Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu nu a participat în schimb la reuniunea formală a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) ce a avut loc joi, 30 noiembrie, la Skopje/Macedonia de Nord.
La reuniune, România a fost reprezentată de către Ambasadorul României la OSCE.
Luminița Odobescu a fost totuși prezentă zilele acestea la Skopje, a transmis pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip.
„Ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu a participat doar la cina informală din 29 noiembrie a.c., unde ministrul rus de externe nu a fost prezent”, a precizat acesta.
Summitul ministerial de două zile al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje, în Macedonia de Nord, a început la 30 noiembrie, pe fondul unor controverse legate de prezența delegației ruse.
Macedonia de Nord, actuala țară care prezidează organizația, găzduiește 76 de delegații ale unora dintre cei 57 de membri, precum și ale unor țări observatoare.
Invitația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a provocat un dezacord între membrii OSCE, ceea ce a dus la boicotarea summitului de către miniștrii de externe din Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia și, mai nou, România.
„Federația Rusă sabotează în mod constant OSCE, abuzează de regula consensului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, la 28 noiembrie, adăugând că Moscova „recurge la șantaj și amenințări deschise” în relațiile sale cu OSCE.
De asemenea, Nikolenko a precizat că Rusia continuă să rețină ilegal trei oficiali ucraineni ai OSCE de la începutul invaziei la scară largă.
Polonia a declarat că prezența Rusiei este „inacceptabilă”.
„Pur și simplu nu putem ignora faptul că ministrul rus de externe va fi prezent la masa organizației care ar trebui să construiască pacea și securitatea în Europa”, le-a declarat reporterilor miercuri ministrul polonez de externe, Szymon Szynkowski vel Sęk.
O dispută a izbucnit recent în cadrul organizației după ce Rusia și Belarus au blocat candidatura Estoniei pentru președinția din 2024, după care Malta a primit numirea.
Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a aflat miercuri la Skopje pentru un dineu premergător summitului cu reprezentanți ai altor state OSCE, nu a fost prezent joi. El se află în Israel, încercând să prelungească armistițiul din Gaza.
Kremlinul tună și fulgeră după decizia Bulgariei de a interzice survolul avionului lui Lavrov
Kremlinul a declarat joi că decizia Bulgariei, țară din UE și NATO, de a împiedica avionul care îl transporta pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să survoleze teritoriul său este „absurdă și prostească”.
Avionul a fost forțat să ia o rută mai lungă, deasupra Greciei, pentru a-i duce pe Lavrov și pe Maria Zaharova, purtătoarea sa de cuvânt, la o reuniune a miniștrilor de externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, în Macedonia de Nord, vecina de la vest a Bulgariei. Zaharova a acuzat Sofia de „prostie răuvoitoare.”
Săptămâna aceasta, Bulgaria semnalase că ar putea permite trecerea spre Skopje a lui Lavrov, personal, printr-o derogare de la sancțiuni, dar nu a unei delegații rusești în care s-ar putea afla și alte persoane sancționate internațional în legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
Zaharova, aflată pe lista de persoane sancționate de Uniunea Europeană, a declarat că prezența sa la bordul avionului a fost motivul invocat de Ministerul bulgar de Externe pentru a refuza accesul în spațiul său aerian.
Deocamdată, oficialitățile bulgare nu au făcut niciun comentariu.
Aplicațiile de monitorizare a zborurilor civile arată că avionul rusesc a traversat Marea Neagră, de la nord la sud, cotind spre vest prin Turcia și Grecia, iar apoi spre nord, spre Skopje.
Zaharova a sugerat că Rusia ar putea aplica interdicții de survol similare pentru „mii de funcționari NATO” și a acuzat Bulgaria că a creat „un precedent periculos”.
Potrivit site-ului bulgăresc Novinite, rusoaica i-a numit „analfabeți” pe oficialii bulgari care au decis interdicția.
Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au declarat că boicotează reuniunea de la Skopje în semn de protest față de prezența delegației ruse.