Linkuri accesibilitate

Streinu-Cercel demis de la șefia comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății


Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID-19, din Ministerul Sănătății. În locul său va fi numită Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, joi, la Timișoara și are legătură cu planul creat de Streinu-Cercel, „Vacanța Mare” privind carantinarea separată de familii a persoanelor de peste 65 de ani pentru următoarele trei luni sau separarea acestora de familiile cu care împart același domiciliu și plasarea lor în alte locații.

  • „Nu am putut fi de acord cu dânsul. Decizia a fost de a-l demite din Comisia științifică de la nivelul ministerului”, a spus Tătaru.

Ludovic Orban a condamnat, joi, din nou planul de introducere în carantină a persoanelor vârstnice prezentat de Adrian Streinu-Cercel. Premierul a catalogat măsurile din programul intitulat „Vacanța Mare" drept unele de „o gravitate extremă" la care trebuie răspuns cu măsuri și nu cu „zâmbete".

Planul acela e o năstrușnicie, o stupiditate mai mare nu am văzut. Documentul ăla zici că e făcut în anii 50, la fiecare după nevoi, cu statul care se ocupă de tot, preia distribuția de energia electrică, de utilități, nu mai plătește nimeni taxe. E o nebunie nici nu trebuia luat în serios.

Chiar stau și mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu chestia cu carantinarea părinților și bunicilor.

Sunt lucruri de gravitate extremă, nu trebuie tratate doar cu un zâmbet, ci cu măsuri," a declarat Orban, întrebat de jurnaliști în timpul unei vizite de lucru la Institutul Cantacuzino.

Streinu-Cercel a mai propus, în planul amintit, introducerea celor de peste 40 de ani în grupa de risc pentru coronavirus, dar a propus și măsuri economice, cum ar fi neplanta taxelor și a impozitelor.

În urmă cu o zi, și președintele Klaus Iohannis a criticat și el planul propus de Streinu-Cercel, numindu-l o propunere „aberantă, inaceptabilă și totalitară”.

„A apărut o documentație de la un institut. Nu poate veni un institut, oricât de bine cotat, să spună ce și cum... A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci, stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane”, a spus Klaus Iohannis.

A doua zi după ce în România fusese depistat primul caz de infectare cu noul coronavirus, pe 27 februarie, Streinu-Cercel a declarat, într-un interviu la Digi 24, despre coronavirus că „este de 10 ori mai slab decât gripa”.

Pe 27 ianuarie, când epidemia deja depășise granițele Chinei, Adrian Streinu-Cercel a ridiculizat pericolul ca virusul să ajungă în România, spunând că „focarul este un punctişor pe harta Chinei” iar „riscul ca epidemia să ajungă în România este substanţial redus”.

Tot atunci, Streinu-Cercel spunea că „nu există teste rapide” pentru depistarea infecției cu virusul care făcuse la acel moment 3.000 de morți deja.

Potrivit planului propus de el, grupele de risc la coronavirus ar trebui definite astfel: peste 65 de ani, 40-65 de ani; sub 40 de ani; persoane cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru categoria de peste 65 de ani, măsurile propuse de Streinu-Cercel sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”, conform documentului.

De asemenea, Streinu-Cercel a propus izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”,

Adrian Streinu-Cercel este de 19 ani manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

În anul 2015, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) l-a acuzat pe Streinu-Cercel că a fost incompatibil între 2008 și 2012, pentru că a fost simultan manager la Institutul Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila. De asemenea, ANI l-a declarat incompatibil și pentru că între 2010-2012 a fost în același timp manager la Balș și secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Despre presupuse conflicte de interese ale medicului scris și Rise Project, care a investigat finanțarea Fundației private Matei Balș, condusă de Streinu-Cercel, de către companii ale industriei pharma, producătoare de medicamente pentru boli infecțioase. Potrivit Rise Project ar fi vorba despre 2 milioane de euro.

O altă investigație a Rise Project a documentat prezența uneia dintre cele două fiice ale lui Streinu-Cercel între cei care au prezentat conferințe plătite de industria pharma.

Citește și:

XS
SM
MD
LG