinţă, locuinţa de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde — instituţionalizaţi prin rechiziţionare de hoteluri etc>. De aici reiese clar că intenţia era de protecţie a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecţie socială, nicidecum ideile tendenţioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material”, mai spune Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, „modul în care a fost discutat acest document în spaţiul public este un exemplu clar de fake news”, deoarece măsurile au fost prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condiţiile în care, din textul materialului „se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară”.

Tătaru ia decizia: îl demite

Adrian Streinu-Cercel a fost demis joi de la conducerea Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID-19, din Ministerul Sănătății. În locul său a fost numită Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, joi, la Timișoara și are legătură cu planul creat de Streinu-Cercel, „Vacanța Mare” privind carantinarea separată de familii a persoanelor de peste 65 de ani pentru următoarele trei luni sau separarea acestora de familiile cu care împart același domiciliu și plasarea lor în alte locații.

  • „Nu am putut fi de acord cu dânsul. Decizia a fost de a-l demite din Comisia științifică de la nivelul ministerului”, a spus Tătaru.

Orban condamnă pentru a doua oară planul lui Cercel

Ludovic Orban a condamnat, joi, din nou planul de introducere în carantină a persoanelor vârstnice prezentat de Adrian Streinu-Cercel. Premierul a spus despre măsurile propuse de medic că sunt de „o gravitate extremă" la care trebuie răspuns cu măsuri și nu cu „zâmbete".

Planul acela e o năstrușnicie, o stupiditate mai mare nu am văzut. Documentul ăla zici că e făcut în anii 50, la fiecare după nevoi, cu statul care se ocupă de tot, preia distribuția de energia electrică, de utilități, nu mai plătește nimeni taxe. E o nebunie nici nu trebuia luat în serios.

Chiar stau și mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu chestia cu carantinarea părinților și bunicilor.

Sunt lucruri de gravitate extremă, nu trebuie tratate doar cu un zâmbet, ci cu măsuri," a declarat Orban, întrebat de jurnaliști în timpul unei vizite de lucru la Institutul Cantacuzino.

În urmă cu o zi, și președintele Klaus Iohannis a criticat și el planul propus de Streinu-Cercel, numindu-l o propunere „aberantă, inaceptabilă și totalitară”.

„A apărut o documentație de la un institut. Nu poate veni un institut, oricât de bine cotat, să spună ce și cum... A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci, stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane”, a spus Klaus Iohannis.

Ce propunea „Vacanța Mare”

Potrivit planului propus de Streinu-Cercel, grupele de risc la coronavirus ar trebui definite astfel: peste 65 de ani, 40-65 de ani; sub 40 de ani; persoane cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru categoria de peste 65 de ani, măsurile propuse de Streinu-Cercel sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”, conform documentului.

De asemenea, Streinu-Cercel a propus izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

Cum s-a poziționat față de SARS-CoV-2

La o zi după ce în România fusese depistat primul caz de infectare cu noul coronavirus, pe 27 februarie, Streinu-Cercel a declarat, într-un interviu la Digi 24, despre coronavirus că „este de 10 ori mai slab decât gripa”.

Pe 27 ianuarie, când epidemia deja depășise granițele Chinei, Adrian Streinu-Cercel a ridiculizat pericolul ca virusul să ajungă în România, spunând că „focarul este un punctişor pe harta Chinei” iar „riscul ca epidemia să ajungă în România este substanţial redus”.

Tot atunci, Streinu-Cercel spunea că „nu există teste rapide” pentru depistarea infecției cu virusul care făcuse la acel moment 3.000 de morți deja.

Cine este Streinu - Cercel

Adrian Streinu-Cercel este de 19 ani manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

În anul 2015, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) l-a acuzat pe Streinu-Cercel că a fost incompatibil între 2008 și 2012, pentru că a fost simultan manager la Institutul Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila. De asemenea, ANI l-a declarat incompatibil și pentru că între 2010-2012 a fost în același timp manager la Balș și secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Despre presupuse conflicte de interese ale medicului scris și Rise Project, care a investigat finanțarea Fundației private Matei Balș, condusă de Streinu-Cercel, de către companii ale industriei pharma, producătoare de medicamente pentru boli infecțioase. Potrivit Rise Project ar fi vorba despre 2 milioane de euro.

O altă investigație a Rise Project a documentat prezența uneia dintre cele două fiice ale lui Streinu-Cercel între cei care au prezentat conferințe plătite de industria pharma.

Citește și:

XS
SM
MD
LG